Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαρ-2020 13:55

  Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

  Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διευρύνονται αυτήν την ώρα οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για την ετοιμότητα των Ευρωπαίων να παρουσιάσουν άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία που έχουν προκαλέσει τα μέτρα έναντι του κορονοϊού.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 3,38% στις 553,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,3 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 3,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.337,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 4,47% στις 335,44 μονάδες.

  Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει ανακάμψει ελαφρώς μετά τη βίαιη βουτιά και την απώλεια σχεδόν 400 μονάδων από τότε που ξέσπασε η κρίση του κοροναϊού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αρθεί η αβεβαιότητα αναφορικά με την εικόνα που θα έχει η οικονομία την επόμενη μέρα της άρσης του γενικού lockdown. Και επειδή αυτό ουδείς αναλυτής μπορεί να το προσδιορίσει με ακρίβεια, καθώς θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του lockdown, η εμπιστοσύνη στην αγορά δύσκολα θα επανέλθει.

  Βέβαια, όπως έχουν επισημάνει οι εγχώριοι αναλυτές, το υψηλό ταμειακό απόθεμα που διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο σε συνδυασμό με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ, η οποία και αναμένεται να στηρίξει το κόστος δανεισμού και να κρατήσει τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων σε χαμηλά επίπεδα, έχουν προσφέρει κάποια στήριξη στην αγορά, η οποία όμως είναι σημαντικά ευάλωτη έναντι των εξελίξεων που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

  Και αυτές οι εξελίξεις μόνο θετικές δεν είναι, αν κρίνει κανείς και τη σημερινή εικόνα που εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, μία ημέρα μετά την επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη Κορυφής, όπου διαφάνηκαν και οι διαφορές της αντίληψης μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό και των βόρειων χωρών.

  Σε κάθε περίπτωση οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες και η κατεύθυνση τελικά που θα πάρει μια πιθανή απόφαση για το ευρωομόλογο, θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την επέκταση της πανδημίας στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και μια περισσότερο ρεαλιστική εκτίμηση για το βάθος και την έκταση της ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης το 2020. 

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 5%, ενώ άνω του -4% κινούνται οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και Alpha Bank. Άνω του 3% είναι η πτώση σε Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Jumbo, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ.

  Οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια φτάνουν το 2,70% και 2,22% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΕΧΑΕ, Εθνική και Φουρλή. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Titan και ΟΠΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ