Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαρ-2020 12:20

  Citi: Τον Σεπτέμβριο η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

  Citi: Τον Σεπτέμβριο η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Παρά το γεγονός ότι οι χώρες της ευρωζώνης αυξάνουν τα δανειακά τους προγράμματα για φέτος και ήδη προχωρούν σε αρκετά μεγάλες εκδόσεις ομολόγων, με στόχο τη χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης της οικονομίας λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, η Citi δεν βλέπει κάτι ανάλογο για την Ελλάδα.

  Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της, η Ελλάδα θα προχωρήσει φέτος σε λιγότερες εξόδους στις αγορές από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει, και πλέον εκτιμά ότι από τα 10 δισ. ευρώ πριν οι εκδόσεις χρέους της χώρας φέτος θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο κατώτερο εύρος του στόχου του ΟΔΔΗΧ για φέτος (που ήταν στα 4-8 δισ. ευρώ).

  Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα επικαιροποιεί και την εκτίμησή της για το "πότε" της επόμενης εξόδου, και έτσι από τον Απρίλιο που προέβλεπε πριν μία εβδομάδα, πλέον εκτιμά ότι η επόμενη έκδοση του ΟΔΔΗΧ θα έλθει τον Σεπτέμβριο και θα είναι μεγέθους 1,5 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει, μετά το 15ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιανουάριο και όπου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει είτε σε νέα έκδοση μακροπρόθεσμου τίτλου 20ετούς διάρκειας, είτε στο "άνοιγμα" της έκδοσης του 15ετούς.

  Το υψηλό cash buffer που διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο σε συνδυασμό με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ η οποία και αναμένεται να στηρίξει το κόστος δανεισμού και να κρατήσει τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων σε χαμηλά επίπεδα, σημαίνουν πως ο ΟΔΔΗΧ δεν πρέπει να βιάζεται για εκδόσεις χρέος, όσο βέβαια οι χρηματοδοτικές ανάγκες "ελέγχονται".

  Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες, στο ντεμπούτο του νέου QE, η Τράπεζα της Ελλάδας αγόρασε για λογαριασμό της ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα ύψους 150 εκατ. ευρώ, ωθώντας σε σημαντικό ράλι την αγορά. Πλέον η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1,57% (και το spread στις 202 μονάδες βάσης), έχοντας σημειώσει "βουτιά" της τάξης του 62% μέσα σε μία περίπου εβδομάδα και πριν την απόφαση της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο έκτακτο QE.

  Οι αναλυτές ήδη προβλέπουν σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread, με την AΒΝ Amro να εκτιμά ότι από τις 220 μ.β στο β’ τρίμηνο, στο τρίτο τρίμηνο θα υποχωρήσει στις 185 μ.β, στο τέταρτο τρίμηνο θα βρεθεί στις 160 μ.β, ενώ το 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα των 150 μ.β.

  Σύμφωνα και με τις πρόσφατες προβλέψεις της Citi, το ελληνικό spread θα κινηθεί στις 200-220 μ.β στο β’ και το γ’ τρίμηνο, ενώ στο υπόλοιπο του έτους θα υποχωρήσει στις 150 μ.β.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ