Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαρ-2020 14:12

  Συντηρεί τα ισχυρά κέρδη το Χρηματιστήριο

  Συντηρεί τα ισχυρά κέρδη το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Την έντονα ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών ακολουθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σημειώνει σημαντικά κέρδη, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος από τη χθεσινή βουτιά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 6,55% στις 546,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 32,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,1 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 6,58% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.311,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 11,28% στις 299,01 μονάδες.

  Μετά τα χαμηλά των 469 μονάδων, το ΧΑ δείχνει να προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στο εύρος των 510-550 μονάδων, αν και δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει τις έντονες διακυμάνσεις που παρατηρούνται καθημερινά. Και αυτό αποδίδεται στο μεγάλο "ράπισμα" του κορονοϊού που δέχτηκε, με τις απώλειες να μην μετριούνται μόνο σε μονάδες, αλλά και στην εμπιστοσύνη των αγοραστών.

  Και πράγματι, ενώ η κινητοποίηση των ελληνικών αρχών για την εξάπλωση του κορονοϊού είναι τεράστια, η αγορά δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει κεφάλαια που έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό βέβαια δεν είναι μόνο ελληνική "αδυναμία", αλλά τα ελληνικά assets έχουν ένα πιο πρόσφατο πεδίο σύγκρισης, αυτό της περιόδου που η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ και το ολικό rerating, που σε πολλές περιπτώσεις τίτλων δεν είχε δει αυτά τα επίπεδα που παρατηρούνται σήμερα.

  Βέβαια, η έλλειψη εμπιστοσύνης συνδέεται με την αδυναμία να προβλεφθεί το αποτύπωμα που θα αφήσουν τα μέτρα έναντι του κορονοϊού σε επιχειρήσεις, τράπεζες και κρατικά ταμεία. Ήδη η παραγωγικότητα πολλών επιχειρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά, η κατανάλωση (εκτός των βασικών ειδών) έχει βυθιστεί, οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν αποδεκατιστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πιστωτική επέκταση, και ο κρατικός προϋπολογισμός δείχνει να εκτροχιάζεται λόγω των μέτρων στήριξης. Και το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί στην παρούσα στιγμή είναι το κατά πόσο αυτή η εικόνα θα είναι προσωρινή ή θα κρατήσει για πολλούς μήνες ακόμη.

  Έτσι όπως σημειώνεται από τους εγχώριους αναλυτές, εάν οι επενδυτές αποκτήσουν μεγαλύτερη ορατότητα σχετικά με το πλήγμα που έχει δεχτεί η οικονομία από τα μέτρα έναντι του κορονοϊού, κάτι που θα συμβεί με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΕΠ στα μέσα Απριλίου, τότε ίσως δούμε κινήσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αν όχι σίγουρα με μεσοπρόθεσμο.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ είναι στο +16%, η Πειραιώς στο +14,12%, η Alpha Bank στο +13,21% και η Jumbo στο +11,57%. Τα κέρδη σε Eurobank, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα ξεπερνούν το 9%, η Εθνική ενισχύεται κατά 8,47%, ο ΑΔΜΗΕ κατά 7,25%, ενώ ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Titan και Ελλάκτωρ σημειώνουν άνοδο που ξεπερνά το 6%.

  Κέρδη 5,82% και 5,09% σημειώνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΟΤΕ, με την Aegean και τον Φουρλή να είναι στο +4,75% και +4,09% αντίστοιχα. Κέρδη 2,89% σημειώνει η Coca Cola, η ΕΥΔΑΠ ενισχύεται κατά 2,19%, ενώ ο Σαράντης είναι στο +0,15%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ