Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαρ-2020 16:52

  Τραπεζικό sell off βυθίζει το Χρηματιστήριο

  Τραπεζικό sell off βυθίζει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:59

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Διευρύνονται οι απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, καθώς μετά την "καθυστερημένη" έναρξη λόγω τεχνικών προβλημάτων το κλίμα επηρεάζεται από την πτώση στις διεθνείς αγορές, και τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της κρίσης του κοροναϊού.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 7,07% στις 515,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 6,86% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.248,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 12,07% στις 274,34 μονάδες.

  Τα τεχνικά προβλήματα που ανέστειλαν τη σημερινή έναρξη της συνεδρίασης έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο οι συναλλαγές γίνονται με προσοχή, και η συναλλακτική δραστηριότητα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση, ενδέχεται η διάρκεια της συνεδρίασης να παραταθεί κατά περίπου μία ώρα.

  Στο μεταξύ η αγορά αναμένει και τις διευκρινίσεις που μπορεί να υπάρξουν σήμερα σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι ελληνικοί τίτλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ατζέντα του Eurogroup έχει κυρίαρχη σημασία για την Ελλάδα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί καθοριστικής σημασίας "λεπτομέρειες” από την ΕΚΤ για το εύρος του waiver στα ελληνικά ομόλογα πέραν του ότι σε συνολικό ποσό θα μπορούσαν οι σχετικές αγορές να φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ.   

  Πάντως, το κλίμα στις ευρωαγορές, αλλά και στη Wall Street είναι αρνητικό, παρά τη νέα αιφνιδιαστική παρέμβαση της Federal Reserve λίγο πριν από το καμπανάκι της έναρξης, όπου ανήγγειλε ότι θα αγοράσει απεριόριστη ποσότητα κρατικών ομολόγων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων για να στηρίξει την αγορά. Και το κλίμα αυτό δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο και το ΧΑ.

  Ωστόσο, η Eurobank Equities σήμερα εκτιμά ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού έχουν ως επί το πλείστον αποτιμηθεί στις τιμές των μετοχών, ενώ οι τρέχουσες αποτιμήσεις περιλαμβάνουν την πιθανότητα μόνο ενός μικρού ριμπάουντ το επόμενο έτος (δηλαδή προβλέπουν ύφεση) και μια αύξηση κατά 150 μονάδων βάσης στο risk premium. Σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Coca Cola), η στρέβλωση των αποτιμήσεων είναι αρκετά έντονη δεδομένου του ότι αποτιμάται μία παρατεταμένη περίοδος σημαντικών επιπτώσεων στη ζήτηση.

  Ταμπλό 


  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική χάνει 14,69%, η Alpha Bank είναι στο -13,22%, με τις Eurobank, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα να σημειώνουν απώλειες άνω του 12%. Διψήφια πτώση και για τις Ελλάκτωρ και Φουρλής, ενώ πολύ κοντά στο -9% είναι οι Jumbo, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ