Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαρ-2020 16:03

  Στα ύψη η μεταβλητότητα στη Wall, παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών

  Στα ύψη η μεταβλητότητα στη Wall, παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:32

  Με "ρόλερ-κόστερ" μοιάζει η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν τις οικονομίες, αλλά και τα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς και άλλων κυβερνήσεων, για να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19.

  Η νευρικότητα και η έντονη μεταβλητότητα συνεχίζουν να κυριαρχούν στο ταμπλό, καθώς οι φόβοι πως η συνεχιζόμενη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως, αλλά και στις ΗΠΑ, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο φαίνεται να έχουν "ριζώσει” στο μυαλό των επενδυτών.

  Ο Dow Jones, που ξεκίνησε τη συνεδρίαση πτωτικά, κατά διαστήματα πραγματοποίησε αρκετά ανοδικά "ξεσπάσματα" που δεν είχαν όμως μεγάλη διάρκεια, πριν σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος την τελευταία μία και πλέον ώρα. Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης κινείται και πάλι πάνω από τις 20.000 και συγκεκριμένα στις 20.333 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2,18%.

  Ανάλογη είναι και η πορεία του ο S&P 500 στη συνεδρίαση της Πέμπτης, που ενισχύεται πλέον και αυτός κατά 2%, στις 2.445 μονάδες. Σταθερά ανοδικά κινείται ο τεχνολογικός Nasdaq, που από την αρχή σχεδόν της συνεδρίασης βρίσκεται σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας άνοδο 4,20%, στις 7.284 μονάδες.

  Σημειώνεται ότι εχθές οι δείκτες σημείωσαν νέα πτώση, με τον δείκτη των blue chips να καταγράφει "βουτιά” κατά 6,3% κλείνοντας τις 19.898,92 μονάδες, τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 5,18% στις 2.398 μονάδες, ενώ ο Nasdaq "έγραψε” απώλειες 4,7% στις 6.989 μονάδες.

  Οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη από τις κινήσεις στήριξης δισεκατομμυρίων που έχουν ανακοινώσει οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη των οικονομιών, με τη νευρικότητα να παραμένει έκδηλη στο ταμπλό. 

  Εχθές, η Federal Reserve ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων (money-market mutual funds), τη στιγμή που η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τη νομοθεσία που πέρασε η Βουλή για την παροχή πακέτου στήριξης των Αμερικανών, το οποίο περιλαμβάνει αναρρωτική άδεια σε εργαζόμενους και επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, και παρότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης. 

  Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε μια ακόμη κίνηση σήμερα, ανακοινώνοντας ότι έχει θέσει σε εφαρμογή προσωρινές συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων σε δολάρια ΗΠΑ (swap lines) με άλλες εννέα ξένες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να βοηθήσει να μετριαστεί η πίεση στις χρηματοοικονομικές αγορές εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε συμφωνίες ανταλλαγής συνολικού ύψους 60 δισ. δολαρίων με τις κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, Βραζιλίας, Νότιας Κορέας, Μεξικού, Σιγκαπούρης και Σουηδίας. Οι συμφωνίες έχουν διάρκεια έξι μηνών. Σημειώνεται ότι η Fed έχει ήδη ανάλογες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες μεγάλες οικονομικές. 

  Εν τω μεταξύ, σε νέα παρέμβαση τόνωσης της οικονομίας προχώρησε αργά εχθές το βράδυ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δρομολογεί ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων (ποσοτικής χαλάρωσης - QE) ως απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τις αγορές ιδιωτικών και δημόσιων ομολόγων και άλλων τίτλων αξίας 750 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος με τίτλο "Έκτακτο Πρόγραμμα Αγορών λόγω της Πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP).

  Επίσης, σήμερα η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank Of England) προχώρησε σε περικοπή του βασικού της επιτοκίου στο 0,1% (από 0,25%), σε μια έκτακτη κίνησή της, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το οικονομικό σοκ στη χώρα και διεθνώς από την πανδημία του κορονοϊού θα είναι "οξύ και μεγάλο, μολονότι σε γενικές γραμμές θα είναι προσωρινό".

  Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της BoE, με επικεφαλής τον νέο διοικητή της, Άντριου Μπέιλι, αποφάσισε επίσης στην έκτακτη συνεδρίασή της να αρχίσει εκ νέου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που είχε εφαρμόσει μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, προχωρώντας σε αγορές assets (κυρίως χρεογράφων του βρετανικού δημοσίου) συνολικής αξίας έως 200 δισ. βρετανικών λιρών.

  Οι κεντρικές τράπεζες ίσως δεν έχουν εξαντλήσει ακόμη τα "όπλα" τους, τονίζει ο Jim Vogel της FHN Financial, προσθέτοντας ότι όσο η Federal Reserve διατηρεί την αξιοπιστία της μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

  Από την άλλη, κάποιοι είναι πιο επιφυλακτικοί, όπως ο Charalambos Pissouros, ανώτερος αναλυτής αγορών της JFD Group, ο οποίος σημειώνει ότι "η αντίδραση της αγοράς στις πρόσθετες προσπάθειες τόνωσης ενισχύει την αντίληψη ότι τα χειρότερα δεν είναι πίσω μας". Προσθέτει δε ότι "με τη νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση, οι καταναλωτές πρέπει να βγουν από τα σπίτια τους και να αρχίσουν να ξοδεύουν για να τεθούν και πάλι σε λειτουργία οι 'μηχανές' της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους να σημειώνουν νέα ρεκόρ μέρα με τη μέρα, πρόκειται για πολύ δύσκολο στόχο", καταδεικνύοντας το κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

  Χρήμα απευθείας στους Αμερικανούς θέλει να στείλει ο Τραμπ

  Το κλίμα στην αγορά σταθεροποιήθηκε σχετικά μετά τις λεπτομέρειες που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης Τραμπ που συζητείται στο Κογκρέσο και αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Στίβεν Μνούτσιν, το σχέδιο προβλέπει την αποστολή επιταγών ύψους 1.000 δολαρίων σε κάθε ενήλικο Αμερικανό και 500 δολαρίων σε κάθε παιδί, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού στα νοικοκυριά και στην οικονομία.

  Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, το πακέτο στήριξη που συζητείται στο Κογκρέσο, προβλέπει ότι ένα ποσό ύψους 500 δισ. δολαρίων θα μοιραστεί απευθείας στους Αμερικανούς, καθώς και ένα κονδύλι 300 δισ. δολαρίων για τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και ένα ποσό 200 δισ. δολάρια για την εγγύηση δανείων προς τις αεροπορικές εταιρείες και άλλες κρίσιμες βιομηχανίες που θα πληγούν από την κρίση.
   

  Μάκρο

  Εν τω μεταξύ, τους φόβους των επενδυτών για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εντείνουν τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα και ιδιαίτερα τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας που αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν καταδεικνύοντας ότι η επιδημία του κορονοϊού έχει αρχίσει να επηρεάζει και την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

  Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017, σημειώνοντας άνοδο κατά 70.000 στις 281.000 αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα από 211.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των αιτήσεων στις 220.000.

  Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αναμένεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός υπό το πρίσμα της ταχέως μεταβαλλόμενης κρίσης. Ορισμένοι από τους χειρότερα πληγέντες κλάδους περιλαμβάνουν τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, τις τουριστικές υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις λιανικής και τα εστιατόρια.

  Παράλληλα, "βουτιά” σημείωσε τον Μάρτιο ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012 στο -12,7 από 36,7 τον προηγούμενο μήνα. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας. 

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στο 8. Η έρευνα της Federal Reserve Bank of Philadelphia καλύπτει Πενσυλβάνια, Ντέλαγουερ και Νιου Τζέρσεϊ.

  Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στο -15,5 από 33,6 τον Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης για τις αποστολές έχασε 25 μονάδες στο 0,2.

  Μια ανάλογη έρευνα της New York Fed έδειξε πτώση-ρεκόρ του αντίστοιχου δείκτη στο -21,5 τον Μάρτιο καθώς ο μεταποιητικός κλάδος πλήττεται ιδιαίτερα βαριά από τις μαζικές απαγορεύσεις στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ