Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Μαρ-2020 15:31

  Πατάει γκάζι η Wall Street - άλμα άνω των 900 μονάδων ο Dow Jones

  Πατάει γκάζι η Wall Street - άλμα άνω των 900 μονάδων ο Dow Jones
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:20

  Πατάει γκάζι η Wall Street σε μια απόπειρα κάλυψης μικρού μέρους των ευρύτατων απωλειών της προηγούμενης συνεδρίασης, της χειρότερης εδώ και 30 χρόνια, με τους δείκτες να διευρύνουν σημαντικά τα κέρδη τους.

  Οι τελευταίες παρεμβάσεις της Federal Reserve προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αγορές χρήματος δεν αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές και τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που δρομολογει η Ουάσινγκτον στηρίζουν σήμερα την επενδυτική ψυχολογία. 

  Δείτες - Στατιστικά

  Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 996,26 μονάδες (4,95%) και σκαρφαλώνει στις 21.187,52 μονάδες, έχοντας αλλάξει αρκετές φορές πρόσημο στις αρχικές συναλλαγές. 

  Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 139,38 μονάδες (5,84%) στις 2.524,28 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη 416,20 μονάδων ή 6,08% στις 7.324,13 μονάδες. 

  Τη Δευτέρα, ο Dow Jones και ο S&P 500 είδαν τη χειρότερη ημέρα τους από το μίνι κραχ της "Μαύρης Δευτέρας" του 1987, με πτώση 12,9% και 12% αντίστοιχα, ενώ για τον βιομηχανικό Dow ήταν η τρίτη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του. Ο δε τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του,  υποχωρώντας κατά 12,3%.

  Η πτώση της Δευτέρας ήταν καταγιστική, παρά την περικοπή - εκτάκτως - από πλευράς Federal Reserve του βασικού επιτοκίου της στο 0% (εύρος 0% - 0,25%) και την ανακοίνωση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισ. δολαρίων. Αιτία, σε μεγάλο βαθμό, ήταν η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ και οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

  Το συγκρατημένα θετικό κλίμα της Τρίτης αποδιδόταν στις πληροφορίες που μετέδωσε τόσο η ιστοσελίδα Politico, όσο και η Washington Post,  σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν θα ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας ύψους 850 δισ. δολ. ή και περισσότερο, προκειμένου να ξεπεραστεί ο "κάβος" του κορονοϊού.

  Συνεχίζει τις παρεμβάσεις η Fed

  Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει τις παρεμβάσεις για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των αγορών. 

  Ειδικότερα, η Fed συνεχίζει και επεκτείνει την στήριξή της στη διατραπεζική αγορά με πράξεις βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, καθώς όπως ανακοίνωσε θα προχωρήσει σε ακόμη μία πράξη επαναγοράς  (repo) 500 δισ. δολ. σήμερα.

  Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι δρομολογεί μια χρηματοδοτική διευκόλυνση για εμπορικά χρεόγραφα προκειμένου να ομαλοποιήσει τις λειτουργίες της αγοράς. 

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξάλλου, εμφανίστηκε έτοιμος για κρατικές ενισχύσεις σε εταιρείες που δοκιμάζονται ή αναμένεται να δοκιμαστούν από την κρίση του κορονοϊού, όπως οι αεροπορικές. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν δυναμικά εκείνους τους κλάδους, όπως των αεροπορικών εταιρειών και άλλους, που πλήττονται πρακτικά από τον κινεζικό ιό.  Θα είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ!".

  Ο κολοσσός της βιοτεχνολογίας Regeneron, εξάλλου, ανέφερε εντός της ημέρας ότι θέτει ως στόχο να έχει στη διάθεσή του δόσεις φαρμάκου που πιθανόν καταπολεμά τον κορονοϊό στις αρχές του καλοκαιρίου, ώστε να ξεκινήσει κλινικές μελέτες σε ανθρώπους. Η ανακοίνωση, που αποτελεί σημαντική επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η ίδια η εταιρεία, έχει οδηγήσει τη μετοχή της σε άλμα 10%.

  Τουλάχιστον 4.281 κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 70, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins University. Οι δε δηλώσεις του προέδρου Τραμπ ότι η κρίση μπορεί να παραταθεί ακόμη και έως τον Αύγουστο, καθώς και ότι πιθανόν να χρειαστεί ορισμένες περιοχές να τεθούν σε καραντίνα, είχαν οδηγήσει τα futures των δεικτών κατά τη διάρκεια της νύχτας σε εξαιρετικά ασυνήθιστη μεταβλητότητα.

  Μάκρο

  Η βιομηχανική παραγωγή ήταν ισχυρή λίγο πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve.

  Η παραγωγή αυξήθηκε 0,6% τον Φεβρουάριο μετά από την αναθεωρημένη πτώση 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

  Η άνοδος του Φεβρουαρίου ήταν υψηλότερη των προσδοκιών για αύξηση 0,5%.

  Τα στοιχεία της κυβέρνησης για την απασχόληση τον Φεβρουάριο περιλαμβάνουν μια ισχυρή άνοδο στις ώρες εργασίας των εργαζόμενων σε παραγωγή εργοστασίου, σηματοδοτώντας τη δυναμική της παραγωγής σε μηνιαία βάση.

  Επίσης, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της αύξησης 3,5% της παραγωγής μηχανοκίνητων οχημάτων και εξαρτημάτων.

  Η παραγωγή εξόρυξης υποχώρησε 1,5% τον Φεβρουάριο σε μια ένδειξη εξασθένισης στον ενεργειακό τομέα.

  Αναλυτές σχολιάζουν πως τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μεταποίηση έχει περιέλθει "σε βαθιά ύφεση”.

  Περιόρισαν τις δαπάνες οι αμερικανοί καταναλωτές τον Φεβρουάριο, καθώς άρχισε να δημιουργείται η απειλή από τον κορονοϊό.

  Οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 0,5% τον Φεβρουάριο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση έναντι του προηγουμένου μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

  Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,1%.

  Τα στοιχεία αφορούν σε έναν μήνα κατά τον οποίο ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σχετικά χαμηλός.

  Οι πωλήσεις λιανικής τον προηγούμενο μήνα ήταν ασθενείς σε όλο το φάσμα. Οι πωλήσεις οχημάτων υποχώρησαν 0,9% από τον Ιανουάριο, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών μειώθηκαν 1,4%.

  Οι πωλήσεις στους σταθμούς βενζίνης μειώθηκαν 2,8% τον Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τιμές βενζίνης υποχώρησαν τον προηγούμενο μήνα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ