Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Μαρ-2020 11:10

  Υψηλή μεταβλητότητα και συνεχείς αλλαγές προσήμου στο Χρηματιστήριο

  Υψηλή μεταβλητότητα και συνεχείς αλλαγές προσήμου στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:54

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Όχι μόνο οι αλλαγές του προσήμου είναι συνεχείς, αλλά το εύρος της διακύμανσης σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι σε ακραία επίπεδα, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα τόξο 32 μονάδων, από το +3,6%, έως και το -3,07%. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,31% στις 482,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 34,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.177,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,54% στις 324,98 μονάδες.
   

  Μπορεί η βίαιη πτώση να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής από την έναρξη της κρίσης του κοροναϊού, αλλά η μεταβλητότητα είναι ο κύριος δευτεραγωνιστής των αγορών, και δη της ελληνικής. Η έντονη μεταβλητότητα και οι οβιδιακές αλλαγές προσήμου και ψυχολογίας έχει ξεπεράσει ακόμη και τις μέρες που έζησε η αγορά στη μεγάλη κρίση χρέους της χώρας, όταν οι εντολές των επενδυτών ήταν ξεκάθαρα "κολλημένες" στο sell.

  Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε υφεσιακούς ρυθμούς, εξαιτίας της γενικευμένης αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας, προκαλώντας πρωτοφανείς τριγμούς στις διεθνείς αγορές, ωστόσο αυτό που συμβαίνει στην ελληνική αγορά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν όταν η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν την έξοδό της από το ευρώ, ένα γεγονός που σαφώς θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

  Άλλωστε, δεν είναι πλέον εικασία, αλλά γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν σειρά μέτρων για τη στήριξη των οικονομιών - μελών, με την Ελλάδα να έχει βγει τριπλά κερδισμένη από τη χθεσινή - πολύωρη - τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η οποία εστίασε στην αντιμετώπιση της κρίσης από την εξάπλωσή του κορανοϊου. 

  Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος δεν ισχύει, οποιαδήποτε δαπάνη συνδέεται με τις προτεραιότητες που έθεσε το Eurogroup για την αντιμετώπιση της κρίσης (χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στήριξη θέσεων απασχόλησης και θωράκιση του συστήματος υγείας) θα εξαιρείται από τον υπολογισμό του νέου δημοσιονομικού στόχου, ενώ παράλληλα επιτεύχθηκε και διευρυμένη εξαίρεση προσφυγικών δαπανών από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ σημειώνει κέρδη 6,21%, με την Τέρνα Ενεργειακή να είναι στο +5,19% και την ΓΕΚ Τέρνα στο +4,20%. Άνω του 3% είναι τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Φουρλή και ΔΕΗ, ενώ άνω του 2% σε Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ. Η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, η Coca Cola χάνει 9,99%, με την Εθνική και τη Βιοχάλκο να είναι στο -3,3% έκαστη. Απώλειες πέριξ του 2,5% σημειώνουν οι Alpha Bank και Aegean, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Jumbo, Motor Oil και Eurobank. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ και Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ