Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 15:20

  Εβδομάδα αναζήτησης αντίδοτου από τις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Enrique Alvarez

  Οι χρηματαγορές παγκοσμίως είναι ένα από τα μεγάλα θύματα της ραγδαίας επιδείνωσης των κρουσμάτων της πανδημίας, κάτι που οδήγησε την Ιταλία και την Ισπανία "να κατεβάσουν ρολά". Η αρχική αντίδραση σε αυτό ήταν να ανεβεί το ευρώ, καθώς η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ εξαερώθηκε, την ώρα που οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τη μείωση επιτοκίων στο 0% από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, μαζί με τα κρούσματα επιδεινώθηκαν και οι ειδήσεις που συνόδευσαν το ευρώ, κάτι που σύντομα έφερε την ανατροπή. Τελικά, το δολάριο φάνηκε να επιβεβαιώνεται ως ασφαλές καταφύγιο και ανέβηκε έναντι όλων των άλλων κυριότερων νομισμάτων. Τελικά, το ευρώ, το φράγκο Ελβετίας και το γιεν συγκρατήθηκαν αρκετά καλά, αν και οι σχετικά μικρές μεταβολές στα ζεύγη αυτών των νομισμάτων με το δολάριο δεν αντανακλούν την εκπληκτική μεταβλητότητα της εβδομάδας.   

  Αυτήν την εβδομάδα, η έμφαση δίνεται στα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ώστε να μετριάσουν το χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία. Όπως έχει ήδη γραφεί, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν, στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης, κίνηση που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι κεντρικές τράπεζες των G10 που έχουν ακόμη θετικά επιτόκια. Θα πρέπει, επίσης, να δούμε επιθετικά μέτρα για την στήριξη της ζήτησης, της απασχόλησης και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των οικονομικών των νοικοκυριών, ειδικά στην Ευρωζώνη που βιώνει την κρίση αυτήν τη στιγμή. Τα οικονομικά στοιχεία που θα βγουν αυτήν την εβδομάδα θα είναι εντελώς παρωχημένα και οι αγορές προφανώς θα τα αγνοήσουν. 

  Στερλίνα

  Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια στο 0,25% και ανακοίνωσε μια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να χαλαρώσει την ροή των πιστώσεων, ειδικά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η στερλίνα πάντως πέρασε μια δύσκολη εβδομάδα, τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση που αναγγέλθηκε στον Προϋπολογισμό είναι ένα σημαντικό μέτρο που θα λειτουργήσει θετικά μεσοπρόθεσμα και ότι η στερλίνα είναι σοβαρά υποτιμημένη μετά τις απότομες πτώσεις της περασμένης εβδομάδας. 

  Ευρώ

  Με την Ισπανία και την Ιταλία να έχουν κατεβάσει ρολά, και τη Γαλλία να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το να κάνει το ίδιο, ένα πέπλο αβεβαιότητας απλώνεται πάνω από την οικονομία της Ευρωζώνης. Τα καλά νέα είναι ότι οι οικονομικοί θεσμοί δρουν γρήγορα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διόρθωσε την κακή επικοινωνιακά φρασεολογία της Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα διασφαλίσει την σταθερότητα των κρατικών ομολόγων. Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζουν δημοσιονομικά κίνητρα καθώς και άλλες μορφές στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να ξεπεράσουν όσο πιο σύντομα τις επιπτώσεις από το αναγκαστικό κλείσιμο και την πτώση της ζήτησης. Η δέσμευση της Γερμανίας για τόνωση της οικονομίας με 500 εκατομμύρια ευρώ είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη. Ένας συνδυασμός από ανεκτικότητα των τραπεζών, εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και δημοσιονομικά κίνητρα μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στις επιπτώσεις της πανδημίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να επανέλθει σύντομα μετά το τέλος των εθνικών lockdown. 

  Δολάριο ΗΠΑ

  Στα μέσα της εβδομάδας, το δολάριο άλλαξε ρότα και μετατράπηκε σε ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Η αντίληψη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επηρεαστεί από την πανδημία όσο η Ευρώπη, πιθανώς να έπαιξε κάποιο ρόλο. Ωστόσο, και στις ΗΠΑ οι αριθμοί επιδεινώνονται ταχέως. Με τα επιθετικά μέτρα που πήρε ήδη η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στα επιτόκια και την επιπρόσθετη QE, θα είναι σημαντικό να δούμε εάν το ράλι του δολαρίου συνεχιστεί και όταν οι ΗΠΑ πάρουν δρακόντεια μέτρα, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη. 

  * Ο κ. Enrique Alvarez είναι Chief Risk Officer της fintech εταιρίας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρίας αναδεικνύονται από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ζευγών νομισμάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ