Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 10:52

  Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο με βουτιά 11%, έχασε και τις 500 μονάδες

  Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο με βουτιά 11%, έχασε και τις 500 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:12

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ισχυρές πιέσεις δέχεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το πτωτικό σοκ που έχουν υποστεί οι διεθνείς αγορές, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κοροναϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η "ρηχότητα" της αγοράς δυσχεραίνει τις συναλλαγές ενεργοποιώντας τον μηχανισμό ΑΜΕΜ.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 11,85% στις 486,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 13,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.194,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 14,98% στις 334,42 μονάδες.

  Από την έναρξη της συνεδρίασης έχει ενεργοποιηθεί αρκετές φορές η διαδικασία των δημοπρασιών για τις μετοχές. Κατά τη διαδικασία γίνεται αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης ενός χρεογράφου και διενεργείται δημοπρασία. Η συνεχής ενεργοποίηση των ΑΜΕΜ στις περισσότερες μετοχές του FTSE 25, αλλά και το σπάσιμο πολλών ακόμη margins, είναι η εικόνα μίας ακόμη ημέρας που οι περισσότεροι τίτλοι δέχονται ένα νέο κύμα sell off.

  Σε αυτό το κλίμα, το ΧΑ ακολουθεί τη βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς ολόκληρη η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Την ίδια ώρα σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε καραντίνα, με τις οικονομικές συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες, παρά τη νέα παρέμβαση από τη Fed, η οποία προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων στην προσπάθειά της να στηρίξει την οικονομία που δοκιμάζεται από τον κορονοϊό.

  Στην ίδια "μοίρα" και το ΧΑ, το οποίο έχασε το 20% της αξίας του μέσα σε μία εβδομάδα, με τον τραπεζικό κλάδο να δοκιμάζει και πάλι τις τιμές των ιστορικών του χαμηλών. Όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance μιλάμε για τον απόλυτο πανικό. Το χρηματιστήριο καλώς ή κακώς έχει προεξοφλήσει το χειρότερο σενάριο για την οικονομία.

  Το πρόβλημα με την κρίση είναι ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η ζημιά που θα προκληθεί στο μέλλον, με τον κ. Ζαχαράκη να εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να διαφαίνεται το μέγεθος της ζημιάς. Έτσι, σύντομα οι τίτλοι που πιέστηκαν και η κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει τα οικονομικά τους δεδομένα θα αρχίσουν να αντιδρούν πρώτες στην αγορά κλείνοντας την ψαλίδα της πτώσης. Εταιρίες τροφίμων, utilities και πολλές ακόμα εταιρίες πιθανότατα να μην επηρεαστούν καθόλου από την όλη κατάσταση.  Από την άλλη οι αδάνειστες και με ρευστότητα εταιρίες θα ωφεληθούν σημαντικά από την όλη κατάσταση.

  Μεσοπρόθεσμα η αγορά έχει γυρίσει πτωτική παρόλα αυτά το επόμενο διάστημα το πιο πιθανό είναι να δώσει μία σημαντική διόρθωση της πτώσης διορθώνοντας την υπερβολή του τελευταίου διαστήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα δώσει την ευκαιρία στους έχοντες τίτλους να επανεκτιμήσουν την κατάσταση  και παράλληλα μπορεί να δώσει σημαντικά κέρδη σε αυτούς που τοποθετούνται σε καλές εταιρίες στην διάρκεια της πτώσης, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo είναι στο -20,29%, οι Πειραιώς και Εθνική χάνουν 18,37% και 18,82%, με την Coca Cola να είναι στο -5,41%. Άνω του 13% είναι η πτώση σε ΟΠΑΠ, Motor Oil, Βιοχαλκο και Alpha Bank, ενώ άνω του 12% είναι οι απώλειες σε Eurobank, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα. Πτώση άνω του 11% καταγράφουν  Ελλάκτωρ και ΔΕΗ, και άνω του 10% Φουρλής, ΟΛΠ και Aegean.

  Η πτώση στα Ελληνικά Πετρέλαια φτάνει το 9,64%, σε ΓΕΚ Τέρνα το 9,36%, με τις ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Μυτιληναίο να σημειώνουν απώλειες άνω του 8%. Στο -7,25% είναι ο Σαράντης, στο -6,98% η ΕΥΔΑΠ, στο -5,87% ο Titan και στο -3,92% η Τέρνα Ενεργειακή.

  Πως λειτουργεί ο μηχανισμός ΑΜΕΜ

  Ο ΑΜΕΜ είναι ο μηχανισμός ελέγχου συναλλαγών ως προς τις διακυμάνσεις των τιμών τους, τον οποίο διενεργεί το Σύστημα με αυτοματοποιημένο τρόπο.

  -Στατικό όριο: η διακύμανση της τιμής ενός χρεογράφου γύρω από την τελευταία τιμή auction (Τιμή Αναφοράς Στατικού ορίου) που έχει πραγματοποιηθεί γι αυτό το χρεόγραφο.

  Η τιμή αναφοράς του Στατικού ορίου είναι η τιμή του τελευταίου Auction.

  -Δυναμικό όριο: ορίζεται η διακύμανση της τιμής ενός χρεογράφου γύρω από την τιμή της τελευταίας πράξης (Τιμή Αναφοράς Δυναμικού Ορίου), πριν από την έναρξη της εκτέλεσης μιας εντολής. Εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πράξη (π.χ. έχει ξεκινήσει η συνεχής διαπραγμάτευση μιας μετοχής και το πρώτο auction δεν έδωσε τιμή), τότε το δυναμικό όριο δεν υφίσταται.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ