Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Μαρ-2020 15:36

  Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street παρά την παρέμβαση της Fed

  Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street παρά την παρέμβαση της Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:58

  'Ακαρπη απέβη η προσπάθεια περιορισμού των σημαντικών απωλειών που καταγράφει η Wall Street, με την πτώση να ανακόπτεται οριακά και πρόσκαιρα μετά την παρέμβαση της Fed, κάτι που δείχνει ότι η "δοσολογία" που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες δεν επαρκεί για να επανέλθει η ισορροπία. Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση από την Fed ότι  θα "ρίξει" στην αγορά ποσό άνω του 1 τρισ. δολ. με στόχο να τονώσει τη ρευστότητα ο Dow περιόρισε αρχικά τις απώλειες έως το -5%, για να επανέλθουν ωστόσο στη συνέχεια στο -8% (άνω των 1.700 μονάδων). 

  Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές διακόπηκαν προσωρινά μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης -για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα- καθώς η πτώση άνω του 7% για τον S&P 500 ενεργοποίησε και πάλι τον "αυτόματο διακόπτη”. 

  Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει "βουτιά” 1.766 μονάδων ή 7,5% και κινείται στις 21.807 μονάδες, ο S&P 500 μετά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης υποχωρεί κατά 6,77% στις 2.555 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq πέφτει κατά 6,67% στις 7.470 μονάδες.

  Ο μηχανισμός του "αυτόματου διακόπτη” ενεργοποιείται όταν οι μετοχές σημειώσουν πτώση 7% (και ξανά όταν η υποχώρηση φτάσει στο 13%, και στη συνέχεια στο 20%), αναστέλλοντας τη διαπραγμάτευση για 15 λεπτά, προκειμένου να αποτρέψει την ελεύθερη πτώση της αγοράς και να δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να επαναξιολογήσουν την κατάσταση. Πρόκειται για ένα σπάνιο γεγονός, που επαναφέρει όμως μνήμες από την κατάρρευση της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Εάν μετά την επανέναρξη των συναλλαγών η πτώση του δείκτη φτάσει στο 13%, η διαπραγμάτευση θα διακοπεί και πάλι για άλλα 15 λεπτά, ενώ αν η "βουτιά” του S&P 500 ξεπεράσει το 20%, οι συναλλαγές θα διακοπούν για το υπόλοιπο της ημέρας. 

  Την κατάρρευση της αγοράς σήμερα τροφοδοτούν κυρίως οι φόβοι που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Τραμπ για αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ της Παρασκευή στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), ενώ έχει στόχο όπως τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου "να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας”.

  Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, από το μέτρο εξαιρούνται πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις. 

  Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η προσωρινή απαγόρευση εισόδου την οποία αποφάσισε να επιβάλλει στα κράτη του χώρου Σένγκεν για τριάντα ημέρες δεν αφορά τα εμπορεύματα, ο πανικός έχει χτυπήσει τις τάξεις των επενδυτών καθώς εκτιμούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των ταξιδιωτικών περιορισμός θα είναι σημαντικός.

  Τα νέα έχουν οδηγήσει στην κατακρήμνιση των μετοχών των αμερικανικών αεροπορικών επιχειρήσεων.

  Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης τη λήψη σειράς μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και μέτρα ανακούφισης των πολιτών από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ωστόσο τα μέτρα αυτά σύμφωνα με τους επενδυτές δεν είναι αρκετά. "Η σαφής έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων έχει απογοητεύσει την αγορά", σημειώνει ο Jasper Lawler, της London Capital Group. 

  Εν τω μεταξύ τον πανικό των επενδυτών εντείνουν και οι αναφορές ειδικών του τομέα δημόσιας υγείας ότι η έλλειψη διαγνωστικών τεστε έχει καταστήσει δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και κατ' επέκταση να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω δυσαρέσκεια για τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της επιδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ.

  Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας μειώθηκε στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, που σημαίνει ότι λίγοι ήταν οι εργοδότες που απέλυσαν εργαζομένους στην πρώτη εβδομάδα μετά από την προειδοποίηση των αξιωματούχων για διάδοση του κοροναϊού στις ΗΠΑ.

  Ειδικότερα, οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 4.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 7 Μαρτίου στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 211.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 219.000 νέες αιτήσεις ανεργίας.

  Το επίπεδο των επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκε σε χαμηλό 50 ετών στις 193.000 τον περασμένο Απρίλιο και παρέμεινε κοντά σε αυτό το επίπεδο για το περασμένο έτος.

  Σε άλλες περιόδους χαμηλής ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν σχεδόν κοντά στις 300.000 σε εβδομαδιαία βάση και ο αριθμός του εργατικού δυναμικού ήταν μικρότερος από ό,τι σήμερα.

  Οι αιτήσεις για την εβδομάδα μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά κατά 1.000, στις 215.000, ενώ ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων σημείωσε αύξηση κατά 1.250 στα 214.000.

  Παράλληλα, ανακοινώθηκαν στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού, ο οποίος υποχώρησε 0,6% σε προσαρμοσμένη βάση τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν ο δείκτης αυξήθηκε 0,5%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,1% τον Φεβρουάριο.

  Εάν εξαιρεθούν οι ευάλωτες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν 0,3% από τον Ιανουάριο.

  Σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2019, ο ΡΡΙ διαμορφώθηκε 1,3% υψηλότερα τον περασμένο μήνα. Εάν εξαιρεθούν τα τρόφιμα και η ενέργεια, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,4% έναντι του προηγούμενου έτους.

  Οι τιμές παραγωγού βασίστηκαν σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο μέσον του προηγούμενου μήνα, πριν από την εξάπλωση του κοροναϊού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ