Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Μαρ-2020 13:24

  Κλυδωνίζουν και πάλι το Χρηματιστήριο οι πωλητές - άνω του 4% οι απώλειες

  Κλυδωνίζουν και πάλι το Χρηματιστήριο οι πωλητές - άνω του 4% οι απώλειες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.08

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, καθώς ο συναγερμός που έχει σημάνει εντός και εκτός της χώρας για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού αναστέλλουν κάθε κίνηση των αγοραστών, τροφοδοτώντας παράλληλα το risk on των πωλητών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες άνω του 4% και κάτω από τις 600 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 74 εκατ. ευρώ. Πτώση 5,5% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.554,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες άνω του 6% στις 442 μονάδες.

  Σταδιακά οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία γίνονται όλο και πιο ζοφερές, με τη Citigroup να έχει εντάξει στις πιο ευάλωτες χώρες και την Ελλάδα. Και αυτό διότι το ποσοστό των ταξιδιών και του τουρισμού προς το ΑΕΠ της Ελλάδας διαμορφώνεται στο 20,6% με περίπου 1 εκατ. θέσεις εργασίας στον κλάδο, ή το 5,6% της συνολικής απασχόλησης. Και ο κλάδος του τουρισμού έχει πληγεί σημαντικά από τους φόβους της επιδημίας.

  Παράλληλα, η Alpha Bank, εξετάζοντας 3 σενάρια για την ένταση και τη διάρκεια της οικονομικής διαταραχής από τον κοροναϊό εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της προσωρινής κρίσης τύπου "V". Τα σενάρια δείχνουν μία πτώση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το 2020 της τάξης του 0,4%-0,9%, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του Covid-19.

  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η επικεφαλής της ΕΚΤ C. Lagarde άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση, τόσο από την κεντρική τράπεζα όσο και από τις κυβερνήσεις, προκειμένου να μη βιώσει η Ευρώπη μια νέα κρίση, όπως εκείνη του 2008, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Η δραματική παρέμβαση της Lagarde στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ΕΕ εκλαμβάνεται από τις αγορές τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας ως μήνυμα για τη σοβαρότητα της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

  Γι' αυτό το λόγο όλοι πλέον περιμένουν αύριο ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας που έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Άλλωστε, σήμερα το πρωί η Τράπεζα της Αγγλίας ακολούθησε το παράδειγμα της αμερικανικής Federal Reserve μειώνοντας αιφνιδιαστικά τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,25% σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την οικονομία από τις αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

  Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα και Βιοχάλκο σημειώνουν απώλειες 6,74% και 6,01% αντίστοιχα, με την Τέρνα Ενεργεαική και τον Σαράντη να χάνουν 5,71% και 5,08%. Άνω του 4% οι απώλειες σε Φουρλή, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Aegean, ενώ άνω του 3% σε Jumbo, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Coca Cola και Πειραιώς.

  Οι απώλειες σε Eurobank και ΕΥΔΑΠ ξεπερνούν το 2%, με τον Titan να είναι στο -1,33% και τις Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil με μικρές απώλειες. Μόνο ο Ελλάκτωρ είναι στο +4,29% στον FTSE 25.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ