Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαρ-2020 11:51

  Κλιμακώνει τον πόλεμο τιμών η Σαουδική Αραβία

  Κλιμακώνει τον πόλεμο τιμών η Σαουδική Αραβία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:45

  H Σαουδική Αραβία κλιμακώνει τον πόλεμο τιμών με τη Ρωσία, με την κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου να δεσμεύεται να παραγάγει την ποσότητα-ρεκόρ των 12,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον επόμενο μήνα, σε μια μαζική αύξηση της παραγωγής που θα πλημμυρίσει την αγορά.

  Η αύξηση της παραγωγής -περισσότερο από 25% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα- τοποθετεί την παραγωγή πάνω από το μέγιστο βιώσιμο επίπεδο παραγωγικής δυναμικότητας, γεγονός που δείχνει ότι το βασίλειο "βάζει χέρι" στα στρατηγικά του αποθέματα για να φορτώσει την αγορά με όσο περισσότερο αργό πετρέλαιο μπορεί, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Τον Φεβρουάριο, η Σαουδική Αραβία παρήγε περίπου 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

  Είναι ο τελευταίος ελιγμός σε αυτό που ετοιμάζεται να εξελιχθεί σε έναν μακρύ και επώδυνο πόλεμο τιμών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σουαδική Αραβία. Τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 20%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, συνταράσσοντας τις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων.

  Η Μόσχα αντέδρασε άμεσα στον πόλεμο δηλώσεων, με τον υπουργό Ενέργειας Alexander Novak να διαβεβαιώνει πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να ωθήσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα οδηγούσε δυνητικά την παραγωγή της στο επίπεδο-ρεκόρ των 11,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

  Απαντά η Ρωσία αλλά μένει ανοιχτή στη συνεργασία

  Η Ρωσία κλιμακώνει τον πόλεμο τιμών με τη Σαουδική Αραβία προειδοποιώντας ότι μπορεί να αυξήσει με τη σειρά της την παραγωγή πετρελαίου, αλλά δεν αποκλείει περαιτέρω συνεργασία με τον OPEC.

  Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών της ομάδας OPEC+ την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της κατά έως και 500.000 βαρέλια την ημέρα στο κοντινό μέλλον, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Alexander Novak. Η δήλωσή του έγινε λίγα λεπτά μετά την κλιμάκωση του πολέμου για τα μερίδια αγοράς από τη Σαουδική Αραβία, η οποία δεσμεύτηκε για παραγωγή-ρεκόρ τον Απρίλιο.

  Η ένωση OPEC+, που σχηματίστηκε από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία το 2016 για τη στήριξη των τιμών, διαταράχθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Novak αρνήθηκε να συναινέσει στην περαιτέρω περικοπή της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ώθησε τη Σαουδική Αραβία να μειώσει τις τιμές του αργού της, στοχεύοντας σε πιθανούς αγοραστές ρωσικού πετρελαίου στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αντιδρώντας στην κίνηση του βασιλείου, το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά σε διάστημα τριών δεκαετιών.

  "Θέλω να πω ότι η πόρτα δεν είναι κλειστή", δήλωσε ο Noval στο κρατικό κανάλι Rossiya 24 TV, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τη συνεδρίαση του OPEC+ στις 6 Μαρτίου. "Εάν χρειαστεί, διαθέτουμε πολλά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης και της αύξησης της παραγωγής και νέες συμφωνίες μπορούν να συναφθούν".

  Ο OPEC+ έχει προγραμματισμένες συναντήσεις για τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

  Στο μεταξύ, η πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας ανασυντάσσεται για μια πιθανή αύξηση της παραγωγής από την 1η Απριλίου, οπότε και λήγει η τρέχουσα συμφωνία της ομάδας OPEC+. Οι παραγωγοί του έθνους έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή κατά 200.000 έως 300.000 βαρέλια την ημέρα βραχυπρόθεσμα και έως 500.000 την ημέρα στο κοντινό μέλλον, είπε.

  Παρά την κλιμάκωση της μάχης, ο Novak είπε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε περαιτέρω συνεργασία με τον OPEC και τους συμμάχους του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ