Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαρ-2020 08:25

  "Καμένη γη" στο Χρηματιστήριο, κυρίαρχη η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα

  "Καμένη γη" στο Χρηματιστήριο, κυρίαρχη η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Με τα μελανότερα των χρωμάτων θα γραφούν στα βιβλία της σύγχρονης χρηματιστηριακής ιστορίας οι τελευταίες εβδομάδες. Η χθεσινή "Μαύρη Δευτέρα" κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 13,39%, αφαιρώντας 5,6 δισ. ευρώ από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οδηγώντας τις τιμές δεκάδων μετοχών σε χαμηλά πολλών ετών, ήταν η τρίτη χειρότερη της τελευταίας 20ετίας και αποκορύφωμα των τελευταίων 12 συνεδριάσεων, διάστημα κατά το οποίο θετικό πρόσημο καταγράφηκε μόλις σε τρεις!

  Τις τελευταίες εβδομάδες, από τα μέσα περίπου του Φεβρουαρίου, έως σήμερα όχι μόνον έχουν χαθεί όλα τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων μηνών αλλά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η αγορά επέστρεψε σε επίπεδα τιμών Νοεμβρίου 2018. Το, δε, άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν κυριολεκτικά εφιαλτικό με το βασικό δείκτη της αγοράς να χάνει και τις 600 μονάδες (όταν ακριβώς στα μέσα Φεβρουαρίου βρισκόταν στις 922 μονάδες), κλείνοντας τελικώς κάτω από αυτά τα επίπεδα (593,07 μονάδες) και τις μετοχές να κάνουν τις πρώτες πράξεις τους ακόμη και στο -40% (ΔΕΗ).

  Τρίτη χειρότερη συνεδρίαση από το 1989!

  Ο απολογισμός του κραχ που προκλήθηκε αρχικά από τη γενικότερη αρνητική τάση στις κεφαλαιαγορές λόγω του διεθνούς αντίκτυπου του κορονοϊού και συνεχίστηκε λόγω της κατάρρευσης της τιμής του αργού πετρελαίου και της σύγκρουσης Σ. Αραβίας – Ρωσίας, είναι ήδη βαρύτατος. Εκτός του ότι το χθεσινό -13,39% είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην 20ετία (με πρώτη το -15,03% στις 7/12/89), από την αρχή του χρόνου το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 35% έχοντας απολέσει κεφαλαιοποίηση ύψους 18,3 δις.ευρώ και πλέον καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς. Οι τράπεζες που βρίσκονται στο επίκεντρο της πτώσης παρουσιάζουν εφιαλτική εικόνα, με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -52%, ενώ οι μετοχές του FTSE-25, πολλές από τις οποίες αποτελούν προπύργιο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς παραδόθηκαν αμαχητί. 

  Υπάρχουν τίτλοι που λόγω και ειδικών συνθηκών (λ.χ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ) έχουν φθάσει να καταγράφουν απώλειες έως και 60% σε μόλις 12 συνεδριάσεις, από όταν άρχισε να ρίχνει τη σκιά του στην αγορά ο κοροναϊός, ενώ ΔΕΗ και τράπεζες (μετοχές με υψηλό δείκτη beta) έχουν χάσει σχεδόν το μισό της κεφαλαιοποίησής που είχαν στα μέσα Φεβρουαρίου. 

  Ελάχιστοι είναι οι τίτλοι που έχουν καταφέρει να εμφανίζουν απώλειες μικρότερες του Γενικού Δείκτη και όπου συμβαίνει αυτό συνήθως οφείλεται στα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών που ενεργοποιήθηκαν ταχύτατα.

  Λόγου χάρη από τις πλέον δραστήριες σε επαναγορές μετοχών είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κατά το διάστημα του sell-off στο Χ.Α. και συγκεκριμένα από τις 28/2, η εταιρεία απέκτησε (με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις) 260 χιλιάδες μετοχές της, έναντι 2 εκατ. ευρώ. Σε αθρόες αγορές ιδίων μετοχών προχώρησε και η Motor Oil. Η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει πως κατέχει συνολικά 29.357 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 0,03% του μετοχικού της κεφαλαίου, με μέση τιμή κτήσης τα 14,94 ευρώ ανά μετοχή.

  Το ίδιο και ο ΟΤΕ που προχωρά συντονισμένα σε αγορές μετοχών του όλο αυτό το διάστημα και πλέον κατέχει σχεδόν 10 εκατ. ίδιες μετοχές, ποσοστό 2,068% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Αντίστοιχα, από τον 25άρη σε αγορές ιδίων προχώρησαν η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ο ΑΔΜΗΕ, η Fourlis κ.α. 

  Αναζητείται ανάχωμα 

  Ωστόσο, επί του παρόντος δύσκολα μπορεί να μπει ανάχωμα και ακόμη δυσκολότερα να εκτιμηθεί η διάρκεια της διεθνούς πλέον κρίσης. Χρηματιστές εστίαζαν στην "επιθετικότητα" των πωλητών, αφού σε μόλις 15 ημέρες "ακυρώθηκαν" 48 εβδομάδες ανοδικής κίνησης της αγοράς. Όπως εξηγούν, οι πωλήσεις χωρίς αύριο που καταγράφηκαν στο ταμπλό οφείλονται κυρίως στη σύνθεση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που όλο αυτό το διάστημα οδηγούσαν τις αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. "Χαρτοφυλάκια με εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έσπευσαν να κατοχυρώσουν άμεσα τα κέρδη τους δίνοντας εντολές ακόμη και για μείωση του συνόλου των θέσεών τους", εξηγεί στέλεχος της αγοράς.

  Σε μια αγορά χαμηλού συναλλακτικού βάθους, όπως η ελληνική, με τάση να υπερθεματίζει και να παρουσιάζει ακραία μεταβλητότητα, όπως φάνηκε ξεκάθαρα όλες αυτές τις ημέρες, συνεδριάσεις σαν τη χθεσινή δύσκολα θα μπορούσαν να αποφευχθούν. 

  Ποια μπορεί να είναι η συνέχεια; Υπό άλλες συνθήκες, τα επίπεδα στα οποία έχουν υποχωρήσει οι μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου θα θεωρούνταν επενδυτική ευκαιρία. Ωστόσο, υπάρχει πλήρης απουσία ορατότητας, με τη διαγραμματική εικόνα της αγοράς να είναι εξαιρετικά αρνητική και το διεθνές περιβάλλον να επιβαρύνεται διαρκώς.

  Η στρατηγική buy the dip αποδείχθηκε καταστροφική τις προηγούμενες ημέρες και ξεκάθαρα έχουν ενεργοποιηθεί αντανακλαστικά πλήρους μείωσης του επενδυτικού ρίσκου. Ήδη καταγράφεται παγκόσμια και μαζική μετακίνηση κεφαλαίων προς τα λεγόμενα "ασφαλή" επενδυτικά  καταφύγια, ενώ οι μεγάλες κεφαλαιαγορές βρίσκονται ακόμη υπό την επήρεια του σοκ. Μια εικόνα των διεθνών αγορών αρκεί: χθες Dow, S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με πτώση 7,79%, 7,68% και 7,19% αντίστοιχα, πτώση 7,89%, 7,51% και 8,39% κατέγραψαν DAX, CAC 40 και FTSE 100, ενώ οι αγορές σε Ιταλία και Ισπανία υποχώρησαν κατά 11,17% και 8,10% αντίστοιχα. 

  Η αντίδραση, νομοτελειακά, θα έλθει, πλην το ζητούμενο είναι πόσο πειστική θα εμφανιστεί, αναφέρουν οι χρηματιστές. Και με την αντίσταση των 686 μονάδων να αποτελεί παρελθόν, τώρα η προσοχή πέφτει στα τρέχοντα επίπεδα στήριξης των 580 – 590 μονάδων, με τα επόμενα να εντοπίζονται στις 535 μονάδες. Μπορεί τα futures στη Wall να δείχνουν αντίδραση για τη σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο το ζητούμενο είναι πότε θα επιστρέψει η ηρεμία στις αγορές, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα με βάση τις προβλέψεις για την πορεία του covid-19. 


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ