Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Μαρ-2020 12:48

  "Καμπανάκι" από Fitch: Ο κοροναϊός θα χτυπήσει τα έσοδα των τραπεζών

  "Καμπανάκι" από Fitch: Ο κοροναϊός θα χτυπήσει τα έσοδα των τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η αβεβαιότητα ως προς την ένταση, τη γεωγραφική έκταση και τη διάρκεια της επιδημίας του κοροναϊού (COVID-19) επηρεάζει αρνητικά τη δραστηριότητα της πρωτογενούς αγοράς και αυξάνει σημαντικά τη μεταβλητότητα, καθιστώντας πιθανό ότι θα επηρεαστούν δυσμενώς τα έσοδα από τις κεφαλαιαγορές για τις τράπεζες διεθνώς και εκείνες που έχουν δραστηριότητα στο trading στις αγορές καθώς και αυτές που θεωρούνται "παγκόσμιες" τράπεζες (global trading and universal banks -GTUBs), προειδοποιεί η Fitch Ratings.

  Αν και δεν αναμένει ότι αυτό το "χτύπημα" στην κερδοφορία θα επηρεάσει τις αξιολογήσεις των τραπεζών αν η εξάπλωση του ιού περιοριστεί, ωστόσο η παρατεταμένη αδυναμία στα έσοδα και η επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού - εάν ενισχυθεί η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών - θα μπορούσαν να πιέσουν τα επίπεδα κεφαλαίου και τελικά τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις, όπως τονίζει.

  Μετά από έντονη δραστηριότητα στις αγορές κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., η αυξημένη μεταβλητότητα θα μειώσει πιθανώς τη δραστηριότητα στο μέτωπο των εκδόσεων, η οποία θα επιβαρύνει τα έσοδα στο συνήθως εποχικά ισχυρό πρώτο τρίμηνο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία για να μειώσουν τον αντίκτυπο του COVID-19 στην οικονομία και τη χρηματοπιστωτική αγορά, ωστόσο η μεταβλητότητα στις αγορές θα παραμείνει πιθανότατα, όσο η αβεβαιότητα συνεχίζεται, εκτιμά ο οίκος.

  Η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μ.β ως απάντηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης από την εξάπλωση του COVID-19. Ενώ αυτή η κίνηση μπορεί να εντείνει τη δραστηριότητα στο μέτωπο των εκδόσεων, θα επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών. Οι όγκοι συναλλαγών σε πολλές εμπορικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν όταν οι επενδυτές και οι εταιρείες αναπροσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Το τρέχον περιβάλλον μοιάζει με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και το πρώτο τρίμηνο του 2016, όταν σημειώθηκε έκρηξη της μεταβλητότητας (δείκτης VIX) και αξιοσημείωτη πτώση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προειδοποιεί η Fitch.

  Όλες οι τράπεζες στο περιβάλλον των GTUBs έχουν σημαντική δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές, αλλά η συμβολή αυτής της δραστηριότητας στην συνολική κερδοφορία διαφέρει.

  Στις ΗΠΑ, τα έσοδα από τις εμπορικές συναλλαγές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων της Morgan Stanley και περίπου το 40% των συνολικών εσόδων της Goldman Sachs. Για την JPMorgan, τη Citigroup και την Bank of America, το επίπεδο είναι χαμηλότερο, με λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική κερδοφορία.

  Στην Ευρώπη,  αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο περίπου το 25% των συνολικών τριμηνιαίων εσόδων για τις Barclays, Credit Suisse και Deutsche Bank, ενώ χαμηλότερα είναι τα επίπεδα για τις BNP Paribas, Societe Generale και UBS.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ