Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Φεβ-2020 08:00

  Στην "εντατική" το Χρηματιστήριο λόγω κοροναϊού - Η επόμενη ημέρα μετά το βίαιο sell-off

  Στην "εντατική" το Χρηματιστήριο λόγω κοροναϊού - Η επόμενη ημέρα μετά το βίαιο sell-off
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί μόλις ένα μήνα πριν, στις 24 Ιανουαρίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών να φλέρταρε με τις 950 μονάδες, οδηγώντας πολλούς αναλυτές να βλέπουν ακόμη και τις 1.000 μονάδες μετά από πολλά χρόνια. Όμως λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης παλεύει να κρατήσει τις 800 μονάδες, το τελευταίο οχυρό πριν εισέλθει σε νέες - τεχνικά - περιπέτειες.

  "Θύμα", λοιπόν, του κοροναϊού είναι πλέον το Χρηματιστήριο, όπως και οι περισσότερες διεθνείς αγορές, έχοντας  τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις απολέσει 100 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι ο μεγάλος χαμένος, καθώς έχει "χάσει" πάνω από 200 μονάδες. Και η χθεσινή συνεδρίαση ήταν το αποκορύφωμα, "σβήνοντας" ότι έχτισε στο δύσκολο δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

  Ήταν όμως και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος συμβάντος, αφού καθ’όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου το Χρηματιστήριο αναλώνονταν σε μια ατέρμονη ομφαλοσκόπηση μεταξύ 900 και 930 μονάδων, με τον τζίρο να θυμίζει… αυγουστιάτικες συνεδριάσεις. Δεν έλειπαν μάλιστα και εκείνες που η συναλλακτική δραστηριότητα δεν κατάφερνε να ξεπεράσει ούτε τα 50 εκατ. ευρώ, με τους αγοραστές να διστάζουν και τους πωλητές να μην αποφασίζουν να πατήσουν το "κουμπί" του sell. 

  Υπερβολή ή πρελούδιο;  

  Και αυτό πατήθηκε στη χθεσινή ημέρα του -8,3% και του τραπεζικού -11%, την οποία βέβαια οι εγχώριοι αναλυτές την χαρακτήρισαν ως  υπερβολή. Και αυτό διότι το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ξεπεράσει σε απώλειες αγορές που καλούνται να λειτουργήσουν σε οικονομίες που τελούν υπό καραντίνα, τη στιγμή που η χώρα δεν υφίσταται τις επιπτώσεις κάποιου ειδικού μέτρου και δεν έχει καταγράψει κάποιο επίσημο θύμα του νέου ιού. 

  Ποια θα είναι η συνέχεια; Με το Χ.Α. να συνδέεται με την πορεία των διεθνών αγορών, επισήμως, σύμφωνα με τον ορισμό, έχει εισέλθει σε bear market, η οποία τροφοδοτείται από τις διεθνείς εξελίξεις και επιταχύνεται από τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, μια ρηχή και αναδυόμενη αγορά σαν την ελληνική, είναι σημαντικά πιο ευάλωτη σε σχέση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές αγορές, που έδειξαν περισσότερες άμυνες, ακόμη και όταν οι καραντίνες (και ότι αυτό συνεπάγεται) εφαρμόζονταν στις οικονομίες τους. 

  Όπως σχολιάζουν οι εγχώριοι αναλυτές, δεν φτάνουν οι εσωτερικές εξελίξεις για να μπορέσει το Χρηματιστήριο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Θα πρέπει οι εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό να δείξουν ότι η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο και η παγκόσμια οικονομία βρίσκει και πάλι τους ρυθμούς της. Μόνο έτσι θα μπορέσουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια να πατήσουν και πάλι το "κουμπί" του risk on και να βάλουν και πάλι στα ραντάρ τους την ελληνική αγορά.

  Σε αυτό το σενάριο το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να προσελκύσει νέα κεφάλαια προκειμένου να αποκτήσει εκ νέου τη δυναμική που του λείπει και να αρχίσει να υλοποιεί τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και στους επιμέρους κλάδους. Άλλωστε, εκτός από την αναπτυξιακή δυναμική που δίδεται από τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από πλευράς κυβέρνησης, υπάρχουν κλάδοι, όπως ο κατασκευαστικός, που το outlook ευνοεί long τοποθετήσεις, ειδικά μάλιστα μετά την πτώση του Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, των φορολογικών συντελεστών και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά επίσης.

  Όπως άλλωστε έχει επισημάνει και η Beta Securities, η διόρθωση έχει εξομαλύνει κάποιες υπερβολές στις αποτιμήσεις οι οποίες είχαν μάλλον προεξοφλήσει περισσότερα από όσα μπορούν να δικαιολογήσουν. Οι μερισματικές αποδόσεις έγιναν πιο ελκυστικές και δεδομένου του χρόνου που μεσολαβεί πια για την αποκοπή των μερισμάτων –λιγότερο από τέσσερις μήνες- η επιλεκτική εστίαση σε τίτλους με καλά μερίσματα αποκτά εκ νέου νόημα. 

  Τώρα, σε τεχνικό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης, αφού έσπασε με χαρακτηριστική ευκολία τη ζώνη των 885 μονάδων, επίπεδο που ήταν και το μηνιαίο επίπεδο στήριξης, και έχασε και τις 861 μονάδες, εισήλθε σε αχαρτογράφητα ύδατα με τον επόμενο στόχο είναι να αντέξει στις 800 μονάδες. Παράλληλα, ο FTSE - 25 έχασε εν ριπή οφθαλμού τις 2.212 και τις 2.170 μονάδες, με τις 2.000 μονάδες να είναι το επόμενο στοίχημα για τους long. 

  Κλειδί οι τράπεζες

  Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι το κλειδί στην ελληνική αγορά, μιας και τα 4 τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να επανακάμψει πάνω από τις 1000 μονάδες που είναι και το επίπεδο των ανακεφαλαιοποιήσεων. Μπορεί να προχωρούν με σημαντικούς ρυθμούς οι μειώσεις των κόκκινων δανείων, παρόλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσει η έκβαση του σχεδίου Ηρακλής, έχει σημειώσει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance.

  Κι επειδή αυτό το μέτωπο δεν θα ξεκαθαρίσει άμεσα, η επιφυλακτικότητα στον κλάδο θα εξακολουθεί να κυριαρχεί στις κινήσεις, ενόψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2019. Εκεί θα αναζητηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο για τις επιδόσεις στο μέτωπο των εσόδων, των λειτουργικών δαπανών και των δεικτών ROTEs, όσο και τις επιδόσεις στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

  Όπως έχουν αναφέρει αρκετοί ξένοι αναλυτές, οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο μέτωπο της μείωσης των NPEs είναι καθοριστικές για τις χρηματιστηριακές επιδόσεις, καθώς θα βελτιώσουν σημαντικά την εμπιστοσύνη των αγοραστών. Και όπως σημειώνεται, αν και το σχέδιο Ηρακλής είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση των NPEs, εντούτοις δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει στην πλήρη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Άλλωστε, και μόνο από το  γεγονός ότι παρά το ιλιγγιώδες ράλι του προηγούμενου έτους, οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων "μεγάλων" ελληνικών τραπεζών δεν κατάφεραν να διαπραγματεύονται πάνω από επίπεδα τιμών με τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου το 2015, στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, δείχνει ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει ακόμη προκλήσεις.

  Παράλληλα, όπως έχει γράψει το "Κεφάλαιο", οι τράπεζες δείχνουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο νέων κόκκινων δανείων που ελλοχεύει από τις ρυθμίσεις τύπου split των προηγούμενων ετών. Ο δυνητικός κίνδυνος για νέα κόκκινα δάνεια από τις παλαιές ρυθμίσεις split  μπορεί να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει την αγορά ειδικά στο μέτωπο της επίτευξης των στόχων για τα NPEs. Έτσι, ο κλάδος δείχνει να είναι εγκλωβισμένος στις καθυστερήσεις που υπάρχουν σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου Ηρακλής, αλλά και τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για την ανάγκη επιπλέον μέτρων αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ