Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 17:28

  Εβδομαδιαία τραπεζική βουτιά 7,9%, κάτω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Εβδομαδιαία τραπεζική βουτιά 7,9%, κάτω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί να άντεξε τις δύο "πολιορκίες" του προηγούμενου δεκαημέρου… αλλά σήμερα δεν τα κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έκλεισε κάτω από τις 900 μονάδες και με ισχυρές απώλειες, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν πριν αλλάξει η νέα χρονιά και προκαλώντας έντονες ανησυχίες για τις αντοχές που υπάρχουν πλέον.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,20% στις 893,03 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 892,96 μονάδων (-2,20%) και 911,74 μονάδων (-0,15%). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 5 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,06%, στις 2.240,27 μονάδες, ενώ στο -2% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.240,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,03% στις 766,01 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,17%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,46%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 7,9%.

  Τρίτη και φαρμακερή, ήταν σήμερα για το ΧΑ, το οποίο μπορεί να άντεξε τις πιέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, αλλά η σημερινή σφοδρότητα των πωλητών, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, ήταν τέτοια που κατέλυσε και τις τελευταίες άμυνες στη ζώνη των 900 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.

  Οι νέες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων των τραπεζών και η νευρικότητα που επικρατεί στις ξένες αγορές καθόρισαν ψυχολογία και τάση στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Παρά την εξαιρετική εικόνα μετοχών σηματωρών για το Γενικό Δείκτη (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola) η πλειοψηφία των δεικτοβαρών τίτλων δείχνει ευάλωτη σε μια σχετικά ήπια πίεση από πλευράς προσφοράς. Η αχίλλειος πτέρνα της αγοράς ήταν και παραμένει η διακυμανσημότητα του ενδιαφέροντος όπως αποτυπώνεται στον ημερήσιο τζίρο του ΧΑ.

  Ακόμα και το μικρό πλήθος επενδυτικών κωδικών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά παρουσιάζει έντονες καθημερινές αυξομειώσεις, καθιστώντας εύθραυστη και χωρίς συνέχεια την όποια ανοδική απόπειρα έχει σημειωθεί από τις 24 Ιανουαρίου και μετά.

  Από την άλλη πλευρά η διόρθωση έχει εξομαλύνει κάποιες υπερβολές στις αποτιμήσεις οι οποίες είχαν μάλλον προεξοφλήσει περισσότερα από όσα μπορούν να δικαιολογήσουν. Οι μερισματικές αποδόσεις έγιναν πιο ελκυστικές και δεδομένου του χρόνου που μεσολαβεί πιά για την αποκοπή των μερισμάτων -λιγότερο από τέσσερις μήνες- η επιλεκτική στόχευση σε τίτλους με καλά μερίσματα αποκτά εκ νέου νόημα. Την ίδια στιγμή η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, των φορολογικών συντελεστών και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην τρέχουσα χρήση.

  Επομένως χωρίς να είναι προφανές το πότε και το πού θα τελειώσει η υποχώρηση, οι θετικές προοπτικές τουλάχιστον για την τρέχουσα χρήση ενδεχομένως να δικαιολογούν περισσότερη αγοραστική δράση στα τρέχοντα επίπεδα.

  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε νέα χαμηλά έτους στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, προσεγγίζοντας μετά από καιρό την πλαγιοανοδική στήριξή της που είχε σηματοδοτήσει εφαλτήρια ανόδου από τον Αύγουστο του 2019 και μετά. Όλοι οι μεσοπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες έχουν δώσει σήματα πώλησης ωστόσο οι ταλαντωτές συνηγορούν σε μια άμεση ανοδική διόρθωση πριν από οτιδήποτε άλλο λόγω της έντονης υποτιμητικής εικόνας στα ημερήσια διαγράμματα. Η εικόνα του Γενικού Δείκτη απαιτεί εγρήγορση καθώς γύρω από τις 860 μονάδες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών (863 μονάδες), επίπεδο που συνιστά την κυριότερη στήριξη με ότι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια της.

  Η πτωτική εικόνα που παρουσιάζουν τα επιμέρους διαγράμματα των περισσότερων μετοχών του FTSE-25 και κυρίως αυτά του τραπεζικού κλάδου αυξάνουν τις πιθανότητες για μια ανοδική ανάσα στο κοντινό μέλλον η οποία θα κριθεί για τη βιωσιμότητα της από τον βαθμό συμμετοχής και τον τζίρο που θα βγάλει στην άνοδο η Αγορά, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 5,49%, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 4,54%, με τις Ελλάκτωρ, Jumbo, Εθνική και Σαράντη να ολοκληρώνουν με πτώση που ξεπέρασε το 3%. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες στο μεγαλύτερο μέρος του FTSE 25, ήτοι στις Βιοχαλκο, Alpha Bank, Aegean, Titan, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Φουρλή και Μυτιληναίο.

  Η πτώση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Motor Oil ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, και οι δεικτοβαρείς Coca Cola κα Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ