Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 17:00

  Σημαντικές απώλειες στη Wall για δεύτερη ημέρα λόγω μάκρο και κοροναϊού

  Σημαντικές απώλειες στη Wall για δεύτερη ημέρα λόγω μάκρο και κοροναϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:55

  Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κοροναϊού, με νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας βαρύνει και σήμερα την επενδυτική ψυχολογία, κρατώντας τους δείκτες της Wall Street στη χθεσινή πτωτική τροχιά, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία τόσο στην κινεζική οικονομία όσο και στην αμερικανική αλλά και στην παγκόσμια ανάπτυξη.

  Ανησυχίες που τροφοδοτεί και ο αυξανόμενος αριθμός των επιχειρηματικών κολοσσών, μεταξύ των οποίων και πολλών αμερικανικών, που επισημαίνουν ότι ο κοροναϊός έχει αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των εφοδιαστικών τους αλυσίδων και προειδοποιούν ότι η εξέλιξη αυτή θα αντικατοπτριστεί και στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 76.767, ενώ μέχρι στιγμής η επιδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε 2.247 ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε άλλα 48 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 204, στην Ιταλία άλλα έξι κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λομβαρδία, ενώ η Λιβύη ανακοίνωσε ότι δύο ασθενείς πέθαναν από αναπνευστικά προβλήματα.

  Ο οικονομικός αντίκτυπος της επιδημίας στο μεταξύ ολοένα και αυξάνεται. Οι λιανικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην Κίνα κατακρημνίστηκαν καταγράφοντας πτώση 92% σε ετήσια βάση τις πρώτες 16 ημέρες του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κινεζική Ένωση Επιβατικών Αυτοκινήτων (CPCA). Ισχυρό πλήγμα φαίνεται να έχει δεχθεί και η κινεζική αγορά real estate με τις πωλήσεις νέων και υφιστάμενων κατοικιών να βυθίζονται κατά 90% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, τάση που αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τον Φεβρουάριο.

  Παράλληλα, η Κίνα αλλά και άλλες χώρες έχουν προχωρήσει στην ακύρωση ή στην αναβολή σημαντικών επιχειρηματικών και αθλητικών διοργανώσεων, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την αναβολή της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου του Πεκίνου και την ακύρωση της διεθνούς έκθεσης τηλεπικοινωνιών της Βαρκελώνης.

  Εν τω μεταξύ, πληθύνονται και οι προειδοποιήσεις των αμερικανικών κολοσσών που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στις δραστηριότητές τους, με την Coca-Cola να αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα, καθώς ανακοίνωσε ότι ο αντίκτυπος αναμένεται να φτάσει τις 2 με 3 μονάδες στον όγκο των κιβωτίων προϊόντων, τη 1 με 2 μονάδες στα οργανικά έσοδα και να πλήξει 1 με 2 cents τα κέρδη ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο.

  Από την άλλη, οι εξελίξεις αυτές έχουν αυξήσει τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της αργότερα μέσα στο έτος, προκειμένου να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις, παρότι ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η επιδημία είναι "πολύ πιθανό" να αποτελέσει ένα προσωρινό σοκ.

  Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η προσδοκία της αγοράς για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve συνδέεται με την ανησυχία για ένα σοβαρό οικονομικό σοκ λόγω της επιδημίας. Εάν υποχωρήσουν αυτές οι ανησυχίες, πρόσθεσε, οι εκτιμήσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής επίσης θα αλλάξουν, επιστρέφοντας "σε ένα σενάριο που [τα επιτόκια] μένουν αμετάβλητα".

  Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνουν ακόμη περαιτέρω τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, που έδειξαν ότι συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με τη Markit, μετά την ανακοίνωση των οποίων οι δείκτες διεύρυναν τις απώλειές τους.

  Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 49,6 μονάδες τον Φεβρουάριο από 53,3 μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της Markit. Αν και οριακά, ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

  Πιο αναλυτικά, ο δείκτης  PMI για τις υπηρεσίες κατρακύλησε στις 49,4 μονάδες τον Φεβρουάριο από 53,4 μονάδες τον Ιανουάριο. Αυτό αποτελεί χαμηλό έξι και πλέον ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της  Markit.

  Την ίδια στιγμή, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό 6 μηνών στις 50,8 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες από 52,4 μονάδες τον Ιανουάριο.

  "Με εξαίρεση την παύση λειτουργίας ορισμένων κυβερνητικών λειτουργιών το 2013, η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

  Δείκτες και μετοχές

  Εν μέσω αυτού του κλίματος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 29.000 μονάδων, καταγράφοντας "βουτιά" άνω των 250 μονάδων και διαμορφώνεται στις 28.966 μονάδες (-0,87%), ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,10% στις 3.335 μονάδες.

  Ισχυρές απώλειες και για τον Nasdaq, που κινείται 1,85% χαμηλότερα, στις 9.569 μονάδες, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές ηγούνται των απωλειών, με τον κλάδο να σημειώνει συνολικά πτώση της τάξης του 2,4%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στις δραστηριότητές τους λόγω της διαταραχής των εφοδιαστικών τους αλυσίδων από την Κίνα.

  Από το "μέτωπο" των αποτελεσμάτων, η Deere & Co. ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο χρήσης αυξήθηκαν 4% στα 517 εκατ. δολάρια ή 1,63 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι πωλήσεις υποχώρησαν 4% στα 7,63 δισ. δολάρια, με την κερδοφορία της πάντως να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών στέλνοντας 8,20% υψηλότερα τον τίτλο της εταιρείας.

  "Άλμα" άνω του 22% καταγράφει επίσης η μετοχή της Dropbox, που επίσης ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών της αγοράς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ