Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Φεβ-2020 17:26

  Εγκλωβισμένο στην κυριαρχία των πωλητών το Χρηματιστήριο

  Εγκλωβισμένο στην κυριαρχία των πωλητών το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με ήπιες απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν παρέκκλινε ούτε σήμερα της τάσης συσσώρευσης και παλινδρόμησης εντός στενού εύρους διακύμανσης που ακολουθεί καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,41% στις 913,08 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 910,42 μονάδων (-0,70%) και 918,44 μονάδων (+0,18%). Ο τζίρος ανήλθε στα 74,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 22,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,85%, στις 2.287,48 μονάδες, ενώ στο +0,05% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.266,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,32% στις 798,16 μονάδες.

  Οι μάχες πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων συνεχίστηκαν και σήμερα, με την αγορά να χρειάζεται κατοχύρωση των 927 μονάδων για να λάβει και πάλι ένα ανοδικό momentum, σχολιάζει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance. Ωστόσο, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο τραπεζικός δείκτης έχασε σήμερα και τις 800 μονάδες, με τη βραχυπρόθεσμη τάση του να είναι αρνητική.

  Η επιφυλακτικότητα στον κλάδο εξακολουθεί να κυριαρχεί στις κινήσεις, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2019. Παράλληλα, όπως έχει γράψει το "Κεφάλαιο", οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο νέων κόκκινων δανείων που ελλοχεύει από τις ρυθμίσεις τύπου split των προηγούμενων ετών. Ο δυνητικός κίνδυνος για νέα κόκκινα δάνεια από τις παλαιές ρυθμίσεις split  μπορεί να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει την αγορά ειδικά στο μέτωπο της επίτευξης των στόχων για τα NPEs. Έτσι, ο κλάδος δείχνει να είναι εγκλωβισμένος στις καθυστερήσεις που υπάρχουν σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου Ηρακλής, αλλά και τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για την ανάγκη επιπλέον μέτρων αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

  Πάντως, το ζήτημα της συσσώρευσης έχει επισημανθεί πολλάκις από τους εγχώριους αναλυτές τον Φεβρουάριο, οι οποίοι τονίζουν ότι το ΧΑ θα πρέπει να προσελκύσει "φρέσκα" κεφάλαια για να μπορέσει να κάνει την υπέρβαση. Τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην παρούσα στο ΧΑ, εάν δεν έχουν ήδη πραγματοποιήσει την ενθυλάκωση των κερδών των προηγούμενων μηνών, σίγουρα προχωρούν σε βελτίωση της ρευστότητάς τους ασκώντας ήπιες πιέσεις στο ταμπλό. Μια τέτοια στρατηγική συμπεριλαμβάνει επίσης και το stock picking, το οποίο παραδοσιακά δεν είναι αρκετό για να δώσει δυναμική στην αγορά.

  Με βάση αυτό, η αγορά θα πρέπει να προσελκύσει νέα κεφάλαια εάν θέλει να αποκτήσει εκ νέου τη δυναμική που της λείπει και να αρχίσει να υλοποιεί τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και στους επιμέρους κλάδους. Άλλωστε, εκτός από την αναπτυξιακή δυναμική που δίδεται από τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από πλευράς κυβέρνησης, υπάρχουν κλάδοι, όπως ο κατασκευαστικός, που το outlook ευνοεί long τοποθετήσεις.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo και η Εθνική δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά, καθώς έκλεισαν με απώλειες 2,92% και 2% αντίστοιχα, ενώ πτώση 1,78% και 1,52% σημείωσαν οι Coca Cola και Alpha Bank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Βιοχαλκο, Motor Oil, Eurobank, Φουρλής, Μυτιληναίος, Λάμδα και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, η Aegean έκλεισε με κέρδη 2%, με τις ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης, με τον τελευταίο να σημειώνει έντονη μεταβλητότητα. Χωρίς μεταβολή ο Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ