Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Φεβ-2020 11:58

  Το ράλι των ελληνικών ομολόγων "τρόμαξε" τον τραπεζίτη της Societe Generale

  Το ράλι των ελληνικών ομολόγων "τρόμαξε" τον τραπεζίτη της Societe Generale
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μπορεί οι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale να εμφανίζονται θετικοί για τα ελληνικά ομόλογα, το τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής της γαλλικής τράπεζας ωστόσο, και μάλιστα ο επικεφαλής του, εμφανίζεται… ανήσυχος προειδοποιώντας τους επενδυτές να μην κυνηγήσουν πάρα πολύ το ελληνικό ράλι.

  Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση στρατηγικής της αγοράς σταθερού εισοδήματος για το 2020, οι αναλυτές της SocGen είχαν συστήσει στους επενδυτές να τηρήσουν μεγάλες overweight θέσεις στα ελληνικά ομόλογα καθώς και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, τονίζοντας πως αναμένονται αναβαθμίσεις του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας οι οποίες και θα στηρίξουν την αγορά ομολόγων, με τον ΟΔΔΗΧ να ακολουθεί τον ενάρετο κύκλο της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

  Ο Άλαν Μιούντι, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στο τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής της Societe Generale, σε εβδομαδιαίο σημείωμά του όμως, συμβουλεύει τους επενδυτές να… φοβούνται τους  Έλληνες και δώρα (ομόλογα) φέροντας.

  Συγκεκριμένα αναφέρει, πως οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κάτω του 1% και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όταν πριν οκτώ χρόνια ακριβώς, τον Φεβρουάριο του 2012, κινούνταν στο 33%. Ωστόσο, το ελληνικό χρέος παραμένει ένα τεράστιο βάρος για την οικονομία -στο 180% του ΑΕΠ, και είναι τριπλάσιο από το ανώτατο όριο που "ορίζει" η Συνθήκη του Μάαστριχτ. "Τι προκάλεσε την κατάρρευση των αποδόσεων; Και ποιες είναι οι συνέπειες για την ευρωζώνη;", αναρωτιέται ο Μιούντι κάνοντας μία αναδρομή στο... έπος των ελληνικών μνημονίων.

  Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 και την κρίση χρέους της ευρωζώνης κατά την περίοδο 2010-2012, η κακή διαχείριση της οικονομίας και τα λάθος στοιχεία που δόθηκαν για τα ελλείμματα,  οδήγησαν σε λιτότητα και σοβαρή ύφεση, που μείωσαν το ΑΕΠ κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο, σημειώνει. Η κατάρρευση του ΑΕΠ ώθησε τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από το 127% το 2009 στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, ενώ η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης από την τρόικα και έως τον Αύγουστο του 2018 βίωσε τρία συνεχή μνημόνια. Στη συνέχεια υπήρξε συμφωνία για το ελληνικό χρέος και την επιμήκυνση της διάρκειάς του, δίνοντας σημαντική ανακούφιση στην οικονομία. Υπό την τρόικα, τα οικονομικά της Ελλάδας τέθηκαν υπό έλεγχο, οι δαπάνες μειώθηκαν, τα φορολογικά έσοδα βελτιώθηκαν, επιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα να δεσμευτεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο έως το 2022.

  Επιστρέφοντας στο σήμερα, σημειώνει ο Μιούντι, η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει οδηγήσει τους δείκτες PMI στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα διεθνώς ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλά 10 ετών.

  Οι βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις της χώρας έχουν ενθαρρύνει τους οίκους αξιολόγησης να λάβουν μια πιο θετική άποψη για τα ελληνικά ομόλογα, επισημαίνει ο τραπεζίτης της SocGen. Πρόσφατα, η Fitch "ανέβασε" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο BB και άλλοι οίκοι έχουν θέσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε  "θετικές προοπτικές". Ωστόσο, η Fitch εξακολουθεί να βαθμολογεί την Ελλάδα δύο επίπεδα χαμηλότερα από την "επενδυτική βαθμίδα" που θα έκανε τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα στο QE της ΕΚΤ. 

  Παρ 'όλα αυτά, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις εκτός από το χρέος της, σημειώνει ο Μιούντι. Η κυριότερη μεταξύ αυτών είναι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς, το οποίο διαμορφώθηκε στο 37,4% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019, υπερδιπλάσιο από αυτό των κυπριακών τραπεζών (17,5%) και σημαντικά υψηλότερο από το 10% των πορτογαλικών και το 7% των ιταλικών τραπεζών.  Η έγκριση πρόσφατα του σχεδίου "Ηρακλής" θα βοηθήσει στη μείωση των NPLs, ωστόσο, εξακολουθεί να αφήνει τον δείκτη NPLs των ελληνικών τραπεζών στο 25% περίπου, ένα επίπεδο που παραμένει υπερβολικά υψηλό για να αισθάνονται οι επενδυτές "άνετοι" σχετικά με τον κλάδο.

  Όπως καταλήγει ο επικεφαλής επενδύσεων του private banking της SocGen, τα ελληνικά ομόλογα έχουν επωφεληθεί από ένα συνδυασμό παραγόντων – τα βελτιωμένα δημόσια οικονομικά, τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις και τις θετικές αποδόσεις που προσφέρουν σε μια περιοχή που κυριαρχείται από αρνητικές αποδόσεις. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει μια οικονομία σε ανάκαμψη και η επιστροφή του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα θα διαρκέσει δεκαετίες. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε πρόσφατα και η Κριστίν Λαγκάρντ, η ευρωζώνη πρέπει ακόμη να ολοκληρώσει την Οικονομική και Νομισματική Ένωση για να παράσχει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για τα πιο αδύναμα μέλη της, όπως η Ελλάδα.

  Έτσι, όπως προειδοποιεί ο Μιούντι, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην κυνηγήσουν τα ελληνικά ομόλογα σε τόσο χαμηλά επίπεδα αποδόσεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων