Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Φεβ-2020 11:24

  Επιλεκτικές κινήσεις με ήπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Επιλεκτικές κινήσεις με ήπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Επιστροφή στην εσωστρέφεια σήμερα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται και πάλι τις πιέσεις των πωλητών, ειδικά σε δεικτοβαρείς τίτλους που είχαν "κρατήσει" τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,22% στις 914,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.295,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,59% στις 804,04 μονάδες.

  Η περίοδος της εσωστρέφειας συνεχίζεται και σήμερα στο ΧΑ, το οποίο δεν μπορεί να σπάσει τη συσσώρευση, καθώς οι πωλητές εξακολουθούν να ανακόπτουν κάθε προσπάθεια ανάκαμψης. Ακόμη και στη χθεσινή αντίδραση, η αγορά δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγοραστών, οι οποίοι παραμένουν εν αναμονή περισσότερων και ισχυρών θετικών καταλυτών. 

  Το ζήτημα της συσσώρευσης έχει επισημανθεί πολλάκις από τους εγχώριους αναλυτές τον Φεβρουάριο, οι οποίοι τονίζουν ότι το ΧΑ θα πρέπει να προσελκύσει "φρέσκα" κεφάλαια για να μπορέσει να κάνει την υπέρβαση. Τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο ΧΑ, εάν δεν έχουν ήδη πραγματοποιήσει την ενθυλάκωση των κερδών των προηγούμενων μηνών, σίγουρα προχωρούν σε βελτίωση της ρευστότητάς τους, ασκώντας ήπιες πιέσεις στο ταμπλό. Μια τέτοια στρατηγική συμπεριλαμβάνει επίσης και το stock picking, το οποίο παραδοσιακά δεν είναι αρκετό για να δώσει δυναμική στην αγορά. 

  Με βάση αυτό, η αγορά θα πρέπει να προσελκύσει νέα κεφάλαια εάν θέλει να αποκτήσει εκ νέου τη δυναμική που της λείπει και να αρχίσει να υλοποιεί τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και στους επιμέρους κλάδους. Άλλωστε, εκτός από την αναπτυξιακή δυναμική που δίδεται από τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από πλευράς κυβέρνησης, υπάρχουν κλάδοι, όπως ο κατασκευαστικός, που το outlook ευνοεί long τοποθετήσεις. 

  Βέβαια, ο κρίσιμος κλάδος της αγοράς, ο τραπεζικός, βρίσκεται στην παρούσα φάση σε έντονες διεργασίες, καθώς, όπως έχει γράψει το "Κεφάλαιο", οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο νέων κόκκινων δανείων που ελλοχεύει από τις ρυθμίσεις τύπου split των προηγούμενων ετών. Ο δυνητικός κίνδυνος για νέα κόκκινα δάνεια από τις παλαιές ρυθμίσεις split  μπορεί να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει την αγορά ειδικά στο μέτωπο της επίτευξης των στόχων για τα NPEs. 

  Ταμπλό 

  Τώρα, στο ταμπλό , οι Jumbo, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Εθνική, Eurobank, ΟΛΠ, Λάμδα και ΔΕΗ.

  Στον αντίποδα, οι Aegean, Titan, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Πειραιώς, Φουρλής και Motor Oil. Η ΕΥΔΑΠ δεν έχει ακόμη πρόσημο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ