Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Φεβ-2020 13:59

  Χρηματιστήριο: Άνοδος σε Γενικό Δείκτη και τράπεζες

  Χρηματιστήριο: Άνοδος σε Γενικό Δείκτη και τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Η έντονη μεταβλητότητα που επικρατεί σε επίπεδο τίτλων σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών συγκρατεί την ανοδική κίνηση σε συγκεκριμένα όρια, παρά το γεγονός ότι η συναλλακτική δραστηριότητα είναι εμφανώς βελτιωμένη, ειδικά μετά και τα νέα πακέτα στις τραπεζικές μετοχές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,63% στις 917,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,62% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.306,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,92% στις 809,97 μονάδες.

  Αν και η αγορά δέχεται τμηματικά κάποιες πιέσεις σε συγκεκριμένους τίτλους, καταφέρνει να διατηρεί το ανοδικό της τέμπο, χωρίς όμως να προχωρά σε υπερβολές που θα μπορούσαν να "μηδενίσουν" την επίδραση των πωλητών. Η εικόνα και σήμερα, όπως και τον τελευταίο μήνα, της αγοράς δείχνει ότι τα δύο στρατόπεδα συνυπάρχουν με μια άτυπη "σύμβαση" διατήρησης των επιπέδων μέχρι νεοτέρας.

  Βέβαια, οι θετικές και ενίοτε υποστηρικτικές ειδήσεις δεν λείπουν ούτε σήμερα στην αγορά, με τα αποτελέσματα του ΟΤΕ να λειτουργούν ενθαρρυντικά για τους αγοραστές, όπως και η νέα ανάλυση της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες.

  Η αμερικανική τράπεζα χαρακτηρίζει το "κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών" ως το trade του 2020", ενώ απαριθμεί τους έξι καταλύτες που θα καθορίσουν την πορεία των μετοχών τους, επισημαίνοντας πως οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις διοικήσεις μιλούν για δείκτες RoE άνω του 10% την επόμενη διετία.

  Σχέδιο "Ηρακλής", οργανική μείωση NPEs, ανάπτυξη, πτωχευτικό δίκαιο, αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και κεφαλαιακά σχέδια είναι μόνο οι βασικοί καταλύτες που μπορεί να στηρίξουν τον κλάδο, με την Morgan Stanley να συστήνει στους επενδυτές να είναι πιο θετικοί και να "τιμολογήσουν" τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές πιο κοντά ή ίσα με τις ιταλικές και τις ισπανικές.

   Η έκθεση της Morgan Stanley έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, καθώς ο κλάδος έδειχνε να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των επενδυτών ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2019. Και χωρίς τον κλάδο, το ΧΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από τη συσσώρευση του Φεβρουαρίου, την ώρα που η επίδοση της κυβέρνησης μπορεί να δώσει τα απαραίτητα στηρίγματα, με τη μεταρρυθμιστική και κοινοβουλευτική αποφασιστικότητα να υπερτονίζεται στους κύκλους των ξένων επενδυτών.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ σημειώνει κέρδη 2,32%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με το δικό της +1,66%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, Εθνική, Σαράντης, Λάμδα, Titan, Eurobank, Motor Oil, Aegean, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και Coca Cola σημειώνουν μικρές απώλειες, αλλά ικανές για τη συγκράτηση του δείκτη, με τη ΓΕΚ Τέρνα να είναι χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ