Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Φεβ-2020 13:50

  "Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σαν γερμανικά σε... αναβολικά"

  "Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σαν γερμανικά σε... αναβολικά"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα ελληνικά ομόλογα, όπως και τα ιταλικά διαπραγματεύονται σαν τα γερμανικά ομόλογα πλέον, αλλά σε… αναβολικά, δηλαδή σαν ασφαλή ομόλογα αλλά με λίγο υψηλότερη απόδοση. Αυτή είναι η περιγραφή της συμπεριφοράς και της εντυπωσιακής πορείας που έχουν καταγράψει οι ελληνικοί τίτλοι, που δίνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ, μιλώντας στους FT.

  Το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα αντιμετωπίζονται πλέον από τους επενδυτές ως ασφαλές καταφύγιο, το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές στο Capital.gr. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις συνεχιζόμενες τοποθετήσεις των επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους το τελευταίο διάστημα που οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία τους έστρεφαν μακριά από τις μετοχές και γενικότερα το ρίσκο.

  Αυτή η στροφή, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, έχει οδηγήσει τις αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από 1% εδώ και μία εβδομάδα και στέλνει το ισχυρό μήνυμα στους οίκους ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τους ελληνικούς τίτλους σαν να κατέχουν ήδη επενδυτική βαθμίδα.

  Για αυτό άλλωστε και η Citi σε πρόσφατο σημείωμά της εκτίμησε πως τον Ιούλιο η Fitch θα δώσει την πολυπόθητη διπλή αναβάθμιση στην Ελλάδα και θα την φέρει στο κλαμπ των χωρών με επενδυτική βαθμίδα, οι οποίες και βρίσκονται στο ραντάρ των μεγαλύτερων μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων διεθνώς.

  Σήμερα, οι καλές επιδόσεις των ελληνικών τίτλων συνεχίζονται με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 0,92%, ενώ στο 0,311% κινείται η απόδοση στο 5ετές.

  Όπως σημειώνει ο Ρόμπερτ Τιπ, επικεφαλής της αγοράς ομολόγων στην PGIM, τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των ελληνικών ομολόγων είναι σημαντικά.  Αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι σε ιστορικά χαμηλά και οι αποδόσεις των ιταλικών είναι πολύ κοντά, το κόστος δανεισμού και των δύο χωρών ήταν πολύ πιο κοντά σε αυτό της Γερμανίας πριν το 2008, τονίζει  Έτσι, δεν θα είναι παράλογο να ξαναδούμε αυτό το χάσμα να μικραίνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως υπογραμμίζει, επισημαίνοντας πως η PGIM διατηρεί θέσεις σε ελληνικά ομόλογα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ