Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Φεβ-2020 11:10

  "Δειλά" ανοδικά το Χρηματιστήριο

  "Δειλά" ανοδικά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προς την αντίσταση των 927 μονάδων κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας ήπιας ανοδικά και αποτυπώνοντας τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών, οι οποίοι συντηρούν το μικρό προβάδισμά τους από την προηγούμενη εβδομάδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,35% στις 925,49 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,22% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.325,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,45% στις 835,68 μονάδες.

  Ακολουθώντας το μετριοπαθές θετικό κλίμα στην Ευρώπη, και στο περιθώριο της αμερικανικής αργίας, το ΧΑ επιχειρεί να προσεγγίσει και να κατοχυρώσει την αντίσταση των 927 μονάδων, η οποία και αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για την ανάκαμψη στα "προ-κορωνοϊού" επίπεδα. Βέβαια, ο αισθητά χαμηλός τζίρος αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας στην αποφασιστικότητα των αγοραστών, οι οποίοι αναζητούν τον μεγάλο καταλύτη για την ανοδική κίνηση.

  Όπως επισημαίνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι το κλειδί στην μεγάλη εικόνα, μιας και τα 4 τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να επανακάμψει πάνω από τις 1000 μονάδες που είναι και το επίπεδο των ανακεφαλαιοποιήσεων. Μπορεί να προχωρούν με σημαντικούς ρυθμούς οι μειώσεις των κόκκινων, παρόλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσει η έκβαση του σχεδίου Ηρακλής. Με δειλά βήματα αρχίζει να υπάρχει άνοιγμα στα στεγαστικά δάνεια παρόλα αυτά είναι ακόμα νωρίς για  να πούμε ότι ο κλάδος λειτουργεί με  κανονικές ταχύτητες.

  Παράλληλα, τα μεγάλα έργα που μπορούν να δώσουν πνοή στην ανάπτυξη δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, κάτι που η αγορά το αποτιμά κινούμενη με νωχελικούς ρυθμούς μέχρι να δει οι αναγγελίες να αρχίσουν να γίνονται και πράξεις. Δυστυχώς το σύστημα μας είναι έτσι δομημένο και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να αλλάξει συνήθειες και δομές πολλών ετών με την κυβέρνηση να φαίνεται ότι καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για αυτό, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.

  Στο ταμπλό τώρα, άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Titan, Aegean, Eurobank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Λάμδα, Jumbo, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Σαράντης, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες άνω του 0,50%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι η ΓΕΚ Τέρνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ