Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Φεβ-2020 09:40

  Μεικτά πρόσημα στην Ασία - Κέρδη άνω του 2% στην Κίνα

  Μεικτά πρόσημα στην Ασία - Κέρδη άνω του 2% στην Κίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού COVID-19, από τον οποίο έχουν πεθάνει πάνω από 1.700 άνθρωποι ενώ έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 70.000 κρούσματα.

  Παράλληλα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πρόσφερε συγκεκριμένα 200 δισ. γουάν (29 δισ. δολάρια) μέσω ετήσιων δανείων, μια κίνηση που αναμένεται ευρέως από τους αναλυτές να προφυλάξει την οικονομία από την επιδημία του κοροναϊού.

  Σε αυτό το κλίμα, στο ταμπλό, στην Κίνα ο Shanghai κέρδισε 2,28% στις 2.983,62 μονάδες, ενώ ο Shenzhen σημείωσε κέρδη 2,67% στις 11.209,99 μονάδες.

  Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημειώνει άνοδο 0,49% στις 27.952 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,06%, κλείνοντας στις 2.242,17 μονάδες.

  Στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 0,69% και έκλεισε στις 23.523,24 μονάδες. Τα στοιχεία του υπουργικού συμβουλίου έδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,3% στο τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ετήσια μείωση 3,7%. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6%.

  Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200, έχασε 0,07% στις 7.125,10 μονάδες. 

  Σε προσπάθεια να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις που έχουν προκληθεί από τον κοροναϊό, η Κίνα σχεδιάζει στοχοθετημένες φορολογικές περικοπές αυξάνοντας τις κυβερνητικές δαπάνες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Κίνας Liu Kun.

  Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα διαθέσει 8 δισεκατομμύρια γουάν σε δεύτερο γύρο υποστήριξης για την καταπολέμηση και τον περιορισμό του COVID-19. Από την Παρασκευή, έχουν διατεθεί συνολικά 90,15 δισεκατομμύρια γουάν, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση.

  Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πρόσφερε συγκεκριμένα 200 δισ. γουάν (29 δισ. δολάρια) μέσω ετήσιων δανείων. Το επιτόκιο μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,15%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017. Η Κεντρική Τράπεζα πρόσθεσε επίσης κεφάλαια ύψους 100 δισ. γουάν μέσω συμφωνιών επαναγοράς 7 ημερών,  οδηγώντας το καθαρό ποσό της συνολικής απόσυρσης κεφαλαίων από την αγορά στα 700 δισ. γουάν, καθώς τη Δευτέρα ωρίμασαν reverse repos αξίας περίπου 1 τρισ. γουάν.

  ''Η ανησυχία για τις ανθρώπινες απώλειες και τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του COVID-19 δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα, ειδικά καθώς οι αλλαγές στις μεθόδους ελέγχου του ιού, δημιουργεί δυσκολίες στην αξιολόγηση των νεότερων ειδήσεων'', δήλωσε ο John Bromhead, υψηλόβαθμο στέλεχος της ANZ Research.

  Ο ιός, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Ουχάν, αναμένεται να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο τόσο στην Κίνα όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Οι αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο του πρόσφατου κινεζικού νέου έτους ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών εξαιτίας των αυξημένων ταξιδιωτικών περιορισμών που αποσκοπούσαν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

  Οι πολίτες παρέμειναν στα σπίτια τους και επωφελήθηκαν από τις πολιτικές επιστροφής χρημάτων που είχαν θεσπίσει οι αρχές. Η αεροπορική αρχή της Κίνας δήλωσε ότι από τότε που ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη πολιτική επιστροφής χρημάτων για τα κλεισμένα εισιτήρια στα τέλη Ιανουαρίου, εγχώριες και ξένες αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αποζημιώσεις αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων γουάν (2,9 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο αριθμός των πτήσεων κυμάνθηκε περίπου στο ένα τέταρτο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

  Η σιδηροδρομική αρχή της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι σιδηροδρομικές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών υπολογίζονται μέχρι στιγμής στο ένα έβδομο των 280 εκατομμυρίων που προέβλεπε και ότι έχει προχωρήσει σε αποζημιώσεις ύψους 11,5 δισεκατομμύρια γουάν (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ