Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Φεβ-2020 17:29

  Ισχυρή ώθηση από το τραπεζικό +3,6% έλαβε το Χρηματιστήριο

  Ισχυρή ώθηση από το τραπεζικό +3,6% έλαβε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με άλμα "απάντησε" στο διήμερο πρέσινγκ των πωλητών το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια της ισχυρής ανάκαμψης του τραπεζικού (και όχι μόνο) κλάδου, κατάφερε να κινηθεί και πάλι κοντά στις 920 μονάδες, δημιουργώντας εκ νέου ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας από το κρίσιμο επίπεδο των 900 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,55% στις 917,00 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 907,10 μονάδων (+0,46%) και 917,62 μονάδων (+1,62%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος  στα 53,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 19,2 εκατ. τεμάχια.

  Αξιοσημείωτα ήταν τα δύο πακέτα στη Eurobank, ένα των 5 εκατ. τεμαχίων και ένα των 13 εκατ. τεμαχίων, στην τιμή των 0,80 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,53%, στις 2.296,31 μονάδες, ενώ στο +2,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.285,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,66% στις 827,72 μονάδες.

  Η αγορά ακολουθεί σχεδόν το ίδιο μοτίβο από τις αρχές του Φεβρουαρίου, καθώς πιέζεται έως τις 900 μονάδες, όπου και αντιδρά την επομένη, αναιρώντας το αρνητικό τεχνικά σενάριο της διολίσθησης προς τις 880 μονάδες. Αυτό το μοτίβο έχει δώσει κάποιες ανάσες στους long, ωστόσο τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο τραπεζικός (ο οποίος κινεί τα νήματα πιο έντονα) θα πρέπει να ξεπεράσουν τις αντιστάσεις των 927 και των 850 μονάδων αντίστοιχα.

  Πάντως, όπως σχολιάζουν και οι εγχώριοι αναλυτές, η αγορά διαθέτει αντοχές ακόμη και αν οι βραχυπρόθεσμοι καταλύτες επιδράσουν αρνητικά. Και αυτό διότι σε επίπεδο φορολογίας και διαρθρωτικών αλλαγών, ήδη έχουν γίνει κινήσεις που θα επηρεάσουν θετικά και από φέτος την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα και θα διευκολύνουν όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, εξέλιξη που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από μεσοπρόθεσμους επενδυτές.

  Ανάσα στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών έδωσε σήμερα και η JP Morgan, η οποία μέσα από νέα έκθεσή της σημειώνει ότι παραμένει bullish για τον κλάδο καθώς οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας αποτελούν το αγαπημένο της trade στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η ορατότητα στα σχέδια μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό, ενώ οι δράσεις στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζοντας συστημικές λύσεις για τα NPEs αναμένεται να ενισχύσουν τα σχέδια αυτά.

  Η JP Morgan προχώρησε στην αναβάθμιση της Alpha Bank και της Πειραιώς σε overweight με τιμή-στόχο τα 2,5 ευρώ και 4,20 ευρώ αντίστοιχα, ενώ διατηρεί την overweight στάση της για την Εθνική με τιμή-στόχο τα 3,8 ευρώ και υποβαθμίζει την Eurobank σε neutral λόγω των σχετικών αποτιμήσεων, με τιμή-στόχο το 1,1 ευρώ. Για την Alpha Bank βλέπει περιθώριο ανόδου της τάξης του 46% σε σχέση με την τιμή της στο ταμπλό, για την Πειραιώς 41%, για την Εθνική 34% και για την Eurobank 34% επίσης.

  Παράλληλα, το 10ετές ελληνικό ομόλογο φλερτάρει πλέον ανοιχτά με το 1% (σήμερα είναι στο 1,01%), με τον αναλυτή Απ. Μάνθο να τονίζει ότι εάν βρεθεί και συντηρηθεί  κάτω από το 1% θα προκαλέσει "σεισμική" δόνηση μεγατόνων με κατακόρυφη ανάταξη του μακροοικονομικού  βυθού της χώρας. Χαρακτηριστική  δε για το τι μέλει γενέσθαι είναι η πρόβλεψη της  Citigroup για το  ελληνικό 10ετές ομόλογο αναφέροντας ότι μπορεί να κινηθεί το δ’ τρίμηνο του 2020 στο 0,70%!

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank και Πειραιώς σημείωσαν κέρδη 5,61% και 5,37% αντίστοιχα, με τον Μυτιληναίο να επανέρχεται δυναμικά στα 9,50 ευρώ με το +3,26% που σημείωσε σήμερα. Άνοδο 2,82% σημείωσε η Εθνική και 2,08% η ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΕΛλάκτωρ, Motor Oil, Jumbo, Eurobank, Φουρλή, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Aegean.

  ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΟΤΕ σημείωσαν μικρά κέρδη, τα οποία δεν ξεπέρασαν το 1%, ενώ Titan και Λάμδα ήταν οι δύο αρνητικές του FTSE 25, με απώλειες 0,38% και 0,33% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων