Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Φεβ-2020 19:36

  HSBC: Αν και το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αξία

  HSBC: Αν και το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αξία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Θετική για τα ελληνικά ομόλογα δηλώνει η HSBC σε νέα έκθεσή της, τονίζοντας πως μπορεί το μεγάλο ράλι να έχει τελειώσει, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει αξία στους ελληνικούς τίτλους, ειδικά στις διάρκειες 7-10 ετών, ενώ συστήνει στους επενδυτές αγορά του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019. Το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί και διατηρεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και βγαίνει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια, προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές,  κάτι που έγινε ξεκάθαρο και στο βιβλίο προσφορών κατά την έκδοσης του 15ετούς ομολόγου, όπως επισημαίνει.

  Σε ότι αφορά την ελληνική καμπύλη αποδόσεων, η βρετανική τράπεζα σημειώνει πως από τον Ιούλιο του 2019 έχει ομαλοποιηθεί, λόγω της συρρίκνωσης των spreads και της μείωσης των αποδόσεων. Όπως εκτιμά, το επόμενο διάστημα οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι κυρίως τεχνικοί όπως η υπερβάλλουσα απόδοση που προσφέρουν (carry), ή το roll-down, και αυτό ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα με διάρκεια κοντά στα 7 έτη. 

  Η πρόσφατη έκδοση 15ετούς ομολόγου ήταν σημαντική, όπως τονίζει η HSBC, καθώς η λήξη κινείται πέραν του ορίου του 2033 όταν η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τόκους για τα δάνεια του EFSF ύψους 96,9 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν το 2018. 

  Όπως υπενθυμίζει, το 2015 οι ανησυχίες του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους συνδέονται με δύο παράγοντες: τους χαμηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και την ακριβή χρηματοδότηση της αγοράς. Και οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Η χρηματοδότηση της αγοράς είναι πλέον διαθέσιμη σε χαμηλότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ (1,8%) και η ελληνική κυβέρνηση τρέχει πρωτογενές πλεόνασμα 4% από το 2016, έχοντας έτσι χτίσει ένα cash buffer ύψους 26,8 δισ. ευρώ. Ο ESM έχει θέσει τον όρο ότι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει μέσω κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό του δανείου που αποπληρώνεται.

  Έτσι, η HSBC εκτιμά πως ο ΟΔΔΗΧ φέτος θα κινηθεί σε εκδόσεις μικρότερης διάρκειας της 15ετίας, με πρώτο υποψήφιο να είναι ένα νέο 10ετές ομόλογο. Όπως τονίζει, το τρέχον 10ετές ελληνικό ομόλογο λήγει σε εννέα χρόνια, το 2029, και σύμφωνα με την στρατηγική που ακολουθεί ο ΟΔΔΗΧ, προτιμώνται οι εκδόσεις-ορόσημα. Για αυτόν τον λόγο εκτιμά πως ένα νέο 10ετές ομόλογο είναι πολύ πιθανό φέτος, ενώ μία άλλη επιλογή θα ήταν ένα νέο 7ετές (λήξης 2027) εάν ο ΟΔΔΗΧ θέλει να στοχεύσει σε μία πολύ χαμηλή απόδοση αντί για μία διάρκεια-ορόσημο.

  Τέλος, συγκρίνοντας τα ελληνικά με τα ιταλικά ομόλογα, η HSBC σημειώνει πως η Ελλάδα έχει αξιολόγηση χαμηλότερη της "επενδυτικής βαθμίδας", ωστόσο οδεύει προς αυτό το ορόσημο, ενώ ο πολιτικός κίνδυνος ο οποίος δεν υπάρχει στην Ελλάδα μετά και την εκλογή της νέας κυβέρνησης οποία είναι φιλική προς την αγορά, είναι απόλυτα υπαρκτός στην Ιταλία. Ωστόσο, ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Ιταλία είναι η ρευστότητα της αγοράς, αν και όπως παρατηρεί, έχει σημειωθεί αρκετή βελτίωση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ