Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Φεβ-2020 17:23

  Νέα πτώση προς τις 900 μονάδες για το Χρηματιστήριο

  Νέα πτώση προς τις 900 μονάδες για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Συνέχεια στην πτώση έδωσαν σήμερα οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για ακόμη μία φορά υπερασπίστηκε τις 900 μονάδες, αν και πλέον οι δυνάμεις εξανεμίζονται και το κλίμα παραμένει αρνητικό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 902,98 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 899,99 μονάδων (-1,20%) και 911,46 μονάδων (+0,06%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 5,8 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,78%, στις 2.261,63 μονάδες, ενώ στο +0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.259,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 798,47 μονάδες.

  Σήμερα ήταν η δεύτερη φορά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου που ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τις 900 μονάδες, με τις άμυνες όμως να λειτουργούν να αποφεύγεται η πτωτική διάσπαση του ψυχολογικού αυτού ορίου. Ωστόσο, το κλίμα παραμένει αρνητικό, ενώ αρκετές αμυντικές δυνάμεις έχουν αναλωθεί, με το σενάριο της διολίσθησης προς τις 880 μονάδες να παραμένει σε ισχύ.

  Κι αυτό διότι με βάση τη διαγραμματική συμπεριφορά η αγορά αναμένεται να τεστάρει εκ νέου τις 900 μονάδες με πιο πιθανή την καταγραφή νεότερου φετινού χαμηλού μεταξύ 900 και 890 μονάδων. Η υποχώρηση κάτω από τις 900 μονάδες δεν θέτει σε αμφισβήτηση το ανοδικό σενάριο της χρονιάς, η κλίση της καμπύλης του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική και υποστηρίζεται από το πλαγιοανοδικό κανάλι που έχει δοκιμαστεί επιτυχώς τον Αύγουστο, Οκτώβριο και Δεκεμβρίου του 2019.

  Πάντως, όσο ο ΓΔ και ο FTSE συντηρούν τις 900 και 2.252 μονάδες αντίστοιχα, το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε φορά που η αγορά κάνει προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο, ο τραπεζικός είναι αυτός που ανακόπτει την κίνηση μιας και ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2016 και τις τελευταίες ΑΜΚ. Ο τραπεζικός κλάδος σε κάθε περίπτωση είναι αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά στην αγορά μιας και οι υπόλοιποι τίτλοι δεν μπορούν να οδηγήσουν με σημαντικές υπεραξίες τον ΓΔ χωρίς τις τράπεζες.

  Φαίνεται ότι η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων (Ηρακλής) που αφορά την μηδενική στάθμιση στα έντοκα στοιχεία ενεργητικού που μπαίνουν κάτω από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου είναι μια αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιστροφή του ισχυρού ενδιαφέροντος στο κλάδο. Η έλλειψη επίσης ορατού άμεσου χρονοδιαγράμματος για τις τελικές αποφάσεις της εποπτικής αρχής δεν βοηθάει στην αλλαγή του κλίματος.

  Τις επόμενες μέρες αρχίζουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες και μένει να δούμε αν μπορέσουν να συντηρήσουν ή και να ενισχύσουν τα επίπεδα τιμών εξισορροπώντας πιθανόν και την πίεση του τραπεζικού κλάδου μέχρι να αποτιμηθεί πιο σωστά σε σχέση με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί.  Έτσι, ο Ζαχαράκης παραμένει μεσοπρόθεσμα αισιόδοξος, περιμένοντας ότι τόσο τα κέρδη των εταιριών μπορεί να αυξηθούν το επόμενο διάστημα αλλά και οι αναβαθμίσεις των οίκων να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εισροή νέων κεφαλαίων στο σύστημα. Βέβαια, ενώ ανησυχεί για τον χαμηλό τζίρο της αγοράς, από την άλλη το βλέπει σαν θετικό δεδομένο όσο το χρηματιστήριο δοκιμάζει διόρθωση.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 3,29%, ενώ ΔΕΗ, Titan και Motor Oil ακολούθησαν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, Aegean, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Πειραιώς, Εθνική και Φουρλής.

  Στον αντίποδα, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης έκλεισαν με κέρδη 1,89% και 1,81% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Coca Cola, Alpha Bank και Βιοχάλκο. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα και Ελλάκτωρ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων