Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Φεβ-2020 11:00

  Πιέσεις προς τις 900 μονάδες δέχεται το Χρηματιστήριο

  Πιέσεις προς τις 900 μονάδες δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στο ίδιο μοτίβο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας, με ήπιες απώλειες και έντονες τραπεζικές πιέσεις, κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει και να επαναδημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας από τα επίπεδα των 900 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,55% στις 905,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,54% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.266,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,62% στις 798,41 μονάδες.

  Μπορεί αρκετές εισηγμένες, αλλά και ολόκληρη η οικονομία, να δίνουν θετικά μηνύματα στους επενδυτές, ωστόσο τίποτα δεν έχει σταθεί αρκετό ώστε να αλλάξει την αρνητική εικόνα της αγοράς. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, η παραδοξότητα των χαμηλότερων κρατικών επιτοκίων δανεισμού με την σχετική αδράνεια που επικρατεί στο Χρηματιστήριο προβληματίζει τους εμπλεκόμενους αφού για μια ακόμη φορά το ΧΑ απέτυχε να ακολουθήσει την διεθνή τάση ή να κεφαλαιοποιήσει αποτελεσματικά ένα καλό νέο.

  Μάλιστα την εβδομάδα που πέρασε υπήρχε ένας ακόμα λόγος αισιοδοξίας μετά την παρουσίαση του πλάνου της Τράπεζας Πειραιώς και τις νέες –πιο θετικές- κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την διοίκηση. Η εξήγηση πίσω από αυτή την αδυναμία βρίσκεται πίσω από τον συνήθη ύποπτο που δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό κλάδο.

  Φαίνεται ότι η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων (Ηρακλής) που αφορά την μηδενική στάθμιση στα έντοκα στοιχεία ενεργητικού που μπαίνουν κάτω από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου είναι μια αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιστροφή του ισχυρού ενδιαφέροντος στο κλάδο. Η έλλειψη επίσης ορατού άμεσου χρονοδιαγράμματος για τις τελικές αποφάσεις της εποπτικής αρχής δεν βοηθάει στην αλλαγή του κλίματος.

  Με βάση τη διαγραμματική συμπεριφορά της αγοράς η εβδομάδα που ανοίγει σήμερα αναμένεται να τεστάρει εκ νέου τις 900 μονάδες με πιο πιθανή την καταγραφή νεότερου φετινού χαμηλού μεταξύ 900 και 890 μονάδων. Η υποχώρηση κάτω από τις 900 μονάδες δεν θέτει σε αμφισβήτηση το ανοδικό σενάριο της χρονιάς, η κλίση της καμπύλης του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική και υποστηρίζεται από το πλαγιοανοδικό κανάλι που έχει δοκιμαστεί επιτυχώς τον Αύγουστο, Οκτώβριο και Δεκέμβριου του 2019.

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Titan, Πειραιώς, ΟΤΕ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Φουρλής, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης ενισχύεται κατά 1,47%, ενώ ήπια ανοδικά κινούτναι οι Aegean, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή ο ΑΔΜΗΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων