Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Φεβ-2020 09:30

  A-Quant: Στο επίκεντρο κοροναϊός και κατάθεση Powell αυτή την εβδομάδα

  A-Quant: Στο επίκεντρο κοροναϊός και κατάθεση Powell αυτή την εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο επίκεντρο αναμένεται να παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα οι εξελίξεις με την επιδημία του κοροναϊού, καθώς και η κατάθεση του προέδρου της Fed Powell στο Κογκρέσο την Τρίτη.

  EURUSD

  Εβδομαδιαίες απώλειες που είχαμε να δούμε από τα τέλη Αυγούστου είχε το EURUSD την εβδομάδα που μας πέρασε. Από τις παρυφές του 1.11 (1.1094) έκλεισε στο 1.0944 με όλες τις ημέρες, χωρίς καμία εξαίρεση, να είναι πτωτικές. Οι παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτό ήταν φυσικά ο κοροναϊός και η απέχθεια ρίσκου που δημιουργεί, τα καλύτερα αποτελέσματα της οικονομίας των ΗΠΑ σε σχέση με αυτά της Ευρώπης και το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι 225,000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο έναντι 160,000 θέσεων που ήταν οι προβλέψεις. Αυτή την εβδομάδα, εκτός από τις εξελίξεις με την επιδημία του κοροναϊού και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία, κυριαρχούν η κατάθεση του προέδρου της Fed Jerome Powell στο Κογκρέσο από την Τρίτη και μετά όπου και θα παρουσιάσει την εξαμηνιαία οικονομική και νομισματική πολιτική των ΗΠΑ καθώς και οι ανακοινώσεις του γερμανικού ΑΕΠ και του ΑΕΠ της Ευρωζώνης την Παρασκευή. Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών του EURUSD είναι πολύ κοντά στην ισχυρή στήριξη του 1.0940 που κρατάει από τα τέλη Σεπτεμβρίου και έτσι δεν αποκλείονται ανοδικές αντιδράσεις προς το 1.10. Τυχόν διάσπαση αυτών των επιπέδων όμως θα φέρει την ισοτιμία στη ζώνη τιμών που βρισκόταν στις αρχές του 2017, όπου είχε πέσει ακόμα και κάτω από το 1.04.

  GBPUSD

  Σημαντική πτώση για το GBPUSD, που από τη περιοχή του 1.3172, βρέθηκε στο 1.2885 με εβδομαδιαίες απώλειες που άγγιξαν τα 200 pips, παρότι οι ανακοινώσεις της βρετανικής οικονομίας (κυρίως των δεικτών PMI) ήταν όλες καλύτερες του αναμενόμενου. Συνεπώς οι φόβοι για την μετά-Brexit εποχή κυριάρχησαν καθώς ο δρόμος για τυχόν συμφωνίες στις σχέσεις Αγγλίας – Ε.Ε. φαίνεται προς το παρόν να είναι γεμάτος εμπόδια. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος ως απόρροια των ανησυχιών για την παγκόσμια υγεία αλλά και λόγω των ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ τελευταία. Αυτή την εβδομάδα σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανακοίνωση του βρετανικού ΑΕΠ την Τρίτη αφού οι αγορές έχοντας προεξοφλήσει την πτωτική του τάση περιμένουν να δουν αν η βρετανική οικονομία πέρασε σε ύφεση το 4ο εξάμηνο του 2019. Τεχνικά μιλώντας, υπάρχει σημαντική στήριξη στο 1.2770 και τυχόν διάσπασή της, μάλλον θα βάλει τέλος στην μακροπρόθεσμη ανοδική τάση της ισοτιμίας που ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου. 

  USDJPY

  Ισχυρή ανοδική αντίδραση επέδειξε το USDJPY, καλύπτοντας στο μεγαλύτερο βαθμό τις απώλειες των δύο τελευταίων εβδομάδων που το είχαν φέρει στην περιοχή του 108.30. Το κλείσιμο κοντά στο 110 (109.76), επιβεβαιώνει τη δύναμη του αμερικανικού δολαρίου. Τα αποτελέσματα της ιαπωνικής οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε δεν κρίθηκαν θετικά ενώ οι φόβοι για την εξάπλωση του κοροναϊού συγκρατούν την ισοτιμία αφού κάποιοι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στο ασφαλές καταφύγιο του γιεν. Πιθανόν να δούμε νέες προσπάθειες διάσπασης του 110 και ίσως προσπάθειες παγίωσης αρκετά πάνω από αυτό. Δεν υπάρχουν σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις για την οικονομία της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα και έτσι το σημαντικότερο ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις γύρω από την οικονομία των ΗΠΑ και τα νέα από τον κοροναϊό.

  EURJPY

  Την περασμένη Τρίτη είχαμε σημαντική άνοδο για το EURJPY που συνεχίστηκε εν μέρει και την Τετάρτη, φέρνοντας την ισοτιμία πάνω από το 121 (121.15 το υψηλό εβδομάδας) αλλά οι πιέσεις των επομένων ημερών έφεραν το EURJPY πάλι προς την περιοχή του 120 και έτσι η εβδομάδα έκλεισε οριακά πτωτικά. Το 120 φαίνεται να είναι προς το παρόν ανυπέρβλητο εμπόδιο για περαιτέρω πτώση και έτσι αναμένονται ανοδικές αντιδράσεις χωρίς όμως μια απαιτούμενη ορμή που μπορεί να ορίσει ανοδική τάση. Τυχόν επιπλοκές και άσχημα νέα από το μεγάλο θέμα της επιδημίας του κοροναϊού θα προσθέσει επενδυτές στο ιαπωνικό νόμισμα και θα αυξήσει τις πιθανότητες διάσπασης του 120.

  EURGBP

  Ανοδικά κινήθηκε το EURGBP την περασμένη εβδομάδα που από την περιοχή τιμών του 0.84, βρέθηκε στο κλείσιμο της Παρασκευής πολύ κοντά στο 0.85, έχοντας το υπερβεί μεσοβδόμαδα μέχρι το 0.8538. Μάλλον σε αδυναμία του GBP λόγω ανησυχιών και τριγμών μετά το Brexit, παρά στο ισχυρό EUR αποδίδεται αυτή η κίνηση. Μετά τα χαμηλά κοντά στο 0.83 στις αρχές Δεκεμβρίου, η ισοτιμία κινείται σε ένα στενό εύρος μεταξύ 0.84 και 0.8540 περίπου όποτε το πιθανότερο είναι να παραμείνει και πάλι σε αυτά τα επίπεδα, εκτός κι αν έκτακτα νέα ανατρέψουν τις ισορροπίες.

  USDCAD

  Ακόμα μια ανοδική εβδομάδα για το USDCAD, που το οδήγησε προς την περιοχή τιμών του 1.33. Σε αυτά τα επίπεδα υπάρχουν σημαντικές αντιστάσεις και έτσι δεν αποκλείεται μια στασιμότητα αν όχι και μια διόρθωση. Η ανεργία στον Καναδά υποχώρησε στο 5.5% από 5.6% τον Ιανουάριο ενώ και οι 34,500 νέες θέσεις εργασίας τον ίδιο μήνα, κρίνονται επίσης θετικά από τις αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου συγκρατήθηκαν κοντά στα $50 το βαρέλι και πιθανότατα θα δούμε σταθεροποιητικές τάσεις για την ισοτιμία αυτή την εβδομάδα.

  USDCHF

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα και από το άνοιγμά του στο 0.9636, έκλεισε στο 0.9775, με όλες τις ημέρες να είναι ανοδικές. Ο δείκτης PMI που ανακοινώθηκε στην Ελβετία στις αρχές της εβδομάδα ήταν απογοητευτικός και σημάδεψε αρνητικά το ελβετικό νόμισμα που σε συνδυασμό με το ισχυρό αμερικανικό δολάριο, ωθούν την ισοτιμία προς τα πάνω και συνεπώς μένει να δούμε αν θα δοκιμαστεί ή αν θα διασπαστεί η αντίσταση του 0.9840.

  AUDUSD

  Με τις τρεις πρώτες μέρες να κινούνται ανοδικά, το AUDUSD κατάφερε να φτάσει μέχρι το 0.6774 αλλά η Πέμπτη και η Παρασκευή (με την ανακοίνωση της ανεργίας στις ΗΠΑ) ήταν ισχυρά πτωτικές και έτσι η ισοτιμία έκλεισε την εβδομάδα οριακά πτωτικά, όχι όμως πολύ κάτω από το 0.67. Την περασμένη Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα και μάλλον δεν θα τα περικόψει το επόμενο διάστημα. Από την Κίνα, νωρίς το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο 5.4%, σημαντικά ενισχυμένος από την προηγούμενη τιμή του στο 4.5%. Η ισοτιμία με όλα αυτά αντιδρά ανοδικά και απομακρύνεται από τα χαμηλά των τελευταίων 10+ ετών. Αν καταφέρει επιπλέον και διατηρηθεί πάνω από το 0.67, αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες ισχυρής ανοδικής διόρθωσης.

  SP500

  Επιστροφή στα ισχυρά κέρδη για τον αμερικανικό δείκτη SP500, που έκλεισε στις 3,324 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3% περίπου, βάζοντας τέλος στα σενάρια περαιτέρω διόρθωσης. Μια κάποια διόρθωση ξεκίνησε την εβδομάδα 19/1 και οδήγησε σε συνολικές απώλειες κοντά στις 3% αλλά την περασμένη εβδομάδα με ισχυρή άνοδο, οι όποιες απώλειες ανακτήθηκαν. Με τόσο μεγάλη ρευστότητα, μπήκαμε πάλι σε τροχιά αλλεπάλληλων ρεκόρ και υψηλών όλων των εποχών και φυσικά θέλει μεγάλη προσοχή γιατί οι πιθανές διορθώσεις είναι πάλι στο πρόγραμμα.

  DAX30

  Ισχυρή ανοδική αντίδραση είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το γερμανικό δείκτη DAX30. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις των τελευταίων μηνών με κλείσιμο στις 13,475 μονάδες και κέρδη πάνω από 4%. Ο δείκτης πλέον φλερτάρει και πάλι με τα υψηλά όλων των εποχών στις 13,640 μονάδες και θέλει προσοχή αφού τέτοια δυσθεώρητα ύψη συχνά ζαλίζουν και προκαλούν κατοχύρωση κερδών και διορθώσεις.

  FTSE100

  Ισχυρά κέρδη και για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 7,452 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2.6% περίπου. Ήταν μια ανοδική αντίδραση μετά από δυο πτωτικές εβδομάδες, δείχνοντας πως η περιοχή τιμών κοντά στις 7,250 μονάδες αποτελεί "οχυρό" για τον δείκτη. Μένει να δούμε αν η άνοδος θα έχει και συνέχεια και αν οι 7,570 μονάδες σε πρώτη φάση και οι 7,630 μονάδες κατόπιν, είναι ρεαλιστικός στόχος.

  Χρυσός

  Φρένο στην άνοδο των τιμών του χρυσού είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε. Από την περιοχή τιμών κοντά στα $$1,590, έκλεισε στα $1,570, χάνοντας περίπου 1.2%. Οι δύο πρώτες ημέρες ήταν ισχυρά πτωτικές ενώ οι τρεις επόμενες με αδύναμη άνοδο δεν μπόρεσαν να αναστρέψουν ολικά την κατάσταση. Ο κοροναϊός και οι ανησυχίες που προκαλεί είναι σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το ρίσκο αυτή την εποχή, μαζί με το ισχυρό αμερικανικό δολάριο που συγκρατεί τις τιμές του χρυσού από μεγαλύτερη άνοδο. Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου (USD Index) είχε την περασμένη εβδομάδα μεγάλη άνοδο της τάξης του 1.4% και σαφώς πιέστηκαν οι τιμές του χρυσού. Η ανοδική τάση των τιμών του χρυσού όμως δε φαίνεται να έχουν αλλάξει και όσο ο κοροναϊός θα προκαλεί ανησυχίες στην παγκόσμια κοινότητα, τόσο οι επενδυτές θα "αγαπάνε" τον χρυσό ως ασφαλή επενδυτική επιλογή. Οι τιμές του χρυσού από το καλοκαίρι του 2018 έχουν σημειώσει συνολική άνοδο πάνω από 30% και παγίωση πάνω από τα $1,600 έχουμε να δούμε από τις αρχές του 2013.

  Πετρέλαιο

  Συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα η πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά σαφώς οι απώλειες περιορίστηκαν και υπήρξε ανοδική αντίδραση μόλις αυτές πέρασαν κάτω από τα $50. Πιο συγκεκριμένα, το άνοιγμα εβδομάδας ήταν στα $51.18 και το κλείσιμο στα $50.50, με απώλειες περίπου 1.3%. Κομβικό σημείο σε όλα αυτά αποτελεί η πιθανή απόφαση της Ρωσίας για περικοπή της παραγωγής με στόχο την συγκράτηση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Η ρωσική οικονομία εξαρτάται πολύ από αυτό και χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο την αποδυναμώνουν σημαντικά. Tα $50 είναι πολύ κομβική περιοχή τιμών και οι πιθανές εκδοχές είναι οι εξής: είτε θα υπάρξει περικοπή της παραγωγής από τη Ρωσία και πιθανόν από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ όποτε οι τιμές θα συγκρατηθούν και ίσως δούμε και άνοδο είτε η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και θα δοκιμαστούν τιμές κοντά στα $45 που είχαμε δει το Δεκέμβριο του 2018.

  Bitcoin

  Με μία ακόμα ανοδική εβδομάδα, το Bitcoin κατάφερε να υπερβεί τα $10,000 την Κυριακή που μας πέρασε (σημειώνουμε ακόμα μια φορά πως οι αγορές των κρυπτονομισμάτων είναι ανοικτές και το Σαββατοκύριακο) φτάνοντας μέχρι τα $10,172 και συνολική εβδομαδιαία άνοδο πάνω από 9%. Νωρίς τη Δευτέρα, το Bitcoin κινείται και πάλι οριακά κάτω από τα $10,000 αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλοιώσει σημαντικά την επιτυχία του ή τον ενθουσιασμό των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα. Φυσικά κάποιες ανάσες κατοχύρωσης κερδών ενδέχεται να επιβραδύνουν περαιτέρω άνοδο αλλά ας μην ξεχνάμε πως σε εποχές που πλησιάζουν το halving (θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Μάιο), συνήθως οι αγορές αντιδρούν θετικά. Θυμίζουμε πως το halving είναι η μείωση στο μισό της αξίας εξόρυξης ενός block (τον Μάιο θα είναι από τα 12.5 Bitcoin στα 6.25 Bitcoin). Τα προηγούμενα halving έγιναν το Νοέμβριο του 2012 (από τα 50 Bitcoin στα 25 Bitcoin) και τον Σεπτέμβριο του 2016 (από τα 25 Bitcoin στα 12.5 Bitcoin) ενώ τα επόμενα είναι προγραμματισμένα για το 2024 και το 2028. Σημειώνουμε πως αυτή ο περιοδικός έλεγχος του πληθωριστικού ρυθμού μέσω του halving είναι η σημαντικότερη διαφορά των κρυπτονομισμάτων από τα παραδοσιακά νομίσματα που έχουν απεριόριστη προσφορά χρήματος.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

   

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

   
  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ