Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Φεβ-2020 17:26

  Με +1,5% "απάντησε" στην εξαήμερη βουτιά το Χρηματιστήριο

  Με +1,5% "απάντησε" στην εξαήμερη βουτιά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ισχυρή ήταν η ανοδική αντίδραση που κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, με τη βοήθεια και της ανάκαμψης των διεθνών αγορών, κατάφερε να καλύψει σημαντικό έδαφος από τις απώλειες του προηγούμενου εξαήμερου, αλλά και να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις 900 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,47% στις 916,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 911,10 μονάδων (+0,84%) και 917,65 μονάδων (+1,57%). Ο τζίρος έφτασε στα 69,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 495 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,18%, στις 2.295,40 μονάδες, ενώ στο +2,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.256,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 836,57 μονάδες.

  Η μεγάλη δοκιμασία των 900 μονάδων πέρασε ανώδυνα για το ΧΑ, το οποίο σήμερα κατάφερε να κάνει την αντίδραση που ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές και να δημιουργήσει και τα απαιτούμενα μαξιλάρια ασφαλείας. Βέβαια, το στοίχημα της συνέχισης είναι μεγάλο, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να παραμένουν επιφυλακτικά για το πόσο ευάλωτη έχει καταστεί η ελληνική αγορά στις διεθνείς εξελίξεις, ειδικά εκείνες της εξάπλωσης του κοροναϊού και των επιπτώσεών του. Και όπως τονίζουν, η βασική οικονομική επίδραση των μέτρων που λαμβάνονται εξαιτίας του ιού είναι στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις επενδύσεις των ξένων στην Ελλάδα. Εάν αυτοί οι δύο κλάδοι δεν επηρεαστούν σημαντικά, τότε οι αναταράξεις του κοροναϊού σύντομα θα είναι παρελθόν. Σε διαφορετική περίπτωση θα δούμε ανακοπή της ανοδικής αγοράς του ΧΑ.

  Πάντως, μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις και σωρευτικές απώλειες 4,76% το ΧΑ θα πρέπει αρχικά να καθίσει πάνω ή πέριξ από το επίπεδο των 900 μονάδων, ώστε να αναμένουμε μετά ανοδική διόρθωση των κακώς κειμένων. Σύμφωνα με τον Απ. Μάνθο, επειδή ο παράγοντας πτώση έχει διεθνή χαρακτηριστικά που ανά πάσα στιγμή μεταβάλλονται, οι αγοραστές δύνανται να εμφανιστούν με περίσσια ανοδικής δύναμης τινάσσοντας τον δείκτη πάνω στις 925 με 930 μονάδες.

  Τι θα ενίσχυε όμως αυτό το σενάριο; Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, οι μήνες που θα μεσολαβήσουν μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν πιθανή μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να είναι διερευνητικοί. Αν όμως η πολυπόθητη απόφαση για τους στόχους έλθει, τότε η αγορά δεν αποκλείεται να κάνει τη μεγάλη ανοδική διαφυγή, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την bull market στην οποία βρίσκεται.

  Βέβαια, το "μήνυμα" το οποίο κόμισε ο νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος μέσα από τις χθεσινές τοποθετήσεις του ήταν σαφές. Τα κόκκινα δάνεια ανάγονται -κατά την άποψη της ΕΚΤ- στο μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει πλέον η ελληνική οικονομία, με έμφαση στις ενέργειες για την ενεργοποίηση του σχεδίου "Ηρακλής", αλλά και στην ολοκλήρωση του νέου Πτωχευτικού Πλαισίου.

  Οι εν λόγω κινήσεις συνιστούν ενδεχομένως και τα "εισιτήρια" στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για εύρεση συμμαχιών στο αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα και για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ούτως ώστε να εφαρμοστούν οι ελαφρύνσεις τις οποίες σχεδιάζει.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, πρωταγωνιστές της ανόδου ήταν σήμερα η Βιοχάλκο, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και ο Φουρλής, με την "τετράδα" να κλείνει με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Motor Oil, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

  Τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Titan ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Coca Cola, Jumbo, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Σαράντης. Στον αντίποδα, απώλειες 0,23% σημείωσε ο ΟΛΠ και 0,50% η Alpha Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ