Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Ιαν-2020 14:07

  Κλυδωνίζεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών από τις διεθνείς αναταράξεις

  Κλυδωνίζεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών από τις διεθνείς αναταράξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:55

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στην πρώτη γραμμή άμυνας μπήκαν Coca Cola και ΟΠΑΠ, αφού καταφέρνουν να περιορίσουν ελαφρώς τις απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε να μην δοκιμάσει κρίσιμες στηρίξεις, υπό το βάρος του διεθνούς sell off που προκαλεί η έξαρση του κοροναϊού παγκοσμίως.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,16% στις 920,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 55 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,76% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.301,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,85% στις 845,51 μονάδες.
   

  Η αύξηση του τζίρου σήμερα συνδέεται με τα τρία πακέτα που διακινήθηκαν στην Profile, στην τιμή των 4 ευρώ. Τα πακέτα των 578 χιλ. τεμαχίων ή του 4,89% του μετοχικού αφορούν στην ανακοίνωση της εταιρείας για την πώληση των ιδίων μετοχών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ύψους 4,96%.

  Από τις αρχές της εβδομάδας, όταν και οι κίνδυνοι εξάπλωσης του κοροναϊού αυξήθηκαν κατακόρυφα, το ΧΑ έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών. Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε από τις 948 λίγο πάνω από τις 910 μονάδες, που είναι η κοντινή στήριξη. Η επόμενη είναι στις 900-904 μονάδες, όπου και θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση του.

  Και αυτό το πισωγύρισμα έγινε την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας λαμβάνουν εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για τις αντοχές του ΧΑ. Η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, η επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου, αλλά και το πλήθος των αναλύσεων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν... απλά λειτουργήσει υποβοηθητικά και όχι καταλυτικά στο να διατηρηθεί η ανοδική τροχιά της αγοράς.

  Την ίδια ώρα, η Citigroup δεν αποκλείει και μια άλλη θετική εξέλιξη, εκτιμώντας ότι σύντομα μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει μερικά εκ των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα CBPP3. Τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank είναι bullet ομόλογα και έχουν αξιολόγηση Ba1 (positive) από τη Moody’s και BB+ από την Fitch. Έτσι, βρίσκονται μόλις μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα και αυτοί οι τίτλοι είναι πολύ κοντά στο να γίνουν το πρώτο ελληνικό asset που συμμετέχει στο χαρτοφυλάκιο του QE της ΕΚΤ.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ σημειώνουν απώλειες ανώτερες του 3%, ενώ άνω του -2% κινούνται οι Βιοχάλκο, Εθνική, ΔΕΗ, Πειραιώς, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος. 

  Η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Alpha Bank ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Σαράντης, ΟΤΕ και Motor Oil. Σε θετικά εδάφη κινούνται, στον αντίποδα, οι Titan, ΟΠΑΠ και Coca Cola.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ