Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιαν-2020 12:44

  Πιθανό story του 2021 η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις "ανεπτυγμένες αγορές"

  Πιθανό story του 2021 η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις "ανεπτυγμένες αγορές"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Στην εκτίμηση ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πιθανόν να αναβαθμιστεί στην κατηγορία των "ανεπτυγμένων αγορών" από τις "αναδυόμενες αγορές" το 2021 προχώρα η Euroxx, σε έκθεσή της για τη μετοχή της ΕΧΑΕ.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, πιθανοί θετικοί καταλύτες για το Χρηματιστήριο Αθηνών και την ΕΧΑΕ στο επόμενο διάστημα είναι η αύξηση του μέσου όγκου συναλλαγών, η εισαγωγή νέων εταιρειών στην αγορά (IPOs) και οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου μέσω εκδόσεων κοινών μετοχών (SCIs) – εκτός από όσες έχουν ήδη ανακοινωθεί/προγραμματιστεί για το 2020, όπως από τις Prodea και Trastor, καθώς και η πιθανή επιστροφή του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, κάτι που είναι πιθανόν να αποτελέσει story του 2021. 

  Αυτές οι εξελίξεις, όπως αναφέρεται, θα αντανακλούν την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την περαιτέρω αποκλιμάκωση ων αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Αντίθετα, όπως σημειώνει, η υψηλή συγκέντρωση της αγοράς, ένας νέος γύρος de-listings και ο ασθενέστερος τζίρος, αποτελούν τους βασικούς κινδύνους στην πορεία του Χ.Α.

  Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Χ.Α. είχε υποβαθμιστεί στις αναδυόμενες αγορές το 2013 από την MSCI και το 2016 από την FTSE.

  Σε ό,τι αφορά την μετοχή της ΕΧΑΕ, η Euroxx τηρεί στάση equalweight, ενώ ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 5,10 ευρώ από 4,40 ευρώ πριν, εν μέρει λόγω του χαμηλότερου φόρου στις επιχειρήσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

  Παράλληλα εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή του 2019 της ΕΧΑΕ θα εκτιναχθούν κατά 142% σε ετήσια βάση και στο 0,12 ευρώ ανά μετοχή, λόγω και της αναμενόμενης αύξησης της συναλλακτικής δραστηριότητας, της βελτιωμένης δομής κόστους του ομίλου, καθώς και της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ