Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιαν-2020 13:23

  JP Morgan: Τα οφέλη από την άρση των ορίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα ομόλογα

  JP Morgan: Τα οφέλη από την άρση των ορίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ισχυρό ράλι των ελληνικών ομολόγων το περασμένο έτος (με την απόδοση των 10ετών να υποχωρεί στο 1,4% από 4,4% στις αρχές του 2019), έχει ενισχύσει τα κέρδη και τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών σημειώνει η JP Morgan σε νέα έκθεσή της στην οποία αναλύει τις θέσεις που κατέχει ο κλάδος σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους, εν όψει και της άρσης προσεχώς, του ορίου που έχει θέσει ο SSM.

  Όπως αναφέρει, η συνολική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα ανέρχεται στα 16,7 δισ. ευρώ, με το 63% στο χαρτοφυλάκιο FVOCI, ενώ το υπόλοιπο 37% ταξινομείται ως "διακρατούμενα έως τη λήξη" (συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου swap της Εθνικής ύψους 3,3 δισ. ευρώ).

  Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως επισημαίνει, είναι στα ανώτατα επίπεδα, λόγω των περιορισμών που επέβαλε ο SSM το 2015 και σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται να αρθούν τον Φεβρουάριο.

  Αυτή θα ήταν μια θετική εξέλιξη, τονίζει η JP Morgan, σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα προς την ομαλοποίηση μετά από άλλα ορόσημα, συμπεριλαμβανομένου του μηδενισμού του ELA και την κατάργηση των capital controls πέρυσι.

  Αν και οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις τους για αυτό το σενάριο, η βελτιούμενη ρευστότητα και ο στόχος της κυβέρνησης να κατακτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα μέσα στα επόμενα δύο περίπου χρόνια, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αύξηση των θέσεων των τραπεζών σε κρατικούς τίτλους, εκτιμά η JP Morgan.

  Όπως σημειώνεται, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται στο 7% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που αφήνει κάποιο περιθώριο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 10% που ισχύει σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ