Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιαν-2020 14:14

  Σταθερά και επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο

  Σταθερά και επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά ανοδικά, χωρίς όμως να προχωρά σε υπερβολές, κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αντιδρά μετά τη χθεσινή διόρθωση αναμένοντας παράλληλα και την ετυμηγορία του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία το βράδυ. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,54% στις 944,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,49% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.360,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,02% στις 882,99 μονάδες.

  Αν και χτες η Citigroup έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη για την σημερινή απόφαση της Fitch, η αγορά δείχνει ότι κινείται προσεκτικά προεξοφλώντας ότι το 2020 θα είναι έτος αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, είτε αυτές έλθουν σύντομα είτε εντός των επομένων μηνών. Τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο του 2018, ενώ στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης τον Αύγουστο του 2019, o οίκος τόνισε ότι στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά στη δυναμική της ανάπτυξης του ΑΕΠ.

  Πάντως, δεν αποκλείεται ο οίκος να αναμένει την πέμπτη αξιολόγηση των θεσμών για την ελληνική οικονομία, καθώς θα φανεί και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην πράξη. Οι Θεσμοί έχουν προγραμματίσει τρεις αποστολές στην Αθήνα μέσα στο πρώτο εξάμηνο το 2020, παρακολουθώντας ανά δίμηνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των πλεονασμάτων. Η επόμενη αποστολή, τον Μάρτιο, θα συνδέεται με την αξιολόγηση του β΄ τριμήνου αλλά και με την οριστικοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου, καθώς και με τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό, μέσα στον οποίο θα αποτυπώνεται το ελληνικό αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα. Θα ακολουθήσει μια τρίτη αποστολή, τον Μάιο, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το ΔΝΤ, με τον τακτικό του έλεγχο στην ελληνική Οικονομία, και με εκπεφρασμένη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για μια νέα κίνηση αποπληρωμής μέρους του δανείου του.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 938 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 927, 907, 900 και 862 μονάδες. Όσο διακρατούνται τα επίπεδα των 930 παραμένουν οι υψηλότεροι στόχοι στα επίπεδα των 945 και 970 μονάδων, αναφέρει η Fast Finance. Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή στήριξη εντοπίζεται στις 2338 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2322, 2300 και 2282 μονάδες.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Λάμδα, η Coca Cola, η Βιοχαλκο, ο Ελλάκτωρ, ο Σαράντης και ο ΑΔΜΗΕ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Εθνική, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Jumbo. 

  Στον αντίποδα, Eurobank και Alpha Bank σημειώνουν απώλειες 0,66% και 0,05% αντίστοιχα, και είναι οι μόνες στον FTSE 25 που κινούνται σε αρνητικά εδάφη, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων