Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιαν-2020 11:09

  Επιλεκτικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Επιλεκτικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να βρει ισορροπίες στα υψηλά πενταετίας και πέριξ των 940 μονάδων, καθώς το εξαήμερο ανοδικό σερί έχει δημιουργήσει αρκετές ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,21% στις 940,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.348,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,14% στις 880,96 μονάδες.

  Μπορεί το εξαήμερο ανοδικό σερί να μην είχε τη δυναμική που επιθυμούν πολλοί long στην αγορά, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την άνοδο του γενικού δείκτη στα επίπεδα των 940 μονάδων μετά από πέντε σχεδόν χρόνια. Και αυτή η κίνηση υποστηρίχτηκε από τίτλους που έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη, αρκούντως ελκυστικά για πολλά χαρτοφυλάκια προκειμένου να τα κατοχυρώσουν.

  Βέβαια, αυτή η νευρικότητα δεν σημαίνει ότι οι long απέχουν από την αγορά, ειδικά μάλιστα μετά την επιβεβαίωση της JP Morgan ότι ο τραπεζικός κλάδος, σηματωρός για τη Λ. Αθηνών, άφησε πολύ θετικά μηνύματα στο τελευταίο roadshow που διοργάνωσε στα γραφεία της στο Λονδίνο όπου συμμετείχαν οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες - Alpha Bank. Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

  Ειδικά σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα, τονίζει. Έτσι, η JP Morgan αισθάνεται περισσότερη άνεση για την θέση που τηρεί για τον κλάδο, εκτιμώντας πως η εικόνα της κερδοφορία θα είναι πολύ πιο θετική από ότι το 2019. Η εκτέλεση των σχεδίων μείωσης των NPEs είναι το θέμα στο οποίο επικεντρώνονται πιο έντονα, και με μεγαλύτερη ορατότητα σε σύγκριση με το παρελθόν, οι διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι πιο "άνετες" για την επίτευξη των στόχων τους εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.

  Τεχνικά τώρα, ο FTSE 25 έχοντας κατοχυρώσει τις 2.335 μονάδες, ανοίγοντας το δρόμο για τις 2.375 μονάδες, ενώ η κοντινή στήριξη είναι στις 2.274 μονάδες. Ο τραπεζικός θα πρέπει να κατοχυρώσει τις 885 μονάδες, κάτι που δείχνει ισχυρά εμπόδια το τελευταίο διάστημα, ενώ ο γενικός δείκτης θα πρέπει να δοκιμάσει τις 945 μονάδες. Οι 922 μονάδες έχουν γίνει κοντινή στήριξη.

  Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης διορθώνει σήμερα με απώλειες 2,83%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Titan, Jumbo, Coca Cola, Eurobank, ΔΕΗ και Πειραιώς.

  Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη κινούνται οι Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank, αλλά καμία δεν κινείται πάνω από το +0,7%. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ και ο Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων