Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιαν-2020 13:58

  Άμυνες στις 930 μονάδες προσπαθεί να υψώσει το Χρηματιστήριο

  Άμυνες στις 930 μονάδες προσπαθεί να υψώσει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να κρατήσει τα επίπεδα των 930 μονάδων προσπαθεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και αντιμετωπίζει πιέσεις στη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του, βρίσκει κάποιες στηρίξεις από τις εγχώριες εξελίξεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,87% στις 932,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 69,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.330,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,38% στις 875,69 μονάδες.

  Η μεγάλη αύξηση του τζίρου συνδέεται σήμερα με το πακέτο του 38,44% που διακινήθηκε στην Καράτζη, μεταξύ του Αντώνιου και της Μαρίας Καράτζη. Το πακέτο των 5,6 εκατ. μετοχών διακινήθηκε στην τιμή των 8,42 ευρώ και ήταν συνολικής αξίας 47,499 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται δημόσια πρόταση από τον Αντ. Καράτζη.

  Πάντως, τόσο η κόπωση από το πενθήμερο ανοδικό σερί, όσο και το αρνητικό διεθνές κλίμα, επιδρούν στο ΧΑ σήμερα, το οποίο απομακρύνεται από τις 940 μονάδες και διαπραγματεύεται και πάλι στις 930 μονάδες. Είναι ένα επίπεδο που η αγορά δείχνει να πετυχαίνει την ισορροπία μεταξύ των αισιόδοξων και εκείνων που παραμένουν επιφυλακτικοί και έως ότου δείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει τις μικρές, αλλά θετικές, εξελίξεις που συμβαίνουν εγχωρίως.

  Μία από αυτές ήταν και το swap των τριών ελληνικών ομολόγων ύψους 3,3 δισ. από την Εθνική που προέβη το ελληνικό Δημόσιο, για το οποίο μάλιστα η JP Morgan έσπευσε να δηλώσει θετική. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συναλλαγή βελτιώνει σημαντικά την κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας για το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα την κάλυψη μεγάλου μέρους των κεφαλαιακών της αναγκών, γεγονός που αφενός είναι επιβοηθητικό για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων "Ηρακλής" και αφετέρου αποτελεί όφελος για τους μετόχους της τράπεζας.

  Βέβαια, μέσα σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις και οι γεωπολιτικές αναταράξεις είναι πυκνές, η περιφερειακή αγορά του ΧΑ δείχνει να προσπαθεί να κερδίσει μερίδιο από επενδυτές που θέλουν πιο απτά αποτελέσματα στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Ένα πρώτο βήμα μπορεί να γίνει κατά την προγραμματισμένη ανακοίνωση από την Fitch για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (BB-, σταθερή προοπτική), την Παρασκευή, ενώ στις 22 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα και η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει την εκλογή της προτεινόμενης από την ΝΔ κ. Σακελλαροπούλου με 266 ψήφους.

  Ταμπλό

  Μέχρι τότε όμως οι διεθνείς επιρροές είναι αρνητικές, με την Πειραιώς και τη Eurobank να σημειώνουν απώλειες 2,19% και 2,16% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΕΛλάκτωρ, ΟΛΠ, Alpha Bank, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Aegean.

  Υπό έλεγχο και κάτω του -1% συντηρούν τις πιέσεις τους οι ΕΧΑΕ, Coca Cola, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, Titan, Φουρλής, Εθνική, Λάμδα, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν έχουν πρόσημο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ