Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 13:15

  Ισχυρό ράλι στους τίτλους Tier II των ΕΤΕ και Πειραιώς - Έρχεται έκδοση από Alpha Bank

  Ισχυρό ράλι στους τίτλους Tier II των ΕΤΕ και Πειραιώς - Έρχεται έκδοση από Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σημαντική αποκλιμάκωση έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των Tier II ομολόγων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, με αντίστοιχο ράλι των τιμών τους, με "οδηγό" τη μείωση του country risk της Ελλάδας και του εντυπωσιακού ράλι των ελληνικών ομολόγων.

  Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες η οποία και απεικονίζεται ξεκάθαρα στις αποδόσεις άνω του 137% που σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης από τα χαμηλά 52 εβδομάδων τα οποία και σημείωσε πριν έναν ακριβώς χρόνο, στις 21 Ιανουαρίου του 2019,  αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα σε αυτήν την ισχυρή βελτίωση που σημειώνουν οι τίτλοι.

  Παράλληλα, η επιτάχυνση που αναμένεται σε ό,τι αφορά τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω την πορεία των τίτλων των ελληνικών συστημικών τραπεζών αφού θα συνοδευτούν από αναβαθμίσεις και της αξιολόγησης των τραπεζών.

  Σε αυτό το επριβάλλον, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για την Alpha Bank η οποία αύριο ξεκινά επαφές με επνδυτές για την έκδοση Tier II ομολόγου.

  Εντυπωσιακές αποδόσεις

  Η απόδοση του τίτλου Tier II της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019 με επιτόκιο 8,25%, διαμορφώνεται σήμερα στο 6,20% σε ό,τι αφορά τη λήξη του στην 10ετία (2029), και στο 4,60% στην 5ετία (2024). Αξίζει να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος τίτλος είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετής με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας, και κατά την έκδοσή του από την οποία η Εθνική άντλησε 400 εκατ. ευρώ, οι προσφορές είχαν ξεπεράσει το €1,7 δισ. με τη συμμετοχή περίπου 140 θεσμικών επενδυτών.

  Έτσι, το κόστος δανεισμού της Εθνικής έχει υποχωρήσει κατά 25% μέσα σε ένα εξάμηνο περίπου μήνες και στα χαμηλότερα επίπεδα από την ημερομηνία έκδοσης του Tier II. Συγκριτικά,  το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου έχει υποχωρήσει κατά 39% περίπου με την απόδοση του 10ετούς να βρίσκεται σήμερα στο 1,4% από 2,3% περίπου στα μέσα Ιουλίου.

  Επίσης εντυπωσιακή είναι η "βουτιά" που έχει σημειώσει η απόδοση του Tier II τίτλου που είχε εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς λίγες εβδομάδες πριν την Εθνική, στα τέλη Ιουνίου του 2019, όπου είχε επίσης αντλήσει 400 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος είχε εκδοθεί με απόδοση 9,75% και ήταν επίσης τύπου 10NC5. Σήμερα η απόδοσή του στην 5ετία διαμορφώνεται στο 7,11% και στην 10ετία στο 8,24%. Ουσιαστικά το κόστος δανεισμού της Πειραιώς έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 27%.

  Νέες εκδόσεις

  Η Alpha Bank είναι η επόμενη που θα προχωρήσει σε αντίστοιχη έκδοση και μάλιστα το αμέσως επόμενο διάστημα με το επιτόκιο να αναμένεται πολύ χαμηλότερο από αυτό των εκδόσεων των ΕΤΕ και Πειραιώς, ενώ όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, σύμφωνα με πληροφορίες και η Πειραιώς είναι πιθανώς και φέτος να προβεί σε νέα έκδοση τίτλου Tier εντός του έτους, ενώ ανάλογη κίνηση θα κάνει και η Eurobank.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Alpha Bank ξεκινά νέο γύρο επαφών με επενδυτών στο εξωτερικό και τα στελέχη της θα βρίσκεται αύριο στο Λονδίνο, ενώ επόμενη στάση είναι η Ιταλία. Στο roadshow το επιτελείο της Alpha Bank θα παρουσιάσει στους επενδυτές, μεταξύ άλλων, το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο, θα προχωρήσει στις επαφές για την τιτλοποίηση του Galaxy τις οποίες και ξεκίνησε πρnι δύο περίπου εβδομάδες αποστέλλοντας σε δυνητικούς επενδυτές τα σχετικά ενημερωτικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς το σχέδιο, και θα τεστάρει τα νερά για την ομολογιακή έκδοση Tier II ύψους κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η συστημική τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει πως σχεδιάζει να αντλήσει 900 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2022, μέσω της έκδοσης ομολόγων Tier II, ώστε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια.

  Τα μηνύματα πάντως που δέχεται η τράπεζα από την επενδυτική κοινότητα είναι ιδιαίτερα θετικά. Κατά το roadshow που διενεργήθηκε στα γραφεία της JP Morgan στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα θετικοί για τις προοπτικές της Alpha Bank εκτιμώντας πως θα επιταχυνθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας της λόγω της ταχύτερης μείωσης του κόστους κινδύνου.

  H JP Morgan σε πρόσφατο report της είχε εκτιμήσει πως οι ελληνικές τράπεζες θα εκδώσουν περισσότερο χρέος, σε μορφή τίτλων Tier, με τις εκδόσεις ομολόγων να ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας πως εάν οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους και με την ΕΚΤ να συνεχίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά, η αγορά θα είναι σε θέση να  απορροφήσει την προσφορά χρέους από τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ