Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 09:23

  A-Quant: Στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη το ενδιαφέρον στην αγορά συναλλάγματος

  A-Quant: Στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη το ενδιαφέρον στην αγορά συναλλάγματος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  EURUSD
  Πτωτικά έκλεισε το EURUSD την εβδομάδα που πέρασε, κλείνοντας τελικά κάτω από το 1.11, στο 1.1089. Η ανοδική τάση στις αρχές της εβδομάδας που έφερε την ισοτιμία κοντά στο 1.1172, μετατράπηκε σε πτώση από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά. Οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ την Πέμπτη ήταν καλύτερες του αναμενομένου και ο συνδυασμός με την υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας, έδωσαν ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα. Η πρώτη φάση της συμφωνίας περιλαμβάνει ευεργετικούς όρους για τις ΗΠΑ αλλά δεν καταργεί τους δασμούς και έτσι οι αγορές δεν το εξέλαβαν ως απολύτως θετική είδηση. Η παρούσα εβδομάδα ξεκινάει με αργία στις 20/1 για τις ΗΠΑ (Ημέρα του Martin Luther King) και έτσι αναμένεται χαμηλή μεταβλητότητα αλλά από την Πέμπτη και μετά υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις όπως η ανακοίνωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι δείκτες PMI για Γερμανία, Ευρωζώνη και ΗΠΑ που θα κινήσουν το EURUSD σε μεγαλύτερο βαθμό. Η τάση δείχνει να είναι καθοδική και αν υπάρξει διάσπαση των χαμηλών του 1.1070 που είδαμε στα τέλη Δεκεμβρίου τότε ίσως εμφανίζεται και πάλι το 1.10 ως στόχος για τους επενδυτές καθόσον είδαμε την τρίτη κατά σειρά καθοδική εβδομάδα. Αντιθέτως, αν η ισοτιμία αντιδράσει γρήγορα πάνω από το 1.11, τότε πιθανόν να υπάρξει επιστροφή σε μια μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση που ξεκίνησε από τα τέλη Σεπτεμβρίου και την περιοχή τιμών κάτω του 1.10. 

  GBPUSD

  Σταθεροποιητικά – ελαφρώς καθοδικά έκλεισε η περασμένη εβδομάδα για το GBPUSD, το οποίο άνοιξε στο 1.3033 και έκλεισε στο 1.3010, πάνω πάντως από το 1.30. Ήταν η Τρίτη κατά σειρά εβδομάδα που είδαμε την ίδια εικόνα: εβδομάδα να κλείνει λίγο χαμηλότερα από το άνοιγμα, με χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά. Στο μέσον της εβδομάδας φάνηκε ένας τόνος αισιοδοξίας που συνεχίστηκε και την Παρασκευή όπου η ισοτιμία ξεπέρασε το 1.31 αλλά τα αποτελέσματα των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία ήταν απογοητευτικά και έτσι είχαμε έντονες πιέσεις στη στερλίνα. Πινελιές αβεβαιότητας στο θέμα του Brexit, μαζί με ενισχυμένη (όπως φαίνεται τουλάχιστον) οικονομία των ΗΠΑ δίνουν αυτή την εικόνα και έτσι πλέον υπάρχουν δύο κυρίαρχα φαινομενικά σενάρια: καθαρή καθοδική διάσπαση του 1.30 θα δώσει ισχυρό μήνυμα περαιτέρω πτώσης ενώ σταθεροποίηση κοντά ή πάνω από το 1.30 θα μεταθέσει το θέμα στο μέλλον. Επειδή στους traders αρέσει συνήθως η έντονη μεταβλητότητα, μια τέτοια συρρίκνωση τιμών μάλλον δε θα κρατήσει για πολύ ακόμα.

  USDJPY

  Η άνοδος του USDJPY είχε και συνέχεια, έστω σε μικρότερη κλίμακα. Μεγάλη σημασία είχε η τιμή – ορόσημο του 110. Η αρχή έγινε την Τρίτη αλλά η παγίωση πάνω από το 110 έγινε από την Πέμπτη και μετά, κλείσιμο την Παρασκευή στο 110.16, περίπου 65 pips πάνω από το άνοιγμα εβδομάδας. Η υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας, τα ισχυρά οικονομικά νέα από τις ΗΠΑ και η απομάκρυνση των επενδυτών από το ιαπωνικό νόμισμα εν μέσω ηρεμίας στο γενικότερο γεωπολιτικό τοπίο και έτσι μόνον τυχόν επιπλοκές στη Λιβύη ή στην παραπομπή του Donald Trump μπορούν να ανησυχήσουν τις αγορές. Η εκρηκτική άνοδος της ισοτιμίας έχει ανοίξει την όρεξη των traders για τιμές κοντά στο 112, όπου το USDJPY είχε βρεθεί την περασμένη άνοιξη. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκε το απογοητευτικό -8.2% στη βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας για το Νοέμβριο και έτσι το ιαπωνικό νόμισμα συνεχίζει να αποδυναμώνεται. Ενδιαφέρον επίσης έχει η ανακοίνωση των ιαπωνικών επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής χωρίς ωστόσο να αναμένονται εκπλήξεις. Επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η μέση εβδομαδιαία μεταβλητότητα της ισοτιμίας έχει μειωθεί γύρω στο 40% από τις αρχές Οκτωβρίου. 

  EURJPY

  Ανοδική η εβδομάδα που πέρασε για το EURJPY με άνοιγμα στο 121.74 και κλείσιμο στο 122.17. Την Πέμπτη είδαμε τιμές μέχρι το 122.84 αλλά οι καθοδικές πιέσεις της Παρασκευής, περιόρισαν την εβδομαδιαία άνοδο. Αυτή η πτώση της Παρασκευής προβληματίζει, αφού την ίδια ημέρα το USDJPY ήταν ανοδικό. Η μείωση της μεταβλητότητας είναι και σε αυτό το ζεύγος έντονη και συνεπώς δεν είναι απίθανη μια διόρθωση της ισοτιμίας προς την περιοχή του 121 και πάλι.

  EURGBP

  Η έλλειψη κατεύθυνσης και η μείωση της μεταβλητότητας συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα για το EURGBP. Η ισοτιμία έκλεισε εκεί που περίπου άνοιξε (περιοχή του 0.8525), αγγίζοντας το 0.86 την Τρίτη αλλά πέφτοντας κάτω από το 0.85 την Παρασκευή. Μετά τη μεγάλη ανοδική αντίδραση στις εκλογές του Δεκεμβρίου στη Βρετανίας, το EURGBP φαίνεται καθηλωμένο λίγο πάνω από το 0.85 και κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης έχει ως αποτέλεσμα την επαναφορά του σε αυτή τη ζώνη τιμών. Αλλαγές στην νομισματική πολιτική της Βρετανίας και εξελίξεις γύρω από το Brexit μπορούν να αλλάξουν πιθανώς αυτή τη βαλτωμένη κατάσταση.

  USDCAD

  Δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα ανοδικής αντίδρασης για το USDCAD, μετά την παροδική του πτώση κάτω από το 1.30. Το εβδομαδιαίο άνοιγμα ήταν στο 1.3049 και το κλείσιμο στο 1.3072. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ανόδου της τιμής του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα (βλ. ενότητα Πετρέλαιο) αλλά η εβδομάδα είναι επίσης γεμάτη από σημαντικά νέα για την οικονομία του Καναδά, με τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική καθώς και τις λιανικές πωλήσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο. Αν υπάρξει παγίωση τιμών πάνω από το 1.3060, αυτό θα σημάνει πως είναι πιθανό η ανοδική αντίδραση επίσης παγιώνεται και σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη αντίσταση είναι κοντά στο 1.3170.

  USDCHF

  Η ήπια ανοδική αντίδραση δεν είχε συνέχεια στο USDCHF, αφού την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε καθαρή πτώση από το 0.9721 στο 0.9676. Είδαμε επίσης χαμηλά εβδομάδας αρκετά παρακάτω, στο 0.9612 αλλά και προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης από την Πέμπτη και μετά. Η καθοδική τάση που ξεκίνησε από τις αρχές Δεκεμβρίου δείχνει αρκετά ισχυρή αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ανοδική αντίδραση που συνεχίζει και νωρίς τη Δευτέρα. Αν η ισοτιμία καταφέρει και εδραιωθεί πάνω από το 0.9720, θα υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για διεύρυνση της ανοδικής αντίδρασης. Στο Νταβός της Ελβετίας πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με καυτά θέματα όπως η παγκόσμια ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και η υψηλή τεχνολογία. 

  AUDUSD

  Τρίτη κατά σειρά καθοδική εβδομάδα για το AUDUSD, με άνοιγμα στο 0.6896 και κλείσιμο στο 0.6871. Η Κίνα είχε θετικές οικονομικές ανακοινώσεις αλλά δεν μπόρεσαν να ανακόψουν τις πιέσεις στο νόμισμα της Αυστραλίας και έτσι εκφράζονται φόβοι από τους διεθνείς αναλυτές για περαιτέρω αποδυνάμωση του AUD, ειδικότερα αν δούμε τιμές κάτω από το 0.6850. Νωρίς τη Δευτέρα πάντως διαφαίνεται μια ανοδική αντίδραση κοντά στο 0.6885. Σύμφωνα με το china.org.cn, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έκανε μια ένεση ρευστότητας 200 δις γουάν μέσω ρέπος και με επιτόκιο 2.65%, προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα στο τραπεζικό της σύστημα.

  SP500

  Όχι μόνο δεν ανακόπτεται η άνοδος για τον αμερικανικό δείκτη SP500 αλλά βλέπουμε και εβδομάδες όπως η προηγούμενη, με μεγαλύτερη άνοδο από τις προηγούμενες. Ο δείκτης άνοιξε στις 3,265 μονάδες και έκλεισε στις 3,323 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1.77% περίπου. Δεν μπορεί να πει κανείς πολλά πράγματα γι’αυτό το φαινόμενο της διαρκούς ανόδου, με σχεδόν καθόλου διορθωτικές κινήσεις. Το ρεύμα αγοραστών στις αμερικανικές μετοχές διαρκώς διευρύνεται και απλώς παρακολουθούμε τα αλλεπάλληλα ρεκόρ και τα υψηλά όλων των εποχών.

  DAX30

  Συνέχεια στην άνοδο του DAX30 είχαμε την εβδομάδα που πέρασε. Ο γερμανικός δείκτης άνοιξε στις 13,457 μονάδες και έκλεισε στις 13,523 μονάδες, με κέρδη κοντά στο 0.5%. Πλέον είμαστε σε απόσταση βολής από τα υψηλά όλων των εποχών των 13,600 μονάδων και κάθε εκτίμηση δείχνει παρακινδυνευμένη.

  FTSE100

  Καθαρά ανοδική η εβδομάδα για το βρετανικό δείκτη FTSE100, με κλείσιμο εβδομάδας στις 7,685 μονάδες και ενίσχυση πάνω από 1.4%. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών υπάρχουν σημαντικές αντιστάσεις που κρατάνε από το καλοκαίρι του 2018 και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε διορθωτικές τάσεις προς τις 7,570 μονάδες.

  Χρυσός

  Μια εβδομάδα αναποφασιστικότητας έκλεισε για το χρυσό, ο οποίος άνοιξε στα $1,559, περιπλανήθηκε καθοδικά στις αρχές κάτω από τα $1,536 και στη συνέχεια ενισχύθηκε σημειώνοντας τελικά εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 0.17%. Μετά το "τίναγμα" πάνω από τα $1,600, δύο εβδομάδες πριν, ο χρυσός δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα $1,560. Δε φαίνεται να υπάρχει ανησυχία στο διεθνές στερέωμα, τα οικονομικά νέα από τις ΗΠΑ προδιαθέτουν ισχυρό δολάριο, υπάρχουν επίσης βάσιμες ελπίδες για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και έτσι οι επενδυτές δε φαίνεται να έχουν διάθεση για ρίσκο. Πολλές φορές τέτοιες καταστάσεις οδηγούν σε αποκλιμάκωση των τιμών του χρυσού και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο πιο ορατός και πιθανός στόχος είναι τα $1,545.

  Πετρέλαιο

  Πτωτική η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με άνοιγμα κοντά στα $59 και κλείσιμο στα $58.75. Η παρούσα εβδομάδα πάντως άνοιξε με άλμα προς τα πάνω κοντά στα $59.30 αφού δύο μέτωπα χωρών – παραγωγών του ΟΠΕΚ, η Λιβύη και το Ιράκ, το καθένα για δικούς του λόγους, μειώνουν την προσφορά πετρελαίου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στα διεθνή μέσα, οι φρουροί ασφαλείας του Ιράκ ζητώντας μόνιμη και σταθερή εργασία, έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στη βάση παραγωγής του Al Ahdab. Από την άλλη, στη Λιβύη η κρατική εταιρεία πετρελαίου επικαλείται λόγους ανωτέρας βίας λόγω της εντολής του στρατηγού Χαφτάρ να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου από τα λιμάνια που αυτός και οι δυνάμεις του ελέγχουν. Το χάσμα (gap) δείχνει προσωρινά να καλύπτεται με την τιμή του πετρελαίου να κινείται χαμηλότερα από το άνοιγμα αλλά αυτή η τεταμένη κατάσταση φέρνει πάλι στο προσκήνιο θεωρίες για τιμές του πετρελαίου πάνω από τα $60 και πάλι.

  Bitcoin

  Η άνοδος συνεχίστηκε για το Bitcoin για ακόμα μια εβδομάδα, με άνοιγμα στα $8,175 και κλείσιμο στα $8,697 και κέρδη που προσέγγισαν το 6%. Ένα θέμα που πρέπει να προσεχτεί, είναι η πολύ υψηλή μεταβλητότητα της Κυριακής, της τάξης των $700 περίπου (ή κοντά στο 8%) που κατέληξε σε διόρθωση τιμών. Ήταν η πρώτη προσπάθεια μετά από τον περασμένο Νοέμβριο για υπέρβαση των $9,000, χωρίς όμως επιτυχία και έτσι ίσως το Bitcoin να χρειαστεί κάποιες ανάσες προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική του τάση που εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Δε λείπουν βέβαια και οι φωνές που λένε πως η πιο μακροπρόθεσμη καθοδική τάση που έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, είναι ακόμα εν εξελίξει.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων