Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιαν-2020 13:39

  Υπό την πίεση του ΟΠΑΠ το Χρηματιστήριο

  Υπό την πίεση του ΟΠΑΠ το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σε αρνητικά εδάφη κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και επιχείρησε να κινηθεί νωρίτερα θετικά, το "βάρος" των απωλειών του ΟΠΑΠ έχει μεταδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με τους πωλητές να είναι κυρίαρχοι.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,32% στις 925,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.312,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,15% στις 873,61 μονάδες.

  Η ισχυρή πτώση του ΟΠΑΠ, η οποία φτάνει το 7,7%, έχει ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο ταμπλό, με πολλούς τίτλους να περνούν σταδιακά σε αρνητικά εδάφη, παρά τις αρχικές προσπάθειες. Η μετοχή του ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή με δικαίωμα επανεπένδυσης, εξέλιξη που σύμφωνα με τους αναλυτές προκαλεί και τις απώλειες στο γενικό δείκτη. 

  Πάντως, όπως επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές, η αγορά βρίσκεται περισσότερο σε στάση αναμονής από την αρχή του έτους, με πολλά χαρτοφυλάκια να αναπροσαρμόζουν τις θέσεις, προσπαθώντας να λύσουν τη δύσκολη συνάρτηση της επίδρασης των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και στη διάθεση των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά assets. 

  Και αυτό διότι όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι συμμετέχοντες στην αγορά, η Ελλάδα μπορεί να "ανασάνει" εάν οι πιστωτές δώσουν τελικά την πολυπόθητη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στη χώρα, η οποία θα δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2021 και μετά. Και για να γίνει αυτό, όπως επισημαίνει η Citigroup πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να είναι σταθερά προσηλωμένη στις πολιτικές των μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης της αξιοπιστίας. 

  Κατά την Citi, η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2% με 2,25% στα δύο επόμενα χρόνια, μία εκτίμηση την οποία έχει αναβαθμίσει η αμερικάνικη τράπεζα από το 1,5% περίπου που προέβλεπε πριν για το συγκεκριμένο διάστημα. Τα πρόσφατα σχέδια της κυβέρνησης για την στήριξη των συστημικών τραπεζών στη μείωση των NPLs θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας. Αυτό, όπως επαναλαμβάνει, μαζί με τις υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να ωθήσουν τους οίκους αξιολόγησης σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, εκτός του -7,36% του ΟΠΑΠ και του -1,31% του ΟΛΠ, ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Πειραιώς, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Alpha bank, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και ΕΛληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή ο Ελλάκτωρ και η Λάμδα. 

  Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη κινούνται οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Φουρλής, Εθνική, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, Jumbo, Titan και Coca Cola, αλλά καμία δεν καταφέρνει να κινηθεί πάνω από το +1%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ