Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιαν-2020 11:08

  Μάχες κόντρα στον ΟΠΑΠ δίνει το Χρηματιστήριο

  Μάχες κόντρα στον ΟΠΑΠ δίνει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να απορροφήσει τις πιέσεις του ΟΠΑΠ προσπαθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έχει την πλειονότητα των τίτλων του σε θετικά εδάφη, δεν καταφέρνει να κινηθεί ανοδικά και να αντισταθμίσει τις εξελίξεις – βαρίδια.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,14% στις 927,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.315,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,01% στις 874,91 μονάδες.

  Η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται στο επίκεντρο σήμερα, καθώς σημειώνει απώλειες 6,61%, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στον Γενικό Δείκτη. Η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή με δικαίωμα επανεπένδυσης, εξέλιξη που σύμφωνα με τους αναλυτές προκαλεί και τις απώλειες στο γενικό δείκτη. 

  Πάντως πλην του ΟΠΑΠ, η αγορά δείχνει να κινείται θετικά, χωρίς υπερβολές, κατά το μοτίβο που έχει υιοθετήσει από τις αρχές του έτους. Η έντονη κινητικότητα μέσω των προσυμφωνημένων συναλλαγών έχει προβληματίσει την αγορά, όχι ως προς τις προοπτικές της, αλλά ως προς την ποιότητα των χαρτοφυλακίων που δείχνουν να εισέρχονται στη Λ. Αθηνών, αναλαμβάνοντας τις θέσεις άλλων που αποεπενδύουν. 

  Όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, τα πακέτα που διακινούνται με πρωτοφανείς για την ελληνική αγορά ρυθμούς μέχρι στιγμής δεν δίνουν κάποιο αρνητικό μήνυμα, καθώς ακόμη και αν είναι δείγμα αποεπένδυσης κάποιων χαρτοφυλακίων, υπάρχουν αγοραστές σε τιμές μάλιστα κατά τι στρογγυλοποιημένες άνωθεν. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις αντοχές που δείχνει η αγορά στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά κυρίως στα αντανακλαστικά που δείχνει μόλις ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει τη στήριξη των 910 μονάδων. 

  Ωστόσο, η νευρικότητα είναι έκδηλη στην αγορά, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς εμφανίζει αδυναμία μετά την αποτυχημένη δοκιμασία της αντίστασης των 888 μονάδων. Σύμφωνα με τους αναλυτές όμως ο κλάδος θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον φέτος, μία χρονιά η οποία έχει χαρακτηριστεί ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της εφαρμογής του Ηρακλή και της σημαντικής μείωσης που αναμένεται να σημειωθεί στο απόθεμα κόκκινων δάνειων που διαθέτουν, είτε οργανικά είτε μέσω μη οργανικών κινήσεων (πωλήσεις, τιτλοποιήσεις).

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, εκτός του ΟΠΑΠ, ο ΟΛΠ υποχωρεί 1,09%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μετβαολή η Motor Oil. 

  Στον αντίποδα, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Titan σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, Aegean, Alpha Bank, Eurobank, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ