Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιαν-2020 13:56

  Τραπεζικές στηρίξεις βρίσκει το Χρηματιστήριο

  Τραπεζικές στηρίξεις βρίσκει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε χαμηλές ταχύτητες κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και καταφέρνει να διατηρήσει το θετικό του πρόσημο, δεν μπορεί να ανακόψει πλήρως τις πιέσεις που εκδηλώνονται σε επιλεγμένους τίτλους, οι οποίες συγκρατούν και τον Γενικό Δείκτη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,41% στις 927,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26,56 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.319,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,66% στις 865,24 μονάδες.

  Δύο ειδών κινήσεων παρατηρούνται στο ταμπλό της Λ. Αθηνών το τελευταίο διάστημα. Η πρώτη ομάδα είναι οι επιλεκτικές κινήσεις σε τίτλους με στόχο να μην διαταραχθεί η παραμονή του Γενικού Δείκτη στο εύρος που έχει διαμορφωθεί από την αρχή του έτους, και η δεύτερη ομάδα είναι κάποια funds που προχωρούν σε μεγάλες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, προκαλώντας ερωτήματα για τις προθέσεις τους μακροπρόθεσμα.

  Και οι δύο αυτές ομάδες δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους για το νέο 12μηνο, με την αγορά, όπως όλα δείχνουν να αναμένει τις εξελίξεις σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι το γεωπολιτικό, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και το άλλο είναι το πολιτικό, ενόψει τόσο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και των χειρισμών "εξουδετέρωσης" του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση.

  Στο μεταξύ, η αγορά αναμένει τα αποτέλεσμα του roadshow στα γραφεία της JP Morgan στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται και οι συστημικές τράπεζες το τελευταίο διήμερο. Στο συνέδριο συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη των διοικήσεων κορυφαίων εταιρειών και τραπεζών από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

  Το σημαντικά βελτιωμένο κλίμα απέναντι στην Ελλάδα που είχε αρχίσει να καταγράφεται από τα roadshow που ξεκίνησαν μετά τις εκλογές και από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνεται και σε αυτό το πρώτο roadshow με ελληνικό ενδιαφέρον για το 2020, μία χρονιά η οποία έχει χαρακτηριστεί ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της εφαρμογής του Ηρακλή και της σημαντικής μείωσης που αναμένεται να σημειωθεί στο απόθεμα κόκκινων δάνειων που διαθέτουν, είτε οργανικά είτε μέσω μη οργανικών κινήσεων (πωλήσεις, τιτλοποιήσεις).

  Όπως σημειώνουν πηγές του Capital.gr στο Λονδίνο, οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί για το story ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, και αυτό παρά την επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στους κύκλους των επενδυτών για την επιβράδυνση που θα σημειώσει η οικονομία της ευρωζώνης συνολικά φέτος. Ήδη εδώ και μερικούς μήνες οι αναλυτές έχουν επισημάνει πως η Ελλάδα θα αποτελέσει τη φωτεινή εξαίρεση στην ευρωζώνη το 2020 σημειώνοντας σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της περιοχής.

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank, η Eurobank, η Coca Cola, η Εθνική και η Βιοχαλκο σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Aegean και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ παραμένει στο -1,08%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Φουρλής και Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ