Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιαν-2020 12:59

  Τι "βλέπει" η Goldman Sachs για τις αγορές – Ποιες οι πιθανότητες συνέχειας του ράλι του 2019

  Τι "βλέπει" η Goldman Sachs για τις αγορές – Ποιες οι πιθανότητες συνέχειας του ράλι του 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε οκτώ κρίσιμα ερωτήματα για τις ευρωπαϊκές αγορές απαντά η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση, δίνοντας έτσι και τις προβλέψεις της για την πορεία τους το 2020. Συνολικά, η G.S εκτιμά πως η άνοδος των ευρωπαϊκών μετοχών θα συνεχιστεί, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς του εκρηκτικού ράλι του 2019, ενώ είναι πιθανό οι ΗΠΑ να σημειώσουν και πάλι ανώτερες αποδόσεις από αυτές της Ευρώπης.

  Μετά από τις εκπληκτικές επιδόσεις του 2019, μπορούν οι μετοχές της Ευρώπης να σημειώσουν κέρδη και το 2020; 

  Η Goldman Sachs απαντά πως ναι, καθώς εκτιμά πως αυτή η χρονιά θα είναι επίσης κερδοφόρα για τους επενδυτές. Οι λόγοι της αισιοδοξίας της αμερικάνικης τράπεζας βασίζονται στο ότι οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, τα επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν σταθερά και η εξοικονόμηση των νοικοκυριών διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. Όπως τονίζει, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών το 2019 οδηγήθηκαν από τις αποτιμήσεις, αλλά σε προηγούμενες περιόδους κατά τις οποίες η απότομη αύξηση των αποτιμήσεων οδήγησε σε ενίσχυση των τιμών των μετοχών, οι αποδόσεις του επόμενου έτους ήταν χαμηλότερες, αλλά θετικές.

  Με τη βελτίωση των οικονομιών, η αύξηση των κερδών ανά μετοχή των εταιρειών θα βρεθεί σε διψήφια επίπεδα; 

  Η Goldman Sachs αναμένει αύξηση των κερδών ανά μετοχή για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 της τάξης του 3%  το 2020. Η ανάκαμψη στις οικονομίες είναι ρηχή, όπως σημειώνει, ενώ τα περιθώρια κέρδους έχουν ήδη κορυφωθεί, κατά την άποψή της.

  Είναι πιθανό να δούμε το 2020 την έλευση μίας bear market; 

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs η Bear market δεν βρίσκεται στα "χαρτιά" των αγορών για το 2020, ωστόσο η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι υψηλότερη και οι αποδόσεις χαμηλότερες. Ο δείκτης Bull / Bear της αμερικάνικης τράπεζας βρίσκεται στο 59% (μία bear market συνήθως "χτυπά" όταν ο δείκτης αυτός βρίσκεται στο 70%). Σε αυτό το επίπεδο, ο δείκτης, όπως εξηγεί, ο οποίος βασίζεται στον βαθμό ωριμότητας του οικονομικού κύκλου καθώς και στις αποτιμήσεις, υποδηλώνει χαμηλές, όχι αρνητικές, αποδόσεις.

  Μπορεί η Ευρώπη να υπεραποδώσει των ΗΠΑ; 

  Πιθανώς όχι, εκτιμά η Goldman Sachs, ωστόσο αυτή η πρόβλεψη δεν είναι εύκολη αυτή τη στιγμή και μάλιστα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Οι αμερικάνικες αγορές δεν έχουν πλέον τα πλεονεκτήματα που είχαν έναντι της Ευρώπης, όπως το γεγονός του ότι θεωρούνταν ένα πιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο και είχαν έτσι ένα χαμηλότερο risk premium, ενώ και οι ρυθμοί αύξησης των κερδών ανά μετοχή είναι πολύ χαμηλότεροι από ό,τι στο παρελθόν. Επιπλέον οι αγορές των ΗΠΑ θα είναι αντιμέτωπες και με την αβεβαιότητα γύρω από τις Προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου. Αυτό σύμφωνα με την G.S υποδηλώνει ότι οι διεθνείς επενδυτές πρέπει να αυξήσουν τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους εκτός των ΗΠΑ.

  Οι μετοχές "ανάπτυξης" θα υπεραποδώσουν των μετοχών "αξίας";

  Κατά την άποψη της Goldman Sachs, ναι, οι μετοχές των εταιρειών που έχουν τα χαρακτηριστικά "ανάπτυξης" θα σημειώσουν ανώτερες αποδόσεις.  Όπως επισημαίνει προτιμά τις κυκλικές μετοχές ανάπτυξης όπως αυτές του κλάδου της τεχνολογίας και των αγαθών πολυτελείας και επίσης μετοχές που ανήκουν στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα χαμηλά επιτόκια και η χαμηλή ανάπτυξη που αναμένεται το 2020  δεν ευνοούν τη μετάβαση σε μετοχές  "αξίας".

  Ποιος αγοράζει "Ευρώπη"; 

  Πολλά ειπώθηκαν για τη στροφή στις ροές των αμοιβαίων κεφαλαίων στο δ’ τρίμηνο του 2020, όπου έδειξαν ότι οι πωλητές έγιναν τελικά... αγοραστές των ευρωπαϊκών μετοχών, ωστόσο, όπως τονίζει η G.S, οι αγορές της περιοχής σημείωσαν ράλι στο μεγαλύτερο μέρος του 2019 χωρίς αυτές τις ροές. Οι ξένοι επενδυτές (συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων - SWFs) αγοράζουν από τον Μάρτιο και οι διαχειριστές ενεργητικού της Ευρώπης έχουν στραφεί προς τις μετοχές λόγω της έλλειψης απόδοσης σε άλλα assets. Τέλος, ο εταιρικός κλάδος ήταν καθαρός αγοραστής μετοχών. Η G.S αναμένει ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν και το 2020.

  Θα υπάρξει αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών το 2020;

  Πιθανό ναι να υπάρξει, αλλά δεν θα είναι μεγάλη ειδικά εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά την άποψη της G.S μια σημαντική δημοσιονομική επέκταση θα συνέβαινε μόνο εάν η ανάπτυξη στην Ευρώπη επρόκειτο να επιδεινωθεί σημαντικά. Ακόμη και στη Γερμανία, όπου οι δείκτες χρέους είναι χαμηλοί, ένα σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο - που απαιτεί εξαίρεση από τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κανόνα του χρέους - θα χρειαζόταν καταλύτη, όπως μια άμεση ύφεση ή ένα σοβαρό σοκ (όπως το no deal Brexit ή αμερικάνικοι δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα). Έτσι αναμένεται πολύ μικρή δημοσιονομική χαλάρωση, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε ενδεχομένως να δει μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ώθηση. Σε αυτό το πλαίσιο η G.S δεν προτείνει αύξηση των θέσεων σε μετοχές εταιρειών που είναι ευαίσθητες στην πορεία των δημοσιονομικών δαπανών.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει καλύτερες επιδόσεις; 

  Ναι, κατά την άποψη της Goldman Sachs, οι βρετανικές μετοχές θα υπεραποδώσουν το 2020. Η αμερικάνικη τράπεζα συνεχίζει να προτιμά τις μετοχές βρετανικών εταιρειών με εγχώρια δραστηριότητα έναντι των εταιρειών της χώρας που έχουν διεθνή "χαρακτήρα", ενώ εκτιμά πως οι κίνδυνοι γύρω από τη χώρα έχουν μειωθεί και οι αποτιμήσεις είναι ακόμη χαμηλές. Επιπλέον, εκτιμά πως το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί άνω του 2% στο β’ εξάμηνο του 2020.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ