Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιαν-2020 11:16

  Νευρικότητα και αναζήτηση κατεύθυνσης στο Χρηματιστήριο

  Νευρικότητα και αναζήτηση κατεύθυνσης στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Το μοτίβο της νευρικότητας και της μεταβλητότητας συνεχίζεται και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να λάβει σαφή κατεύθυνση, ακόμη και μετά το παρόν που δήλωσαν οι αγοραστές στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,03% στις 923,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.306,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,54% στις 855,72 μονάδες.

  Η αγορά δεν μπορεί να απαλλαγεί από την αβεβαιότητα που επικρατεί μετά τις τελευταίες κινήσεις προσυμφωνημένων συναλλαγών στο ταμπλό, και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές, επιχειρώντας να διαγνώσει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις των funds που επιδίδονται σε αλλαγές θέσεων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και χθες, υπήρξε καταιγισμός πακέτων που "ταρακούνησαν" την αγορά.

  Στο μεταξύ, η αγορά γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο, με πυκνές πρωτοβουλίες σε εσωτερικό επίπεδο, αλλά και στη διεθνή σκακιέρα, αναμένοντας τα μηνύματα για να διαπιστώσει κατά πόσο η πολλά υποσχόμενη κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί ζητήματα που ίσως να μην άπτονται των δυνατοτήτων του, όπως το ζήτημα της Λιβύης.

  Από την άλλη βέβαια, όλο και περισσότεροι διεθνείς οίκοι και επενδυτικές τράπεζες βλέπουν πως το 2020 θα είναι ένα έτος αλλεπάλληλων αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, τονίζοντας πως εκτός από τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στη χώρα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της, οι αγορές αναμένεται επίσης να "σπρώξουν" το χέρι των οίκων και να "ανεβάσουν" σκαλοπάτια τη χώρα όλο και πιο κοντά στην πόρτα της... ελίτ του investment grade. Μπορεί η Ελλάδα να έχει αυτή τη στιγμή τη χαμηλότερη αξιολόγηση από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο η τάση των ratings της είναι ανοδική.

  Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται και ο δημοσιονομικός απολογισμός του 2019, καθώς και οι εκτιμήσεις για την επίπτωση που θα έχουν στα κρατικά ταμεία οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και εισφορών. Η εικόνα συμπληρώνεται από τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τις προοπτικές υλοποίησής του το 2020, αλλά και από τη δέσμευση για σταθερή απομείωση και μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες μέσα στο επόμενο διάστημα.

  Στο ταμπλό τώρα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Aegean, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo και Εθνική, χωρίς καμία να κινείται με απώλειες άνω του 1%.

  Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, Eurobank, Coca Cola, Σαράντης και Μυτιληναίος, με τις Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ να μην έχουν πρόσημο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ