Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιαν-2020 17:28

  Στο τέλος -μέσω πακέτων- τα κέρδη του Χρηματιστηρίου

  Στο τέλος -μέσω πακέτων- τα κέρδη του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά έκλεισε με κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεπερνώντας μια συνεδρίαση που έμοιαζε περισσότερο ουδέτερη και νευρική, με ελάχιστες πρωτοβουλίες από τα δύο στρατόπεδα της αγοράς, καθώς τα πακέτα που διακινήθηκαν σε Eurobank και Εθνική ενεργοποίησαν στο τελευταίο ημίωρο τους αγοραστές.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 923,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 917,41 μονάδων (-0,32%) και 925,09 μονάδων (+0,62%). Ο τζίρος ανήλθε στα 76,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 29,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 6 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,66%, στις 2.302,32 μονάδες, ενώ στο +0,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.237,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 851,12 μονάδες.

  Έπρεπε να περάσουν έξι ώρες συνεδρίασης και τρία πακέτα (από τα 19 συνολικά) σε Eurobank και Εθνική σε τιμές ελαφρώς υψηλότερα από εκείνες που υπήρχαν την ώρα που πραγματοποιούνταν οι προσυμφωνημένες πράξεις, για να μπορέσει το ΧΑ να "ξυπνήσει" τους αγοραστές και να κινηθεί και πάλι πλησίον των επιπέδων των 925 μονάδων. Μέχρι εκείνη την ώρα η διακύμανση δεν ξεπερνούσε τις 5 μονάδες, καθώς η επιφυλακτικότητα έμοιαζε εδραιωμένη.

  Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στο ΧΑ γίνεται μια μεγάλη αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων από funds που αποχωρούν και "παραδίδουν" μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών τις θέσεις τους σε άλλους επενδυτές. Αυτό που μένει όμως να φανεί είναι η ποιότητα των νέων κεφαλαίων που αναλαμβάνουν τις θέσεις και οι προθέσεις τους στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, με το πρώτο σχόλιο των εγχώριων αναλυτών να είναι θετικό, εάν συμπεριλάβει κανείς στην παραπάνω εξίσωση το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης δείχνει αντοχές ώστε να μην δοκιμαστεί η στήριξη των 910 μονάδων.

  Στο άλλο άκρο όμως, για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να φτάσει στα απάτητα επί πέντε χρόνια επίπεδα τιμών θα χρειαστεί καταλύτες ισχυρούς και αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με την τελευταία μάλιστα να ρίχνει, αντί να ανεβάζει ρυθμούς, εξαιτίας της επιφυλακτικότητας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1.000 μονάδες το 2014 οι συναλλαγές είχαν κινηθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

  Παράλληλα, στο κάδρο των επενδυτικών επιλογών έχουν μπει και τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει τα επόμενα βήματά της για να "εξουδετερώσει" το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το προσεχές διάστημα είναι και ο σκόπελος της ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η σεναριολογία γύρω από τα ζητήματα εντείνει την επιφυλακτικότητα της αγοράς, η οποία αναμένει να διαπιστώσει εάν κάποια εξέλιξη ανακόψει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας.

  Πάντως, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η αγορά εμφανίζει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα της περιόδου που κινήθηκε μεταξύ 870-899 μονάδων, κατά την οποία μάζεψε τις δυνάμεις για τη διάσπαση των 900 μονάδων. Η "παύση" αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως δείγμα μιας υγιούς αγοράς, εάν το ΧΑ δεν είχε δείξει πόσο ευάλωτο είναι στους εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι είναι και πολλοί.

  Το ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με άλμα 4,43%, αλλά οι στυλοβάτες της αγοράς ήταν το +2,60% της Coca Cola και το +2,13% της Εθνικής. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Aegean, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, ο Titan έκλεισε με απώλειες 2,06%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, Motor Oil, Jumbo και Λάμδα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΕΧΑΕ, Φουρλής και Πειραιώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ