Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιαν-2020 13:54

  Στους πωλητές τα ηνία του Χρηματιστηρίου

  Στους πωλητές τα ηνία του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:41

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Οι πωλητές έχουν αρχίσει να κυριαρχούν στο ταμπλό την τελευταία ώρα, με τον Γενικό Δείκτη να δέχεται πιέσεις πάνω στα επίπεδα των 920 μονάδες, αν και δεν λείπουν οι άμυνες από επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,35% στις 920,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,70% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.292,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,50% στις 853,74 μονάδες.

  Μετά τις αναταράξεις της προηγούμενης εβδομάδας, η αγορά ακολουθεί μια πλάγια κίνηση αφομοίωσης των επιπέδων, έως ότου τα μεγάλα χαρτοφυλάκια αναλάβουν πιο δυναμικές πρωτοβουλίες. Είναι εμφανές ότι η αγορά στον πρώτο μήνα του έτους ζυγίζει τις προοπτικές ακόμη, μετά από τα εντυπωσιακά κέρδη του 2019, αν και υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνηγορούν στο θετικό σενάριο.

  Επίσης, το ενδεχόμενο μίας νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές έχει τραβήξει τα βλέμματα των διεθνών οίκων, οι οποίοι βλέπουν τη χώρα να κάνει ντεμπούτο για το έτος με μία νέα έκδοση ομολόγου άμεσα. Πριν μερικές ημέρες η Citi έδωσε τις δικές τις εκτιμήσεις, ενώ και η Commerzbank, σύμφωνα με σημείωμα προς τους πελάτες της, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει άμεσα σε αυτή την κίνηση. Η γερμανική τράπεζα εκτιμά πως είναι πιθανό ακόμη και αυτήν την εβδομάδα η Ελλάδα να προχωρήσει σε κοινοπρακτική έκδοση χρέους, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποια πρόβλεψη για τη διάρκειά της. Αναφέρει ωστόσο ότι η έκδοση μπορεί να γίνει την Τετάρτη ενώ το ύψος της θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

  Όπως παρατηρεί ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, στην αγορά λείπουν τα επιχειρηματικά νέα που τόσο έχει ανάγκη μιας και μέχρι τώρα ο μόνος κλάδος που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι το real estate. Το Ελληνικό θα είναι εκείνο που θα κάνει την διαφορά με το καζίνο να καθυστερεί σημαντικά το ξεκίνημα του έργου, ενώ ο τραπεζικός συνεχίζει να είναι το κλειδί για την συνέχεια θυμίζοντας πως ακόμα δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τα επίπεδα του 2016. Ο τραπεζικός, άλλωστε, έχει σχηματίσει τριγωνικό σχηματισμό θυμίζοντας την σημαντικότητα του επιπέδου των 889 μονάδων, αν θέλει να δώσει συνέχιση της κίνησης ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσει τις 833 μονάδες.

  Τεχνικά τώρα, στον FTSE 25 οι 2.325 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει τις 2.355 μονάδες. Οι 2.265 μονάδες είναι κοντινό επίπεδο στήριξης. Από τη μεριά του ο γενικός δείκτης χρειάζεται κατοχύρωση των 939 μονάδων για να δώσει συνέχιση της ανοδικής κίνησης, ενώ όσο παραμένει πάνω από τις 914 μονάδες, η τάση παραμένει επιθετική.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, οι Alpha Bank, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Jubo, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Φουρλής και Λάμδα σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς κερδίζει 3,56%, με τις ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ χωρίς μεταβολή κινούνται οι Βιοχαλκο και Aegean.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ