Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιαν-2020 10:54

  Μικρά κέρδη και επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

  Μικρά κέρδη και επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, ψηλαφώντας εκ νέου την επάνοδο στις 930 μονάδες και προσπαθώντας να αφήσει πίσω του μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων και αρκετών διορθώσεων, η οποία όμως πέρασε ανώδυνα στη διακύμανση του γενικού δείκτη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,36% στις 926,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.312,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,89% στις 865,68 μονάδες.

  Η αγορά δείχνει να προτιμά μια πλάγια κίνηση, η οποία είναι συνάρτηση τόσο των εκροών που έχουν υπάρξει από την αύξηση των γεωπολιτικών ανησυχιών όσο και από τις εισροές που παρατηρούνται κυρίως από εγχώριους επενδυτές. Όπως παρατηρεί όμως ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, οι συναλλαγές είναι αισθητά βελτιωμένες και το ενδιαφέρον -αν και επιλεκτικό ως προς την συγκέντρωση του- έχει δημιουργήσει ενδιαφέρον και σε μικρομεσαίες επιλογές που για αρκετό χρονικό διάστημα ήταν σε κατάσταση αδράνειας.

  Παράλληλα, οι ειδήσεις βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές καθιστώντας πιο αποτελεσματική την αγορά, αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον για τις εταιρικές ανακοινώσεις και την διάθεση για πιο ενδελεχή μελέτη των διαθέσιμων πληροφοριών. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύ δραστήριο Χρηματιστήριο με δυναμική νέων που υπόσχεται να συντηρήσει το ενδιαφέρον για όλη την διάρκεια της χρονιάς σε αντίθεση με όσα έγιναν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, προσθέτει ο ίδιος.

  Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί την διαφυγή από τα επίπεδα των 900 μονάδων και από ότι φαίνεται έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στο 2020 να μην απειληθεί η περιοχή αυτών. Με το καλημέρα της νέας χρονιάς ο MACD ενεργοποίησε νέο σήμα αγορών το οποίο κρατά με σχετική άνεση αφού οι υπερπωλημένες ζώνες τιμών έχουν ακόμα δρόμο ενώ υπάρχει αρκετή απόσταση ασφαλείας από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Βέβαια, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, η ανέλιξη τιμών δεν θα είναι εύκολη. Τα απάτητα επί πέντε χρόνια επίπεδα τιμών δεν θα είναι "περίπατος στον κήπο" καθώς ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί αγοραστικό πάθος και όγκους συναλλαγών που θα απορροφούν τους πρόσφατους κερδισμένους και τους εγκλωβισμένους παλαιότερων ετών. Κατά την τελευταία προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1000 μονάδες (2014) οι συναλλαγές είχαν κινηθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Εθνική στηρίζουν το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, καθώς σημειώνουν κέρδη 3,43% και 1,19% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Aegean, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Eurobank και ΑΔΜΗΕ.

  Στον αντίποδα, ο Titan χάνει 1,04% και ασκεί πιέσεις στον γενικό δείκτη, όπως και το -0,70% της Coca Cola, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Jumbo. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ και Λάμδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ