Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιαν-2020 09:26

  A-quant: Αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά νομισμάτων αυτή την εβδομάδα

  A-quant: Αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά νομισμάτων αυτή την εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  EURUSD

  Το EURUSD άνοιξε την περασμένη Δευτέρα στην τιμή 1.1165, και έκλεισε καθοδικά στο 1.1120. Η εικόνα της εβδομάδας ήταν ανάμικτη: ανοδική η Δευτέρα, καθοδικές οι Τρίτη & Τετάρτη, αναποφασιστικότητα η Πέμπτη και άνοδος την Παρασκευή. Αυτή η εικόνα αποτυπώνει την εκτόνωση ως ένα βαθμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αλλά και τα αρνητικά νέα από το χώρο της ανεργίας των ΗΠΑ αφού οι νέες θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο ήταν 145.000 έναντι προσδοκιών για 164.000. Μέσα σε όλα αυτά φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά η συμφωνία για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και την παρούσα εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να υπάρξει η υπογραφή της πρώτης φάσης. Επίσης η τρέχουσα εβδομάδα, κυρίως προς το μέσον και προς το τέλος, περιέχει σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις και από την Ευρώπη και από την Αμερική και έτσι αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα. Οι γενικότερες εκτιμήσεις για αδύναμο δολάριο δεν έχουν αλλάξει εν πολλοίς κι έτσι πιθανόν το EURUSD να κινηθεί ανοδικά αυτή την εβδομάδα, μέχρι το 1.12. Πιθανή ανοδική διάσπαση του 1.12, ίσως ανοίγει πιο μακροπρόθεσμα το δρόμο ακόμα και για το 1.14

  GBPUSD

  Ελαφρώς καθοδική η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD αφού το ζεύγος είχε πτώση περί τα 20 pips με άνοιγμα στο 1.3079 και κλείσιμο στο 1.3058. Η Δευτέρα ήταν μόνο ανοδική και υπόλοιπες ημέρες ήταν ήπια καθοδικές. Η πτώση αυτή αποδίδεται από τους αναλυτές αφενός σε κάποιους φόβους σε σχέση με την υλοποίηση της συμφωνίας για το Brexit και αφετέρου στην ομιλία του Mark Carney της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη με αιχμές για περικοπή των επιτοκίων. Το πρωί της τρέχουσας Δευτέρας υπάρχει σωρεία σημαντικών ανακοινώσεων για τη βρετανική οικονομία που ίσως καθορίσουν την κατεύθυνση όλης της εβδομάδας. Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως το GBPUSD άνοιξε αυτή την εβδομάδα με καθοδικό κενό (gap) περίπου 20 pips. Γεγονός είναι πάντως πως το 1.30 έδειξε να αντέχει προς το παρόν έστω κι αν την περασμένη Πέμπτη μετά την ομιλία του Carney, η ισοτιμία έφτασε έως το 1.3013. Η ανοδική τάση δείχνει να μην έχει επηρεαστεί σοβαρά και έτσι μια ανοδική αντίδραση μέχρι την περιοχή του 1.32 δε θεωρείται απίθανη αλλά ίσως θα έπρεπε κανείς να περιμένει τις σημερινές ανακοινώσεις και κυρίως τη Βιομηχανική Παραγωγή και το ΑΕΠ του Νοεμβρίου.

  USDJPY

  Εκρηκτική η άνοδος για το USDJPY την περασμένη εβδομάδα, πήρε πίσω και με το παραπάνω την πτώση που είχε προηγηθεί. Με άνοιγμα στο 107.82 και κλείσιμο στο 109.49, η άνοδος ήταν πάνω από 1.5% με τη μεταβλητότητα να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλής μεταβλητότητας ήταν η περασμένη Τετάρτη που άνοιξε στο 108.41, έφτασε μέσα στην ημέρα σε χαμηλά στο 107.64 και έκλεισε στο 109.10, διανύοντας περίπου 150 pips. Η εβδομαδιαία άνοδος κάπως μετριάστηκε λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων των NFPs, στο χώρο της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, έχοντας ήδη φτάσει μέχρι 109.68, αρκετά κοντά στην πολύ σημαντική αντίσταση του 110. Η αντίσταση αυτή είναι ορόσημο για την ισοτιμία αφού δεν υπάρχουν αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες διάσπασης τις τελευταίες εβδομάδες και έτσι θα είχαμε τις πιθανότητες να γέρνουν προς την πλευρά της διόρθωσης. Η Δευτέρα όμως έχει ανοίξει με έντονες ανοδικές τάσεις και πάλι και κινείται πάνω από το 109.50 που αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι πριν το 110 και έτσι δεν μπορεί προς το παρόν να γίνει ασφαλής εκτίμηση. Η αγορά δείχνει να απομακρύνεται από ασφαλείς επενδυτικές λύσεις όπως το ιαπωνικό νόμισμα μετά τη διαφαινόμενη εκτόνωση στη Μέση Ανατολή αλλά από την άλλη το αδύναμο USD δε φαίνεται να επικυρώνει αυτή την τάση.

  EURJPY

  Μεγάλη η άνοδος για το EURJPY την εβδομάδα που πέρασε, με άνοιγμα στο 120.41 και κλείσιμο στο 121.78 (άνοδος πάνω από 1.1%). Με εξαίρεση την Τρίτη, όλες οι υπόλοιπες μέρες ήταν ανοδικές με τους επενδυτές να απομακρύνονται από το ιαπωνικό JPY λόγω εκτόνωσης της κατάστασης στο μέτωπο ΗΠΑ – Ιράν. Πλέον η αντίσταση της περιοχής τιμών του 122.40 είναι στο στόχαστρο, περιοχή η οποία αποτελεί υψηλό αρκετών μηνών για την ισοτιμία. Υπάρχουν πιθανότητες για προσέγγιση αυτών των τιμών αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί η ομιλία του Haruhiko Kuroda της Τράπεζας της Ιαπωνίας την Τετάρτη μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

  EURGBP

  Μία ελαφρώς καθοδική εβδομάδα είδαμε για το EURGBP, με άνοιγμα στο 0.8527 και κλείσιμο στο 0.8511 αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και σημαντικές κινήσεις. Οι τρεις πρώτες ημέρες ήταν καθοδικές και οδήγησαν την ισοτιμία μέχρι το 0.8454 ενώ οι δύο επόμενες ήταν ανοδικές και έτσι είχαμε το προαναφερόμενο αποτέλεσμα. Θα περίμενε κανείς μια μεγαλύτερη άνοδο μετά την προαναγγελία πολιτικής περικοπής επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας που λογικά εξασθενεί τη βρετανική στερλίνα και έτσι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες, ειδικά μετά από τυχόν θετικές αναφορές για την πορεία του Brexit, να τη δούμε να ενδυναμώνεται ξανά μέχρι την περιοχή του 0.8450.

  USDCAD

  Ανοδικά αντέδρασε το USDCAD μετά από μια σειρά έξι καθοδικών εβδομάδων που έφεραν την ισοτιμία κάτω από το 1.30. Από την περιοχή του 1.2985, ακολούθησαν έντονα ανοδικές ημέρες (με βοηθό τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου) που επανέφεραν το USDCAD ακόμα και πάνω από το 1.31 αλλά επήλθε μια μικρή κάμψη αφού τα νέα για την ανεργία του Καναδά για το μήνα Δεκέμβριο ήταν πολύ καλά (35.200 νέες θέσεις εργασίας έναντι προσδοκιών για 25.000 και πτώση της ανεργίας από το 5.8% στο 5.6%). Αυτά τα δεδομένα και η συμπεριφορά της ισοτιμίας, ενισχύουν σενάρια για συνέχιση της ανόδου σε πρώτη φάση μέχρι το 1.3110 και γιατί όχι και μέχρι το 1.33 πιο μακροπρόθεσμα.

  USDCHF

  Μια ήπια ανοδική αντίδραση είδαμε για το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από μία σειρά πέντε καθοδικών εβδομάδων. Με άνοιγμα στο 0.9704, είδαμε χαμηλά εβδομάδας την Τετάρτη μέχρι το 0.9664, υψηλά εβδομάδας την Παρασκευή στο 0.9761 και κλείσιμο χαμηλότερα την ίδια μέρα στο 0.9727, λόγω ΗΠΑ και NFPs. Η ήπια άνοδος που προαναφέραμε, δεν πείθει για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης αλλά από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν θεμελιώδεις λόγοι (εκτός ίσως από το αδύναμο USD) για να δούμε τιμές που είχαμε να δούμε από το Σεπτέμβριο του 2018. Έτσι μια στάση αναμονής, πιθανόν να ήταν μια ενδεδειγμένη κίνηση για την παρούσα φάση.

  AUDUSD

  Πτωτικό για δεύτερη εβδομάδα το AUDUSD, που ξεκίνησε την εβδομάδα στο 0.6940 και έκλεισε στο 0.6897. Η Παρασκευή ήταν μόνον ανοδική και αυτό οφείλεται στα αδύναμα αποτελέσματα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν. Με δεδομένη την πρόθεση της Τράπεζας της Αυστραλίας για πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο έτος και με δεδομένη την τεράστια καταστροφή που συντελείται στη χώρα λόγω των πυρκαγιών, υπάρχουν σοβαρές αναλύσεις μεγάλων τραπεζών που "βλέπουν" το ζεύγος αρκετά χαμηλότερα μέσα στο έτος, ακόμα και κοντά στο 0.65. Προς το παρόν όμως η ισοτιμία ανέκτησε το 0.69 και κινείται στην περιοχή του 0.6915 μετά από την ανακοίνωση της εκτίμησης του πληθωρισμού στην Αυστραλία στο 1.4%. Παράλληλα το θέμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας δείχνει να βρίσκει το δρόμο του και έτσι το νόμισμα της Αυστραλίας που παραδοσιακά επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Κίνα έχει ακόμα μία βραχυπρόθεσμη πνοή αισιοδοξίας. Είναι δύσκολο ωστόσο να υπάρξει άνοδος πάνω από το 0.70 και έτσι πιθανόν το AUDUSD, αργά ή γρήγορα να επανέλθει μετά την ανοδική του αντίδραση στην καθοδική του τάση, βάσει των δεδομένων που αναφέραμε παραπάνω. 

  SP500

  Η άνοδος συνεχίζει ακάθεκτη για τον αμερικανικό δείκτη SP500. Με άνοιγμα στις 3,219 μονάδες και κλείσιμο στις 3,263 μονάδες, η άνοδος ήταν κοντά στο 1.4%, γεγονός που δείχνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και ότι με βάση τα έως τώρα δεδομένα δε διαφαίνεται ισχυρή διόρθωση προς το παρόν. Φυσικά τα αλλεπάλληλα υψηλά όλων των εποχών δημιουργούν συνθήκες υπεραγορασμένων ζωνών αλλά πως μπορεί κανείς να αντισταθεί στο γεγονός ότι τις τελευταίες 14 εβδομάδες υπάρχει μια συνολική άνοδος πάνω από 12%, με 12/14 ανοδικές και μόνο δύο εβδομάδες ανεπαίσθητα καθοδικές; Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, σε τέτοιες περιστάσεις αχαρτογράφητων υδάτων από άποψη τιμών, μόνον στρογγυλοί αριθμοί ορόσημο (όπως οι 3,300 μονάδες) αποτελούν ψυχολογικά όρια στηρίξεων – αντιστάσεων. 

  DAX30

  Ισχυρή άνοδο της τάξης του 2.5% είχαμε την περασμένη εβδομάδα για το γερμανικό δείκτη DAX30, που άνοιξε στις 13,110 μονάδες και έκλεισε στις 13,445 μονάδες. Μεσοβδόμαδα είχαμε υψηλά στις 13,541 μονάδες και έτσι απειλούνται άμεσα τα υψηλά όλων των εποχών των 13,600 μονάδων του Ιανουαρίου του 2018. Θεωρούμε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς των γερμανικών μετοχών και της γερμανικής οικονομίας δε δικαιολογούν κάτι τέτοιο και συνεπώς η λογική συμπεριφορά του δείκτη είναι διορθωτικές τάσεις προς την περιοχή των 13,300 μονάδων. 

  FTSE100

  Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν την προηγούμενη εβδομάδα για το βρετανικό δείκτη FTSE100, με ανοδικές και καθοδικές ημέρες. Από τη μία διαφαίνονται ανοδικές τάσεις, από την άλλη υπάρχουν προσπάθειες διόρθωσης προς τις 7,500 μονάδες και έτσι δεν μπορούν να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα για τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά του δείκτη.

  Χρυσός

  Ήπια ανοδική η εβδομάδα που μας πέρασε για το χρυσό που άνοιξε στα $1,559 και έκλεισε στα $1,562.5 με άνοδο περίπου 0.22%. Η μεταβλητότητα ήταν πάντως στα ύψη και την Τετάρτη είδαμε υψηλά στα $1,611 και χαμηλά στα $1,552. Η εκτόνωση της κρίσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν βοήθησε πολύ στην αποκλιμάκωση των τιμών του χρυσού που θεωρείται το πιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων. Η εβδομάδα θα είχε κλείσει μάλλον πτωτικά αν δεν υπήρχε την Παρασκευή η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, κυρίως λόγω της ανακοίνωσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Η εκτόνωση της κρίσης δείχνει να παγιώνεται και έτσι ίσως δούμε ακόμα μεγαλύτερη διόρθωση τιμών προς την περιοχή των $1,533 αυτή την εβδομάδα.

  Πετρέλαιο

  Πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου είδαμε την περασμένη εβδομάδα. Το πετρέλαιο άνοιξε στα στα $63.77 και έκλεισε στα $59.13, σημειώνοντας απώλειες μεγαλύτερες του 7%! Είναι φανερό πως οι τόνοι που έπεσαν στην ένταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και του Ιράν έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Αν η πτώση συνεχιστεί και υπάρξει καθοδική διάσπαση των $58.30 τότε θα μιλάμε για ολική επαναφορά των τιμών του πετρελαίου και ο επόμενος στόχος θα είναι τα $55. Αντίθετα τυχόν ανοδική διάσπαση των $61.70 θα σημάνει ότι η ανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου ενδέχεται να διευρυνθεί. Το δεύτερο αυτό σενάριο συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες σε σχέση με το πρώτο καθώς επίσης πιθανό βραχυπρόθεσμο σενάριο είναι κι αυτό που λέει πως αυτή την εβδομάδα ίσως δούμε το πετρέλαιο να κινείται στα όρια της ζώνης τιμών μεταξύ $58 και $60.

  Bitcoin

  Σημαντική εβδομαδιαία άνοδο που είχαμε να δούμε αρκετό καιρό πέτυχε το Bitcoin την περασμένη εβδομάδα. Με άνοιγμα στα $7,352 και κλείσιμο στα $8,181 είδαμε ποσοστιαία κέρδη πάνω από 11%. Τέτοιες εβδομαδιαίες ποσοστιαίες μεταβολές ήταν συνήθεις για το Bitcoin το οποίο είχε μεγάλη μείωση της μεταβλητότητας για έξι εβδομάδες. Η διάσπαση τεχνικών και ψυχολογικών ορίων καθώς και της τιμής των $8,000 έχει γεμίσει με αισιοδοξία τους επενδυτές των κρυπτονομισμάτων που αναζητούν τώρα στόχους κοντά στα $8,600 που είναι και η επόμενη ισχυρή αντίσταση για το Bitcoin.

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονoμική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.

  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων