Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιαν-2020 17:37

  Με μικρές απώλειες έκλεισε η εβδομάδα των αναταράξεων στο Χρηματιστήριο

  Με μικρές απώλειες έκλεισε η εβδομάδα των αναταράξεων στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό το βάρος των πιέσεων στην πλειονότητα των δεικτοβαρών τίτλων του, και κυρίως του τραπεζικού κλάδου, οι οποίες "ροκάνισαν" και τα εβδομαδιαία κέρδη του πρώτου δεκαημέρου του έτους.

  Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 923,63 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 921,85 μονάδων (-0,45%) και 929,71 μονάδων (+0,39%). Ο τζίρος ανήλθε στα 66,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 23,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,03%, στις 2.308,73 μονάδες, ενώ στο -0,22% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.230,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 858,07 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,38%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,44%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες 1,07%.

  Ειδικότερα, σε μικρής έκτασης κατοχύρωση κερδών επιδόθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχτηκε πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό του, οι στηρίξεις που έλαβε από τίτλους σαν της Coca Cola, τελικά λειτούργησαν θετικά για τη διατήρηση του γενικού δείκτη εντός των επιπέδων των 920 μονάδων. Μια εβδομάδα με αρκετά σκαμπανεβάσματα μάλιστα έκλεισε με μικρά κέρδη, αφήνοντας θετική αίσθηση στα εγχώρια χαρτοφυλάκια.

  Βέβαια, θετικά επέδρασαν τα τελευταία στοιχεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα οποία έδειξαν ότι υπήρξε "συντονισμένη" μείωση των short θέσεων από τα "γνωστά" funds του ΧΑ το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, το Marshall μείωσε τη θέση του κάτω από το όριο του 0,50%, από 0,56%, που κατείχε στην Εθνική, ενώ και το Oceanwood μείωσε την ανοιχτή θέση του στην τράπεζα στο 1,44%, από 1,61% προηγουμένως. Το Lansdowne, μείωσε, επίσης, τη short θέση του στην Eurobank, στο 0,98%, από 1,02% αντίστοιχα.

  Μπορεί οι μεταβολές αυτές να είναι επί του παρόντος μικρές, εντούτοις το μήνυμα για τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για τις προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι ισχυρό. Και αυτό όταν δεν είναι λίγοι οι ξένοι επενδυτές που αναζητούν λύση στην εξίσωση των περιθωρίων ανόδου του ΧΑ, μετά από τις εντυπωσιακές αποδόσεις του 2019.

  Άλλωστε, οι αναλυτές έχουν ήδη εμφανιστεί θετικοί για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το 2020 παρά το ισχυρό re-rating του 2019, λόγω και της αναμενόμενης περαιτέρω προόδου στα θεμελιώδη μεγέθη τους και εν μέσω ενός πιο υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Αυτό βάζει ένα ακόμη εμπόδιο στις διαθέσεις των shorts.

  Το 2020, όπως τονίζουν οι αναλυτές, αναμένεται να είναι χρονιά-ορόσημο για τα NPEs, ενώ δεν ανησυχούν για τα stress tests του 2020, καθώς το σημείο εκκίνησης είναι παρόμοιο, αν όχι καλύτερο, με το προηγούμενο, ενώ οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία και την αγορά ακινήτων είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη άσκηση.

  Πάντως, τεχνικά, σύμφωνα με τον αναλυτή Απόστολο Μάνθο, ο Τραπεζικός Δείκτης, μην μπορώντας να ακολουθήσει το τέμπο της αγοράς και τα ανοδικά κέφια του Γενικού Δείκτη "ασθμαίνει" κάτω από το ορόσημο των δικών του 890 μονάδων. Εδώ εάν πραγματοποιηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις ένα επιτυχές ανοδικό πέρασμα πάνω από τις 890 μονάδες θα δώσει την ευκαιρία στο δείκτη να πατήσει το γκάζι για τις 930 παρασύροντας σε βίαιη ανοδική κίνηση και την υπόλοιπη αγορά. Αντιθέτως, ως βραχυχρόνιο στοπ στις ανοδικές βλέψεις, θα χαρακτηρίζαμε την αποτύπωση μίας καθοδικής τμήσης των 820 μονάδων, στοιχείο που θα επιφέρει επενδυτική ταλαιπωρία τραβώντας τα ηνία των "Bulls”.

  Στο ταμπλό τώρα, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με απώλειες 2,44% και 2,03% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, OTE, Alpha Bank και Λάμδα. Ήπια πτωτικά έκλεισα οι Εθνική, Μυτιληναίος, ΕΛλάκτωρ, Σαράντης, Φουρλής, Motor Oil και Eurobank. 

  Στον αντίποδα, άνω του 1% ήταν η άνοδος που σημείωσαν οι Coca Cola, ΟΛΠ, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια κέρδη κατέγραψαν οι Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Jumbo. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ