Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιαν-2020 13:54

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου σε επίπεδο τίτλων εμφανίζει το χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με το ταμπλό να είναι σχεδόν μοιρασμένο και τον γενικό δείκτη να παραμένει σε ένα στενό εύρος διακύμανσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,02% στις 926,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,30% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.314,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,23% στις 860,02 μονάδες.

  Η Coca Cola έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της στήριξης του γενικού δείκτη έναντι των πιέσεων που δέχονται αρκετές άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, με την αγορά να προσπαθεί να παραμείνει στα επίπεδα των 925 μονάδων, χωρίς σαφή κατεύθυνση. Και σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της αγοράς, ο γενικός δείκτης χρειαζόταν ένα διάλειμμα μετά από τις τελευταίες έντονες διακυμάνσεις.

  Πάντως, τεχνικά, σύμφωνα με τον αναλυτή Απόστολο Μάνθο, ο Τραπεζικός Δείκτης, μην μπορώντας να ακολουθήσει το τέμπο της αγοράς και τα ανοδικά κέφια του Γενικού Δείκτη "ασθμαίνει" κάτω από το ορόσημο των δικών του 890 μονάδων. Εδώ εάν πραγματοποιηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις ένα επιτυχές ανοδικό πέρασμα πάνω από τις 890 μονάδες θα δώσει την ευκαιρία στο δείκτη να πατήσει το γκάζι για τις 930 παρασύροντας σε βίαιη ανοδική κίνηση και την υπόλοιπη αγορά. Αντιθέτως, ως βραχυχρόνιο στοπ στις ανοδικές βλέψεις, θα χαρακτηρίζαμε την αποτύπωση μίας καθοδικής τμήσης των 820 μονάδων, στοιχείο που θα επιφέρει επενδυτική ταλαιπωρία τραβώντας τα ηνία των "Bulls”.

  Πάντως, η αγορά δείχνει να παίρνει κάποια στηρίγματα από τα εύσημα που έλαβε η ελληνική αποστολή από το Euroworking Group, για το έργο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Capital.gr στις 14 Ιανουαρίου έχει ορισθεί η έλευση των τεχνικών κλιμακίων με αρχή από το ΓΛΚ και το ΥΠΟΙΚ για την ενημέρωση αναφορικά με την δημοσιονομική κατάσταση και με την πορεία της οικονομίας. Μετά, η έμφαση θα στραφεί στις μεταρρυθμίσεις και στο "σκανάρισμα" της ετοιμότητας της κυβέρνησης αναφορικά με τα ορόσημα έως το τέλος του 2019.

  Οι ΥΠΟΙΚ έχουν διαμηνύσει από το Δεκέμβριο ότι η έμφαση θα δοθεί στο χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως στον "διάδοχο" του Ν Κατσέλη και στην λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου παράλληλα με την θεσμοθέτηση ενός νέου πτωχευτικού δικαίου που θα ενοποιεί τα οκτώ παράλληλα σχήματα που λειτουργούν σήμερα.

  Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα, Alpha Bank, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτώτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Jumbo.

  Στον αντίποδα, η Coca Cola σημειώνει κέρδη 2,21%, με τις Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Aegean να επικουρούν στις στηρίξεις του γενικού δείκτη. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Eurobank, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Φουρλής και Εθνική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ