Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιαν-2020 17:27

  Με ισχυρή άνοδο ανέκτησε το χαμένο έδαφος το Χρηματιστήριο

  Με ισχυρή άνοδο ανέκτησε το χαμένο έδαφος το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Με σημαντικά κέρδη και πάνω από τις 920 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να "αντέχει" στο σκωτσέζικο ντους που υποβάλουν οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή τις διεθνείς αγορές, και μαζί την ευάλωτη και ρηχή Λεωφόρο Αθηνών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,30% στις 926,06 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 920,43 μονάδων (+0,68%) και 927,22 μονάδων (+1,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα 102,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 50,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 16 εκατ. τεμάχια (στη Eurobank διακινήθηκαν 14,7 εκατ. τεμάχια).

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,22%, στις 2.307,72 μονάδες, ενώ στο +1,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.233,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,74% στις 862,03 μονάδες.

  Αν και το νέο έτος άρχισε με σημαντικές προσδοκίες για την ελληνική αγορά, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν υποβάλει το ΧΑ σε ένα σκωτσέζικο ντους διαδοχικών συνεδριάσεων με εύρος διακύμανσης από τις 904 έως τις 930 μονάδες. Το θετικό όμως είναι ότι σήμερα η ένταση έδειξε να αποκλιμακώνεται, όπως και αυτή στο εμπορικό μέτωπο, με τον Γενικό Δείκτη όχι μόνο να έχει κρατήσει το κρίσιμο επίπεδο των 910 μονάδων, αλλά και να κινείται κοντά στο ανώτερο άκρο της διακύμανσης.

  Μέσα σε όλα αυτά πάντως το ΧΑ βρήκε στήριξη σε κάποιες, μικρές μεν, αλλά θετικές εξελίξεις. Μία από αυτές ήταν και η επιβεβαίωση που έλαβε για ακόμη μία φορά η θετική επίδοση της κυβέρνησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM), ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση ουσιαστικά της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up margin) σε παλαιότερα δάνεια προς την Ελλάδα, μειώνοντας την στο μηδέν για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2019.

  Όπως ανέφερε ο ESM, "η συνεχιζόμενη πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Με πάνω από €190 δισ. σε δάνεια προς την Ελλάδα, το EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι δανειστές της χώρας και είναι προς το κοινό μας συμφέρον η Ελλάδα να έχει μια πετυχημένη και ακμάζουσα οικονομία".

  Στο μεταξύ ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ ενισχύθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, φτάνοντας σε υψηλό επίπεδο 12ετίας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος θεωρείται πως δείχνει την πορεία που αναμένεται να έχει η ανάπτυξη μιας χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πως το ΑΕΠ του 2019 έκλεισε με άνοδο κατά 2% και ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,8% για το 2020.

  Την ίδια ώρα, τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών προγραμματίζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα από τις 15 Ιανουαρίου, με την αγορά όμως να γνωρίζει ότι οι τελικοί πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης, δηλαδή η -άμεση ή έμμεση- μείωση των πλεονασμάτων και η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων, να είναι δύσκολα επιτεύξιμοι στην παρούσα φάση. Για να είναι εφικτή η διαπραγμάτευση περί πλεονασμάτων, σύμφωνα με το Capital.gr, πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Και αυτές περνάνε όχι μόνο μέσα από την καλή πορεία των δημοσιονομικών, αλλά και από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 5ης αυτής αξιολόγησης.

  Η εικόνα στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Πειραιώς ξεχώρισαν με το +5,94% και +5,93% που σημείωσαν, με τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί με άνοδο 4,17% και τη Eurobank με άνοδο 3,57%. Τα κέρδη σε Βιοχαλκο, ΔΕΗ και Σαράντη ξεπέρασαν το 2%, ενώ σε ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και Φουρλή ξεπέρασαν το 1%.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Motor Oil, Titan, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στο τέλος αμετάβλητος. Στον αντίποδα, απώλειες σημείωσαν οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Coca Cola, αλλά καμία δεν ξεπέρασε το 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ